Lakástakarékkal nem csak álom az új konyha

Felmérések alapján a magyar háztartások legnagyobb százalékban konyhájukat újítanák fel, ha lenne rá pénzük. Hogyan tudunk leghatékonyabban takarékoskodni? Olvass tovább! (x)

A konyhát vagy a fürdőszobát újítaná fel a magyar családok többsége, ha lenne egymillió forintja otthona korszerűsítésére – derül ki az OTP Lakástakarék felméréséből. Hasonló arány, 36 százalék fordítaná ingatlanja energiakorszerűsítésére az összeget, azaz például az ajtók, ablakok cseréjére, hőszigetelésre vagy a fűtési rendszer modernizálására. A válaszadók 13 százaléka a lakás bővítését jelölte meg célként - például a tetőtér beépítését, galériaépítést, a különböző szobák egybenyitását vagy a lakás elosztásának átalakítását.

A megkérdezettek 11 százaléka a lakófelületek – hálószoba, nappali – felújításába kezdene bele, míg 3 százalék a gyerekek szobáira költené az összeget. „Ezek a lakáscélok valójában jóval könnyebben elérhetők, megvalósíthatók, mint azt sokan gondolnák. Ha valaki most kezd el takarékoskodni, lakástakarékkal már napi pár száz forint félretevésével milliós összeget tud összegyűjteni négy év alatt, amiből már komolyabb korszerűsítési munkálatokra is telhet. A konstrukció nagy előnye ugyanis, hogy a befizetéseket 30 százalékos támogatással egészíti ki az állam” – mondja Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese. Elég napi két kávé árát – 667 forintot – félretenni, hogy négy év alatt 1,24 millió forint gyűljön össze, amelyet gyakorlatilag bármilyen lakáskorszerűsítési munkálatra el lehet költeni. Így például a konyha teljes felújítása is finanszírozható belőle, vagy éppen a lakás szigetelése és a nyílászárók cseréje. Az energiahatékonyság növelését célzó felújítások ráadásul a rezsikiadásokat is jelentősen csökkenthetik.

*FELTÉTELEKTŐL FÜGGŐEN AZ EBKM ÁLLAMI TÁMOGATÁSSAL: 4,54 % - 13,59 %, ÁLLAMI TÁMOGATÁS NÉLKÜL: -1,26 % - 2,32 %.

Tudj meg többet az OTP Lakástakarék konstrukcióiról itt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek