A legfinomabb virág

Tudtad, hogy a cukkini virága ehető? Kóstoltad már? Ha eddig elegánsan kihajítottad a kertből behozott tök virágát, vagy ha véletlenül öledbe hullana egy tálkányi, itt az idő!

Beszerzés

Ami a mediterrán konyhaművészetben (az élen Olaszországgal) teljesen természetes, az nálunk csak madárlátta finomság a tányérokon, ezért beszerzése sem egyszerű. Szerencsés, kinek csak a kiskertjébe kell kimenni cukkiniért, számára az alapanyag nem jelenthet akadályt. Míg Itáliában szinte minden valamirevaló zöldséges standján fellelhető kis halmokban a narancsszínű virág, itthon ritka látvány a piacokon. Ha valami csoda folytán mégis rábukkannánk, egy percig se habozzunk, kosárba vele. Szupermarketben ne is keressük, túlságosan kényes áru ahhoz, hogy felvegyék kínálatukba. Piacozás közben is érdemes próbálkozni, ahol cukkini terem, ott virágnak is kell lennie: bátran kérdezzünk rá az őstermelőtől, nem hozna-e nekünk legközelebb cukkinivirágot. (A módszer működik, tavaly nyáron így jutottam én is egy nagy adag virághoz, bébicukkinikkel együtt.) Vagy kérjük meg a közelünkben lakó családtagokat, barátokat, szomszédokat, hogy gondoljanak ránk, mikor virágzik a cukkini a kertjükben.

Tárolási 1 x 1 – zöldségek >>

Csak óvatosan!

A cukkinivirág sérülékeny, könnyen szakad, ezért dolgozzunk vele óvatosan, főként, ha töltve szeretnénk elkészíteni.

  1. Finoman nyissuk ki a szirmokat, és lefelé tartva rázogassuk meg, hogy kipotyogjanak a bogarak, ha esetleg lennének benne.
  2. Csippentsük ki a bibéket.
  3. Óvatosan mossuk le, és hagyjuk megszáradni konyhai papírtörlőn.

Hogyan készítsük el?

  • Klasszikusan valamilyen sűrű tésztába (tempura-, sör- vagy palacsintatésztába) mártjuk, majd bő olajban kisütjük.
  • Párolhatjuk is a cukkinivirágot, és így adjuk a salátákhoz vagy tésztákhoz, vagy egyszerűen mártogatóssal fogyasztjuk.
  • Az ügyesebbek próbálkozhatnak a virágok megtöltésével: általában valamilyen fűszeres-krémsajtos massza kerül a szirmok közé (habzsák segítségével). A megtöltött virágok sziromvégeit finoman csavarjuk össze, és olívaolajjal permetezve mehet a sütőbe (a sütési idő felénél forgassuk át) vagy bundázzuk, és bő olajban süssük ropogósra.
  • A cukkinivirágot nyersen is hozzáadhatjuk az ételekhez: ez esetben az előkészített virágokat vékony csíkokra vágjuk, és így keverjük például a tésztás fogáshoz vagy rizottókhoz utolsó mozzanatként, tálalás előtt.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...