5 trükk, amitől még finomabb lesz az almás gofrid

Gofri, vagy más néven waffel, azaz a sűrű palacsintatésztából sült street food – szelídítsd meg, mert a házi sokkal, de sokkal finomabb, mint a futószalagon gyártott.

Sokan nem mernek otthonukban gofrit sütni, a könnyebb utat választják, megelégednek a boltban kapható, porladós tésztájú termékkel, ami külsőre tényleg tökéletes, de megannyi tartósító-, színező- és ízesítőszerrel terhelt. Ahogy az amerikai filmekben láthatjuk, rányomnak egy nagy gombóc vaníliafagyit, gyümölcsöt csak nyomokban tartalmazó, élénk színű szószt és egy hatalmas adag mű tejszínhabot. Látványban csodálatos az egész, de saját konyhánkban mindezt egészségesebben, sőt, sokkal finomabban is elkészíthetjük. Nézzünk pár trükköt, amitől még finomabb lesz a gofrink!

Almás gofri karamellizált almával, recept a képen!

Barnított vaj

Nem hiszem, hogy a gyári gofriba vajat tennének, inkább margarinnal vagy olajjal lazítják, ami fantasztikus hatásfokkal levegősíti a tésztát, de ízben nem ad hozzá. Olvasztott vajjal már a sütés alatt lehet érezni a különbséget, és akkor itt jön a még jobb megoldás: a barnított vaj, ami meg ízben is egy plusz bomba. Ha a vajat először lassan felforraljuk, lehúzzuk a habját, vagyis tisztítjuk, aztán a ghi (ghee) további óvatos forralásával bebarnítjuk, akkor kap egy plusz mogyorós ízt, ami utánozhatatlan, mély, és szétárad a szánkban. Szóval, ehhez a kis cselhez folyamodhatunk, ha a sima, ízben hozzáadott értékkel nem rendelkező olajat fel szeretnénk váltani a gofrink tésztájában.

Narancshéj

A barnított vaj mellett megfér egy kis narancshéjból nyert illóolaj. A citrom íze ehhez annyira nem passzolna, de a kesernyés narancsot, ha egy szelet csokiban mogyoróval összezárva elképzeljük, akkor összefut a nyál a szánkban. Így érdemes gondolkodni, amikor ízeket ötvözünk, mi mivel passzol, először fejben tesszük össze a kettőt, ha már ott van egy kapcsolódás, akkor utána mehet a sütős próba is. Érdemes bátran kísérletezni, így találhatjuk meg a számunkra leginkább egyedi ízkombinációkat.

Szerecsendió

Egy fűszerbogyó, amiből tényleg csak egy-két csipetnyit kell az ételhez, vagy esetünkben a gofri tésztájába reszelni. Mindig a frissen reszelt a legjobb!

Alma és cukor

Eredetileg nem kerül a gofri vagy waffel tésztájába semmi, csak liszt, tojás, tej egy kevés sütőpor és sok-sok cukor. A legtöbb receptben található cukor mennyiségét kapásból le lehet felezni, aztán a maradék mennyiségben barna cukrot alkalmazni, ami segít az ízek elmélyítésében. Ha reszelt almát teszünk a tésztába, akkor használjunk jó édes almákat, ezzel még több cukrot kihagyhatunk a keverőtálból, mindamellett, hogy a tésztán is könnyítünk.

Almás gofri karamellizált almával - recept a képen!

Tej

Idáig az ízbéli trükkökről volt szó, most jöjjenek az alternatív megoldások. Számtalanszor készítettem magtejjel palacsintát, így nem ódzkodtam attól sem, hogy a gofri tésztájába ez kerüljön. Akinek nincs problémája a sima tejjel, nem fogja észrevenni a különbséget, akinek viszont van, nagyon megköszöni, hogy ebből az almás gofriból ehet.

Almás gofri tejfölös, citromhéjas, édesített túróval, friss alma/körteszeletekkel, dióval, mézzel

Liszt- és tojásalternatívák

  • Amennyiben gluténmentesen szeretnénk elkészíteni az almás gofrit, csak a tojások fehérjét használjuk, és talán eggyel többet a mennyiség miatt. A liszt alternatívája pedig a mandulaliszt lehet.
  • Ennél olcsóbb variáció talán a gluténmentes, sütőporos lisztkeverék, ehhez mehetnek egész tojások.
  • Tojás helyett használhatunk 3 púpozott teáskanál lenmaglisztet, amit vízzel keverve kocsonyásítunk, ebben az esetben viszont tömörebb, sűrűbb lesz a tészta, amin plusz tej vagy növényi ital hozzáadásával segíthetünk.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili