18 gyönyörű és hasznos könyv karácsonyra, ha számodra is fontos az egészség

Ha a karácsonyi forgatagban nincs időd vagy kedved végignyálazni, milyen érdekes és hasznos, egészség illetve életmód témájú könyvek várnak jelenleg a boltokban, akkor van egy jó hírünk: mi most végigvettük a kínálatot, és kiválogattuk a legjobbakat.

A mozgalmas adventi időszakban igazán nehéz eligazodni a könyvek között, különösen a zsúfolt könyvesboltok polcait böngészve – ennek ellenére sokan mindenképpen valamilyen hasznos olvasmánnyal szeretnék meglepni szeretteiket. A száz meg száz érdekesnek tűnő kötet közül azonban a megfelelőt sem könnyű kiválasztani, hiszen borító alapján nem feltétlenül tudhatjuk, melyik tartalmaz igazi értéket.

Karácsonyi ajánlónkban egyaránt kínálunk mentes receptes könyveket, továbbá életmóddal és egészséggel kapcsolatos kiadványokat.

Anna Black: Aludj jól!

Anna Black: Aludj jól!

A pandémia okozta bezártság miatt rengetegen küzdenek alvászavarokkal. Ennek hátterében sokszor a stressz vagy valamilyen betegség áll, de az életkor is szerepet játszik benne. Ebben a könyvben azonban segítségre lelhetünk: megtudhatjuk, hogyan változtathatjuk meg a hozzáállásunkat az alváshoz, és hogyan csökkenthetjük a stresszt a tudatos jelenlét gyakorlásával. 25 gyakorlatot és praktikát találunk a könyvben, amelyeken keresztül megismerkedhetünk a mindfulness technikával, és megtanulhatjuk hatékonyan alkalmazni azt. Megtanulunk alvási naplót vezetni, amelyből kiolvashatjuk, mi az, ami segít, és mi az, ami akadályoz az alvásban.

Megvásárolható: 3 299 forint; Partvonal Könyvkiadó

Marc Dufumier: Termőföldtől a tányérig

Marc Dufumier: Termőföldtől a tányérig

Ez a könyv többek között olyan kérdésekre ad választ, amelyek tegnap még csak a szakembereket foglalkoztatták, ma már azonban a fogyasztókat is nyugtalanítják, akiknek világos és hitelt érdemlő válaszokat kell kapniuk a tudósoktól. Vannak-e növényirtószer-maradványok az általunk fogyasztott gyümölcsökben és zöldségekben? Okozhatnak-e ezek rákot? Egészségesebb-e a bioélelmiszer? Csak a gazdagabbak számára elérhető? Lehet-e vele táplálni az emberiséget? Fogyóban van-e a vizünk? Holnap már rovarokat fogunk enni? Ebben a könyvben mind választ kaphatunk ezekre a kérdésekre.

Megvásárolható: 2 990 forint; CORVINA Kiadó

Munkácsi Brigitta: Krémek és illatok

Munkácsi Brigitta: Krémek és illatok

Kívülről fújjuk a házi készítésű tisztítószereket, és szívesen kevernénk saját kezűleg szépségápolási termékeket is? Munkácsi Brigitta könyve segít, hogyan vágj bele! Kiadványában természetes szépségápolási trükkjeit és receptjeit osztja meg velünk. Mindegy, hogy a szórakozás, az összetevők feletti kontroll, esetleg pénztárcánk kímélése az indíték, saját szépségápolóink elkészítése olyan művészet, amely megalkuvás nélküli és biztonságos megoldást nyújt bőrünk ápolására. Általa közelebb kerülhetünk önmagunkhoz, és visszatalálhatunk a természethez is, legyen szó arc-, test- vagy hajápolásról, illatosításról, sminkelésről. Könyvünk olvasója olyan szépségápolási recepteket kap, melyekkel biztonságosan gondoskodhat mindkét otthonáról: testéről és a bolygóról is.

Megvásárolható: 4 990 forint; BOOK Kiadó

Dale Pinnock: A táplálkozás bibliája

Dale Pinnock: A táplálkozás bibliája

A szerző A-tól Z-ig átveszi a hétköznapi betegségeket: mitől alakulnak ki, hogyan előzhetjük meg és kezelhetjük őket táplálkozással? Gyógyító élelmiszerek A-tól Z-ig: milyen közönséges, hétköznapi élelmiszerek tesznek jót és miért? Életkornak megfelelő táplálkozás: hogyan változnak életünk során a táplálkozási szükségleteink? Gyakori étrend-kiegészítők: mikor és hogyan szedjük őket? A szakácsdoktor Dale Pinnock praktikus, mérvadó tanácsait követve mindenki gyógyírt találhat a család hétköznapi betegségeire, ritkábban jár majd orvoshoz, kevesebbet költ drága gyógyszerekre és olyan tanácsadó könyvekre, amelyek csak összezavarják.

Megvásárolható: 4 490 forint; CORVINA Kiadó

Aradvári-Szabolcs Mariann - Dr. Mák Erzsébet - Végvári Viktória: Menopauza - Változó kor - változó szükséglet

Aradvári-Szabolcs Mariann - Dr. Mák Erzsébet - Végvári Viktória: Menopauza - Változó kor - változó szükséglet

A változó korról keveset beszélünk, egy kicsit máig a tabutémák közé tartozik, éppen ezért sokszor félinformációk, téves képzetek keringenek róla, pedig így vagy úgy mindenkit érint az életkor előrehaladtával. Ebben a kötetben nemcsak szakszerű és közérthető ismereteket kapunk a változó korról, vagy más néven a menopauzáról, hanem egészen új megközelítésben, mégpedig a táplálkozástudomány felől tekinthetünk rá. Három tapasztalt és elhivatott dietetikus elhatározta, hogy a témát átfogóan kifejti, és kiegészíti olyan ételek receptjeivel, amelyek jótékonyan és szelíden enyhítik a változó korral járó kellemetlen tüneteket.

Megvásárolható: 5 990 forint; BOOK Kiadó

Dr. Iller Barbara: Növényi étrend a teljes életért: Az orvos szemével

Dr. Iller Barbara: Növényi étrend a teljes életért: Az orvos szemével

Ez a kötet hiánypótló a magyar piacon, és igazán aktuális témákat boncolgat. Dr. Iller Barbara hatalmas feladatra vállalkozott, méghozzá arra, hogy táplálkozási tanácsoktól harsogó világunkban szakmai alapokon, logikusan és közérthetően, saját receptjeit is megosztva foglalja össze, milyen alapvető szempontokat kell figyelembe vennünk, ha egészségesen szeretnénk étkezni.

Megvásárolható: 2 990 forint; BIOENERGETIC Kiadó

Dr. Rana Conway: Kismamaétrend - Ideális táplálkozás a várandósság és a szoptatás alatt

Dr. Rana Conway: Kismamaétrend - Ideális táplálkozás a várandósság és a szoptatás alatt

Dr. Rana Conway dietetikus könyve eloszlat minden félelmet, és megadja a kellő magabiztosságot, hogy úgy érezhessük, a legjobbat tesszük a babának – és persze saját magunknak. A kiegyensúlyozott és változatos étkezés ilyenkor fontosabb, mint valaha. Ez a könyv arról szól, hogyan ehetünk minden szempontból jól, sok felesleges macera nélkül. A szakértő segít abban, hogy megfelelően kezeljük a reggeli rosszulléteket ételekkel, mik az egészséges súlygyarapodás mérföldkövei, valamint a várandósság alatti magzatfejlődés és az étrend összefüggésének legújabb eredményeit is ismerteti.

Megvásárolható: 2 995 forint; SCOLAR Kiadó

Gary Taubes: A keto védelmében - Minden, amit a szénhidrátszegény-zsírdús táplálkozásról tudni kell

Gary Taubes: A keto védelmében - Minden, amit a szénhidrátszegény-zsírdús táplálkozásról tudni kell

A kiadvány, amelyet minden kezdő fogyókúrázónak érdemes beszerezni! Ez a könyv alapvetően kívánja megváltoztatni, amit az egészséges táplálkozásról és a nyugodtan fogyasztható, illetve tiltott ételekről gondolunk. Gary Taubes húszévnyi kutatómunka eredményeként írta meg könyvét, és száz gyakorló orvossal készített interjút. Világosan leírja, milyen alapvető tévedéseken alapul az a megközelítés, amellyel ma az elhízáshoz és a táplálkozáshoz viszonyulunk - nem, nem azért hízunk el, mert egyszerűen túl sokat eszünk, a hormonok szerepe kulcsfontosságú - , és gyakorlati tanácsokat ad az orvostársadalom összegyűjtött klinikai tapasztalatai alapján.

Megvásárolható: 3 999 forint; Jaffa Kiadó

Mezei Elmira: Immunerősítő ételek 2.

Mezei Elmira: Immunerősítő ételek 2.

Mezei Elmira első kötete hatalmas siker lett, így szinte egyértelmű volt, hogy lesz folytatása. A második részben nagyobb részletességgel mutatja be az egészségépítő táplálkozás elemeit, és arra is megtanít, hogyan tehetjük ezeket mindennapjaink részeivé. Mindez a koronavírus árnyékában különös jelentőséget kap, hiszen mind megérthettük, hogy felelősséget kell vállalnunk a saját egészségünkért. Erre pedig kiváló módszer, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek segítenek helyreállítani és megőrizni a testsúlyunkat, az anyagcserénk és a bélflóránk egészségét, alacsonyan tartani a gyulladásszintünket, és kiegyensúlyozottá tenni a vércukor- és inzulinháztartásunkat. A könyv végigveszi a nap minden étkezését, az izgalmas és kreatív recepteken túl pedig ahhoz is tanácsokat kapunk, hogyan adjuk át az immunerősítő szokásokat a gyerekeinknek, hogy ne küszködjenek.

Megvásárolható: 3 999 forint; Jaffa Kiadó

Rubin Eszter – Farkas-Boross Zita: Gyulladáscsökkentő étrend és életmód - (IBS, SIBO)

Rubin Eszter – Farkas-Boross Zita: Gyulladáscsökkentő étrend és életmód - (IBS, SIBO)

Napjainkban kezd tudatosulni bennünk, hogy a szervezetünkben található gyulladások rengeteg komoly problémát jelenthetnek hosszútávon (is). Ez a kötet részletesen áttekinti a „néma betegség”, azaz a krónikus gyulladás kialakulásának körülményeit, emésztőrendszerünk működését, valamint azokat a környezeti tényezőket is, amelyek befolyással lehetnek az egészségünkre. A gyulladáscsökkentő étrend alapja a nehezen emészthető, a belekben könnyen fermentálódó szénhidrátok kiküszöbölése. A könyv segít eligazodni a megfelelő alapanyagok kiválogatásában, ráadásul a szerzők 65 ínycsiklandozó recepttel is segítik a helyes táplálkozást.

Megvásárolható: 4 499 forint; Jaffa Kiadó

Nína Björk Jónsdóttir - Edda Magnus: Hogyan éljünk izlandiul

Nína Björk Jónsdóttir - Edda Magnus: Hogyan éljünk izlandiul

A Hogyan éljünk izlandiul bennfentes és tökéletes útmutató ehhez az északi nemzethez. Lehet, hogy ettél már skyrt reggelire, és hallgattad már Björk zenéjét, de mennyit tudsz az igazi Izlandról, azokról a helyekről, amelyek páratlanul egyedivé teszik ezt a szigetet? A két barátnő, Nína Björk Jónsdóttir és Edda Magnus összegyűjtötték az izlandi zene és irodalom, a kulturális attitűdök, az étkezési hagyományok és ünnepek legérdekesebb tudnivalóit, így a világ többi része is megismerheti és hasznosíthatja a régi skandináv bölcsesség és a liberális modern hozzáállás különleges keverékének minden értékét. A könyvet tarkító varázslatos fotókkal pedig csak még közelebb kerülhetünk ehhez a fantasztikus izlandi életérzéshez.

Megvásárolható: 6 775 forint; SCOLAR Kiadó

Lilu: Rutin - Tudatos bőrápolás az alapoktól

Lilu: Rutin - Tudatos bőrápolás az alapoktól

A népszerű műsorvezető bőrét rengetegen irigylik, nem véletlenül. A műsorvezető könyvében választ kaphatunk arra, milyen arcápolási rutinnak köszönheti mindezt.

Ebben a könyvben arra az egyszerű kérdésre keresem - és remélem, meg is adom - a választ, ami szinte minden nőt érdekel: mit tegyen, vagy mit ne tegyen, ha egészséges és ragyogó bőrt szeretne. Egy ilyen könyv minden nőnek jár. Annak is, akinek ismert emberként a külseje állandó céltábla, és annak is, aki egyszerűen csak szeretné magát jól érezni a bőrében

– írja Lilu.

Megvásárolható: 5 990 forint; 21. Század Kiadó

Dan Buettner: A hosszú élet titkai - Kék Zónák, ahol az emberek a legtovább élnek

Dan Buettner: A hosszú élet titkai - Kék Zónák, ahol az emberek a legtovább élnek

A hosszú, egészséges élethez szerencse, jó gének, de legfőképp jó szokások kellenek. A megfelelő életvitellel és étrenddel akár egy évtizeddel is meghosszabbíthatjuk életünket. De vajon miért öt, jól körülhatárolható helyszínen él a legtöbb százévesnél idősebb ember a világon? Dan Buettner és munkatársai felkeresték Földünk Kék Zónáit, hogy utánajárjanak a hosszú élet titkainak, így minden fejezet végén megtaláljuk egy-egy adott földrajzi egység legfőbb tanításait.

