Konyhai alapok: te is tudsz főzni!

Konyhai alapok sorozatunk harmadik részéhez érkezett, amikor végre ténylegesen is a sütésről-főzésről fogunk beszélni. 

Szalonnás rakott krumpli receptje

Saját élményeink nyomán a legegyszerűbb ételeket fogjuk itt most taglalni abból a feltételezésből kiindulva, hogy rántottát sütni azért mindenki tud. Ennek tudatában lépünk egy szintet, jöhetnek az alapételek, melyek egy gyakorlott szakácsnak meg se kottyannak, egy kezdőnek ellenben nagyon fontos tisztában lennie velük.

Élesztő felfuttatása

Ezt is ezerféleképpen magyarázzák a neten - inkább fogadd meg a tanácsunkat, és nem fogsz órákig a nyers tészta mellett strázsálni a csodában és abban bízva, hogy egy-két centit már biztosan emelkedett. A titok abban rejlik, hogy a friss élesztőt kb. fél deci langyos (nem forró!) tejben egy fél teáskanálnyi cukorral kell összekeverni. Ennek szépen fel kell jönnie. A folyadék hőmérsékletével nagyon vigyázz, mert a túl forró tejben tönkremegy az élesztő!

Tej forralása

Az előbb szó esett a tej hevítéséről - fontos megjegyezni, hogy másképpen viselkedik, mint mondjuk a víz, így semmiképpen se állj neki full lángon forralni a tehéntejet! Egyrészt mert kifut, és órákig sikálhatod utána a tűzhelyet, másrészt teljesen leég. Szépen, lassan - ez ilyen.

Burgonyapüré

Itt nagy rizikófaktor nincsen, viszonylag egyértelmű, kézenfekvő instrukciókat kell csak betartani, úgy mint: a burgonyát megfőzni, még melegen áttörni, majd a megfelelő mennyiségű tejjel és vajjal szépen elkeverni. Só, bors, netán szerecsendió is jöhet bele, de zöldfűszereket is pompásan elbír magán, a gyanútlan elfogyasztó pedig úgy fogja érezni, hogy még sosem evett jobb krumplipürét. Halkan jegyezzük meg, hogy tálaláskor egy csepp zsiradék is kerülhet a püré tetejére...hmm, jaj!

Ezeket olvastad már?

Tojásfőzés

Bár ez is viszonylag alap, mégis sokan megszenvednek vele a későbbiekben is. A lényeg: a hűtőből kivett tojást ne dobjuk már lobogó, forró vízbe! Igazából már a főzés elején beletehetjük a vízbe, és amint forrni kezdene, vegyük le a tűzről: ezen idő alatt a fehérje megfő, a sárgája pedig éppen kellemes állagúra változik. Ha megfőtt, dobjuk hideg vízbe a tojásokat, így könnyebb lesz őket megszabadítani a héjuktól.

Tésztafőzés

Vízforralás maximumon, itt nem kell óvatoskodni. Mehet bele a száraztészta, ha már felforrt, vegyük kicsit lejjebb a lángot: tíz perces művelettel elegendő számolni, nem kell szanaszét főzni sem, de aki al dente szereti, előbb leszűrheti a tésztát. Persze akadnak olyanok is, melyeket kevesebb ideig is elég főzni. Só, olaj ne maradjon ki a főzővízből.

Hús tisztítása

Mindig legyen kifejezetten húsozásra szánt vágódeszkád, és ne felejtsd el megtisztítani, azaz eltávolítani, levagdosni a fölösleges zsíros részeket, ínakat és hártyákat a húsról.

Olívaolaj, zsír

Fontos tudnivaló, hogy az olívaolajban nem szabad mondjuk rántott húst sütni, mert igazából maga az olaj is elég, és értelmét veszti a munka, a kész étel pedig nem lesz finom. Próbáld ki a zsírban sütést - alkalomszerűen megengedheted.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?