Konyhai alapok: te is tudsz főzni!

Konyhai alapok sorozatunk harmadik részéhez érkezett, amikor végre ténylegesen is a sütésről-főzésről fogunk beszélni. 

Szalonnás rakott krumpli receptje

Saját élményeink nyomán a legegyszerűbb ételeket fogjuk itt most taglalni abból a feltételezésből kiindulva, hogy rántottát sütni azért mindenki tud. Ennek tudatában lépünk egy szintet, jöhetnek az alapételek, melyek egy gyakorlott szakácsnak meg se kottyannak, egy kezdőnek ellenben nagyon fontos tisztában lennie velük.

Élesztő felfuttatása

Ezt is ezerféleképpen magyarázzák a neten - inkább fogadd meg a tanácsunkat, és nem fogsz órákig a nyers tészta mellett strázsálni a csodában és abban bízva, hogy egy-két centit már biztosan emelkedett. A titok abban rejlik, hogy a friss élesztőt kb. fél deci langyos (nem forró!) tejben egy fél teáskanálnyi cukorral kell összekeverni. Ennek szépen fel kell jönnie. A folyadék hőmérsékletével nagyon vigyázz, mert a túl forró tejben tönkremegy az élesztő!

Tej forralása

Az előbb szó esett a tej hevítéséről - fontos megjegyezni, hogy másképpen viselkedik, mint mondjuk a víz, így semmiképpen se állj neki full lángon forralni a tehéntejet! Egyrészt mert kifut, és órákig sikálhatod utána a tűzhelyet, másrészt teljesen leég. Szépen, lassan - ez ilyen.

Burgonyapüré

Itt nagy rizikófaktor nincsen, viszonylag egyértelmű, kézenfekvő instrukciókat kell csak betartani, úgy mint: a burgonyát megfőzni, még melegen áttörni, majd a megfelelő mennyiségű tejjel és vajjal szépen elkeverni. Só, bors, netán szerecsendió is jöhet bele, de zöldfűszereket is pompásan elbír magán, a gyanútlan elfogyasztó pedig úgy fogja érezni, hogy még sosem evett jobb krumplipürét. Halkan jegyezzük meg, hogy tálaláskor egy csepp zsiradék is kerülhet a püré tetejére...hmm, jaj!

Ezeket olvastad már?

Tojásfőzés

Bár ez is viszonylag alap, mégis sokan megszenvednek vele a későbbiekben is. A lényeg: a hűtőből kivett tojást ne dobjuk már lobogó, forró vízbe! Igazából már a főzés elején beletehetjük a vízbe, és amint forrni kezdene, vegyük le a tűzről: ezen idő alatt a fehérje megfő, a sárgája pedig éppen kellemes állagúra változik. Ha megfőtt, dobjuk hideg vízbe a tojásokat, így könnyebb lesz őket megszabadítani a héjuktól.

Tésztafőzés

Vízforralás maximumon, itt nem kell óvatoskodni. Mehet bele a száraztészta, ha már felforrt, vegyük kicsit lejjebb a lángot: tíz perces művelettel elegendő számolni, nem kell szanaszét főzni sem, de aki al dente szereti, előbb leszűrheti a tésztát. Persze akadnak olyanok is, melyeket kevesebb ideig is elég főzni. Só, olaj ne maradjon ki a főzővízből.

Hús tisztítása

Mindig legyen kifejezetten húsozásra szánt vágódeszkád, és ne felejtsd el megtisztítani, azaz eltávolítani, levagdosni a fölösleges zsíros részeket, ínakat és hártyákat a húsról.

Olívaolaj, zsír

Fontos tudnivaló, hogy az olívaolajban nem szabad mondjuk rántott húst sütni, mert igazából maga az olaj is elég, és értelmét veszti a munka, a kész étel pedig nem lesz finom. Próbáld ki a zsírban sütést - alkalomszerűen megengedheted.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...