Konyhai alapok: te is tudsz főzni!

Konyhai alapok sorozatunk harmadik részéhez érkezett, amikor végre ténylegesen is a sütésről-főzésről fogunk beszélni. 

Szalonnás rakott krumpli receptje

Saját élményeink nyomán a legegyszerűbb ételeket fogjuk itt most taglalni abból a feltételezésből kiindulva, hogy rántottát sütni azért mindenki tud. Ennek tudatában lépünk egy szintet, jöhetnek az alapételek, melyek egy gyakorlott szakácsnak meg se kottyannak, egy kezdőnek ellenben nagyon fontos tisztában lennie velük.

Élesztő felfuttatása

Ezt is ezerféleképpen magyarázzák a neten - inkább fogadd meg a tanácsunkat, és nem fogsz órákig a nyers tészta mellett strázsálni a csodában és abban bízva, hogy egy-két centit már biztosan emelkedett. A titok abban rejlik, hogy a friss élesztőt kb. fél deci langyos (nem forró!) tejben egy fél teáskanálnyi cukorral kell összekeverni. Ennek szépen fel kell jönnie. A folyadék hőmérsékletével nagyon vigyázz, mert a túl forró tejben tönkremegy az élesztő!

Tej forralása

Az előbb szó esett a tej hevítéséről - fontos megjegyezni, hogy másképpen viselkedik, mint mondjuk a víz, így semmiképpen se állj neki full lángon forralni a tehéntejet! Egyrészt mert kifut, és órákig sikálhatod utána a tűzhelyet, másrészt teljesen leég. Szépen, lassan - ez ilyen.

Burgonyapüré

Itt nagy rizikófaktor nincsen, viszonylag egyértelmű, kézenfekvő instrukciókat kell csak betartani, úgy mint: a burgonyát megfőzni, még melegen áttörni, majd a megfelelő mennyiségű tejjel és vajjal szépen elkeverni. Só, bors, netán szerecsendió is jöhet bele, de zöldfűszereket is pompásan elbír magán, a gyanútlan elfogyasztó pedig úgy fogja érezni, hogy még sosem evett jobb krumplipürét. Halkan jegyezzük meg, hogy tálaláskor egy csepp zsiradék is kerülhet a püré tetejére...hmm, jaj!

Ezeket olvastad már?

Tojásfőzés

Bár ez is viszonylag alap, mégis sokan megszenvednek vele a későbbiekben is. A lényeg: a hűtőből kivett tojást ne dobjuk már lobogó, forró vízbe! Igazából már a főzés elején beletehetjük a vízbe, és amint forrni kezdene, vegyük le a tűzről: ezen idő alatt a fehérje megfő, a sárgája pedig éppen kellemes állagúra változik. Ha megfőtt, dobjuk hideg vízbe a tojásokat, így könnyebb lesz őket megszabadítani a héjuktól.

Tésztafőzés

Vízforralás maximumon, itt nem kell óvatoskodni. Mehet bele a száraztészta, ha már felforrt, vegyük kicsit lejjebb a lángot: tíz perces művelettel elegendő számolni, nem kell szanaszét főzni sem, de aki al dente szereti, előbb leszűrheti a tésztát. Persze akadnak olyanok is, melyeket kevesebb ideig is elég főzni. Só, olaj ne maradjon ki a főzővízből.

Hús tisztítása

Mindig legyen kifejezetten húsozásra szánt vágódeszkád, és ne felejtsd el megtisztítani, azaz eltávolítani, levagdosni a fölösleges zsíros részeket, ínakat és hártyákat a húsról.

Olívaolaj, zsír

Fontos tudnivaló, hogy az olívaolajban nem szabad mondjuk rántott húst sütni, mert igazából maga az olaj is elég, és értelmét veszti a munka, a kész étel pedig nem lesz finom. Próbáld ki a zsírban sütést - alkalomszerűen megengedheted.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek