A legfinomabb virág

Tudtad, hogy a cukkini virága ehető? Kóstoltad már? Ha eddig elegánsan kihajítottad a kertből behozott tök virágát, vagy ha véletlenül öledbe hullana egy tálkányi, itt az idő!

Beszerzés

Ami a mediterrán konyhaművészetben (az élen Olaszországgal) teljesen természetes, az nálunk csak madárlátta finomság a tányérokon, ezért beszerzése sem egyszerű. Szerencsés, kinek csak a kiskertjébe kell kimenni cukkiniért, számára az alapanyag nem jelenthet akadályt. Míg Itáliában szinte minden valamirevaló zöldséges standján fellelhető kis halmokban a narancsszínű virág, itthon ritka látvány a piacokon. Ha valami csoda folytán mégis rábukkannánk, egy percig se habozzunk, kosárba vele. Szupermarketben ne is keressük, túlságosan kényes áru ahhoz, hogy felvegyék kínálatukba. Piacozás közben is érdemes próbálkozni, ahol cukkini terem, ott virágnak is kell lennie: bátran kérdezzünk rá az őstermelőtől, nem hozna-e nekünk legközelebb cukkinivirágot. (A módszer működik, tavaly nyáron így jutottam én is egy nagy adag virághoz, bébicukkinikkel együtt.) Vagy kérjük meg a közelünkben lakó családtagokat, barátokat, szomszédokat, hogy gondoljanak ránk, mikor virágzik a cukkini a kertjükben.

Tárolási 1 x 1 – zöldségek >>

Csak óvatosan!

A cukkinivirág sérülékeny, könnyen szakad, ezért dolgozzunk vele óvatosan, főként, ha töltve szeretnénk elkészíteni.

  1. Finoman nyissuk ki a szirmokat, és lefelé tartva rázogassuk meg, hogy kipotyogjanak a bogarak, ha esetleg lennének benne.
  2. Csippentsük ki a bibéket.
  3. Óvatosan mossuk le, és hagyjuk megszáradni konyhai papírtörlőn.

Hogyan készítsük el?

  • Klasszikusan valamilyen sűrű tésztába (tempura-, sör- vagy palacsintatésztába) mártjuk, majd bő olajban kisütjük.
  • Párolhatjuk is a cukkinivirágot, és így adjuk a salátákhoz vagy tésztákhoz, vagy egyszerűen mártogatóssal fogyasztjuk.
  • Az ügyesebbek próbálkozhatnak a virágok megtöltésével: általában valamilyen fűszeres-krémsajtos massza kerül a szirmok közé (habzsák segítségével). A megtöltött virágok sziromvégeit finoman csavarjuk össze, és olívaolajjal permetezve mehet a sütőbe (a sütési idő felénél forgassuk át) vagy bundázzuk, és bő olajban süssük ropogósra.
  • A cukkinivirágot nyersen is hozzáadhatjuk az ételekhez: ez esetben az előkészített virágokat vékony csíkokra vágjuk, és így keverjük például a tésztás fogáshoz vagy rizottókhoz utolsó mozzanatként, tálalás előtt.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások

Gabys

Kedves Petra, nem, nem tudtam:) S?t! Nemrég ismét Velencében jártam, és mert nekem kihagyhatatlanok a külföldi piacok megtekintése, ott láttam ízlésesen tálalva. ?színtén mondva, rácsodálkoztam. Nem vagyok rántani való csirke korú, de bevallom sosem láttam még. Nem is értettem, hogy kerül a piacra ez a nekem szépnek mondható nagy virág:) Igaz, hogy ott csak a virágfejek (termés, szár nélkül) voltak gyönyör?en egy kosárban elhelyezve, frissen, üdén. (Kár, hogy nem tudok képet mellékelni, mert megörökítettem, annyira guszta volt.) Most megokosodtam általad, hogy mire is lehet használni, meg egyáltalán miért került a piacra:) Köszönöm az ötletet talán egyszer lesz lehet?ségem kipróbálni, és a képet is, eszembe jutattad a sok sok szép élményt:) Szép hetet kívánok:) Gabi

Petra

Kedves Gabys, Örülünk, hogy hasznos információval szolgálhattunk:). Remélem, hogy egyszer lesz alkalmad kipróbálni, érdemes! Szép nyarat és további jó sütés-f?zést kívánok, Petra

Címlapról ajánljuk

További cikkek