A legfinomabb virág

Tudtad, hogy a cukkini virága ehető? Kóstoltad már? Ha eddig elegánsan kihajítottad a kertből behozott tök virágát, vagy ha véletlenül öledbe hullana egy tálkányi, itt az idő!

Beszerzés

Ami a mediterrán konyhaművészetben (az élen Olaszországgal) teljesen természetes, az nálunk csak madárlátta finomság a tányérokon, ezért beszerzése sem egyszerű. Szerencsés, kinek csak a kiskertjébe kell kimenni cukkiniért, számára az alapanyag nem jelenthet akadályt. Míg Itáliában szinte minden valamirevaló zöldséges standján fellelhető kis halmokban a narancsszínű virág, itthon ritka látvány a piacokon. Ha valami csoda folytán mégis rábukkannánk, egy percig se habozzunk, kosárba vele. Szupermarketben ne is keressük, túlságosan kényes áru ahhoz, hogy felvegyék kínálatukba. Piacozás közben is érdemes próbálkozni, ahol cukkini terem, ott virágnak is kell lennie: bátran kérdezzünk rá az őstermelőtől, nem hozna-e nekünk legközelebb cukkinivirágot. (A módszer működik, tavaly nyáron így jutottam én is egy nagy adag virághoz, bébicukkinikkel együtt.) Vagy kérjük meg a közelünkben lakó családtagokat, barátokat, szomszédokat, hogy gondoljanak ránk, mikor virágzik a cukkini a kertjükben.

Cukkinivirág sörtésztában

A szomszéd néni családja unalomig ette magát cukkinivel, de az csak ontotta magából a virágokat. Úgyhogy kaptam egy csomót belőle. Frissen a legfinomabb természetesen, de ha 1-2 napot ...

Töltött cukkinivirág

Végre valahára sikerült felhajtanom cukkinivirágot, legnagyobb örömömre nemcsak magát a virágot tehettem a kosaramba, hanem a zsenge bébicukkiniket is. Egyértelmű volt a sorsuk a ...

Tárolási 1 x 1 – zöldségek >>

Csak óvatosan!

A cukkinivirág sérülékeny, könnyen szakad, ezért dolgozzunk vele óvatosan, főként, ha töltve szeretnénk elkészíteni.

  1. Finoman nyissuk ki a szirmokat, és lefelé tartva rázogassuk meg, hogy kipotyogjanak a bogarak, ha esetleg lennének benne.
  2. Csippentsük ki a bibéket.
  3. Óvatosan mossuk le, és hagyjuk megszáradni konyhai papírtörlőn.

Hogyan készítsük el?

  • Klasszikusan valamilyen sűrű tésztába (tempura-, sör- vagy palacsintatésztába) mártjuk, majd bő olajban kisütjük.
  • Párolhatjuk is a cukkinivirágot, és így adjuk a salátákhoz vagy tésztákhoz, vagy egyszerűen mártogatóssal fogyasztjuk.
  • Az ügyesebbek próbálkozhatnak a virágok megtöltésével: általában valamilyen fűszeres-krémsajtos massza kerül a szirmok közé (habzsák segítségével). A megtöltött virágok sziromvégeit finoman csavarjuk össze, és olívaolajjal permetezve mehet a sütőbe (a sütési idő felénél forgassuk át) vagy bundázzuk, és bő olajban süssük ropogósra.
  • A cukkinivirágot nyersen is hozzáadhatjuk az ételekhez: ez esetben az előkészített virágokat vékony csíkokra vágjuk, és így keverjük például a tésztás fogáshoz vagy rizottókhoz utolsó mozzanatként, tálalás előtt.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Krumplifőzelék csirkefasírttal

Hát nekem a férjuram, soha nem volt oda a krumplifőzelékért....de mikor csinálok magamnak, mindig fogyasztott belőle. Most ott tartunk, hogy már ő kéri, hogy főzzek neki, hisz annyira ...

Csokiszuflé egyszerűen

Az illusztris francia desszert, amely légies állagával és elegáns külsejével sokak szívébe belopta magát. Ennek ellenére mégis kevesen állnak neki az elkészítésének, talán mert ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...