Megvásárolható: 4 999 forint; Open Books Kiadó

Dr. Jason Fung: Az elhízás titka - Megoldókulcs a sikeres fogyáshoz

Dr. Jason Fung: Az elhízás titka - Megoldókulcs a sikeres fogyáshoz

Kezdő és haladó diétázóknak egyaránt informatív, olvasmányos és provokatív könyvében Dr. Jason Fung az elhízás forradalmi elméletét tárja elénk, amely szerint az önkontroll hiánya helyett sokkal inkább a hormonjaink felelősek az elhízásért. A súlygyarapodás és az elhízással kapcsolatos betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség legfőbb okozója az inzulin-túltermelés, így csupán az inzulinrezisztencia visszafordítása révén érhetünk el tartós fogyást.

Megvásárolható: 3 999 forint; Jaffa Kiadó

Ambrus Éva – Pintér Mónika: Mentesen is teljesen!

Ambrus Éva – Pintér Mónika: Mentesen is teljesen!

Az Anya, kérek még! Hozzátáplálás egyszerűen és a Válogatós gyerekek nagy sikere után a szerző egy újabb hiánypótló könyvvel jelentkezett, amiben ezúttal az ételallergia témakörére fókuszál. Szerzőtársával - aki három multiallergiás kisgyermek édesanyja, és mentes ételeivel nap mint nap helytáll a konyhában - elsősorban glutén-, tej- és tojásmentes recepteket fejlesztettek ki közösen, és adnak közre ebben a könyvben, hogy segítséget nyújtsanak a szülőknek ételallergiás vagy gluténérzékeny gyermekük megfelelő és kiegyensúlyozott étrendjének kialakításához.

Megvásárolható: 4 990 forint; BOOK Kiadó

Vrábel Krisztina: 160 grammos szénhidrátdiéta - Desszertek könnyebben

Vrábel Krisztina: 160 grammos szénhidrátdiéta - Desszertek könnyebben

A 160 grammos szénhidrátdiéta-sorozat következő kötetében a desszerteké a főszerep, mert a süteményeknek is helyük van az egészséges életmódban, nem kell lemondanunk róluk, ha kiegyensúlyozottan, tudatosan szeretnénk étkezni. Sőt, akkor sem, ha valamilyen szénhidrátanyagcsere-zavar vagy fogyókúra kényszerít minket fegyelmezettebb életmódra. A kötetben minden alkalomra találunk recepteket, legyen az egy pár perc alatt összedobható villámgyors édesség, magunkkal vihető tízórai, egy átalakított klasszikus kedvenc vagy akár egy ünnepi alkalomhoz illő, látványos desszert.

Megvásárolható: 4 900 forint; Central Könyvek

Kovács Helga: Cukormentes sütemények

Kovács Helga: Cukormentes sütemények

Készítsük el kedvenc süteményeinket az egészségtudatosság jegyében cukor és fehér liszt nélkül! A könyv receptjeit olvasva fellélegezhetünk: az életmódváltás nem jelenti azt, hogy végleg tiltólistára kerülnek a desszertek, mert néha elég csupán pár hozzávalót lecserélni, és máris élvezhetjük kedvenc édességeinket egészségesebb változatban.

Megvásárolható: 5 500 forint; HVG könyvek

Módos Anikó: És még mentes is

Módos Anikó: És még mentes is

Csak azért, mert glutén- vagy laktózérzékenységgel küzdesz, vagy mert a cukorfogyasztásodra kell odafigyelned diabéteszproblémáid miatt, nem kell lemondanod az édes falatokról. Ebben Módos Anikó különleges szakácskönyve lesz a segítségedre, aki 75 fejedelmi étellel ismertet meg. Ezekből bátran válogathatsz, hiszen receptjeiből szinte egytől egyig kihagyta ezeket az allergén hozzávalókat!

Megvásárolható: 5 990 forint; Kossuth Kiadó

Fotók: Simon Gábor


Még több ünnepi készülődés:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

10-féle tofut vizsgált a Tudatos Vásárlók tesztje – Itt vannak...

A tofu manapság már abszolút elterjedt élelmiszer, a legtöbb nagyobb bolt polcain megtalálható. Mivel egészen olcsó és fehérjében gazdag alapanyag, nagy népszerűségre tett szert, és nem csak a vegánok és vegetáriánusok körében. A Tudatos Vásárlók Egyesülete most 10 terméket vizsgált meg, hogy megnézzék, minden rendben van-e a boltokban kapható tofukkal.

Nosalty

További cikkek

4 virágmag, amit júliusban vethetsz el

A kerti munkálatok júliusban sem állnak meg, ha szeretnénk egész évben virágoktól pompázó, színes kiskertet. Bár azt gondolnánk, júliusban minek már elvetni bármit is, de ez a 4 kerti virág már ősszel boldogítani fog, akkor is, ha július derekán veted el a magját!