Kókuszdió feltörése lépésről lépésre

Aki egyenesen a dióból kóstolta már a kókuszdió vakítóan fehér húsát, tudja, érdemes babrálni a feltörésével: a friss kókuszreszelék köszönőviszonyban sincs bolti változatával. Készíts velünk te is házi kókuszreszeléket!

Jó tudni

Hogy biztosra menjünk, ne ragadjuk meg a boltban szembejövő első kókuszdiót, vizsgáljuk meg a polcon lévőket: az egyik végén 3 bemélyedést találunk, ha ezek puhák (netán penészesek is) semmi esetre se tegyük a kosarunkba. Fogjuk kézbe, rázzuk meg kicsit a gyümölcsöt, ha halljuk némi folyadék lötyögését benne, jó példánnyal van dolgunk, vihetjük haza.

Kókuszdió feltörése képekben:

{ GALÉRIA = title:K%C3%B3kuszdi%C3%B3%20felt%C3%B6r%C3%A9se%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 }

Elő a szerszámos ládával!

A kókuszdió feltöréséhez szükségünk lesz egy éles késre (vagy egy ollóra), egy kalapácsra (vagy egy húsklopfolóra), esetleg egy fúróra és fűrészre. Lássunk hozzá!

Első lépésben a kókuszvizet kell kifolyatni a kókuszdió belsejéből. Ehhez az egyik végén található 3 bemélyedés egyikét kell átfúrnunk. (Azért itt fúrjuk meg a kókuszdiót, mert itt a legkönnyebb, ezek dió „leggyengébb” pontjai.) Hogy a fúrást mivel végezzük, rajtunk áll: körkörös mozdulatokkal, egy olló hegyével is sikerrel járhatunk, vagy egy éles késsel (persze olyannal, amit nem sajnálunk). A könnyebb utat választok fúróval dolgozzanak. Bárhogy döntünk, legyünk nagyon óvatosak. Ha megvan a lyuk, egy szűrő fölé tartva folyassuk ki a kókuszvizet egy tálkába.

Most jön a neheze, el kell jutnunk a kókuszdió belsejéig. Többféle metódus közül választhatunk:

  • Bugyoláljuk be a kókuszdiót egy régi konyharuhába, és mérjünk rá néhány erős ütést, amíg a kókuszdió darabjaira nem hullik. (Azt mondani sem kell, hogy ne az étkezőasztalon, vagy konyhapulton végezzük a műveletet, hanem például betonon, vagy egyéb kemény felületen.) Kissé kőkorszaki megoldásnak tűnhet, de stresszlevezetőnek sem utolsó.
  • Vannak, akik a fűrészelésre esküsznek, ha a kókuszdió feltöréséről van szó: nemes egyszerűséggel tetszőleges darabokra fűrészelik a diót.
  • Mások vésővel megkezdik a héjat, majd az egészet lefejtik, lefeszegetik. Ezzel a módszerrel egyben marad a kókuszdió húsa.

Így törd fel a kókuszdiót!

{ GALÉRIA = title:K%C3%B3kuszdi%C3%B3%20felt%C3%B6r%C3%A9se%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9 }

Kókuszos recepteket itt találsz >>

Ha a szétütéses vagy fűrészelős megoldást választottuk, a következő lépésben ki kell fejtenünk a héjból a kókuszdió húsát. Hogy megkönnyítsük a dolgunkat, vagy tegyük mélyhűtőbe a héjdarabokat úgy 15 percre, vagy felmelegített sütőbe 10 percre. A hideg vagy a hő hatására könnyebben elválik a héjtól a húsrész. Most már csak egy éles kés hegyével ki kell feszítenünk a kókuszdarabokat.

Amit most látunk, úgy, ahogy van, ehető. Persze, ha kókuszreszeléket szeretnénk gyártani, a barna hártyától is meg kell szabadulnunk. Ezt egy zöldséghámozóval könnyedén megtehetjük.

Nem maradt más hátra, mint finom lyukú reszelőn lereszelni a friss kókuszt, majd felhörpinteni jól megérdemelt jutalmunkat, a kókuszvizet.

NoSalty-tipp: A friss kókuszdarabokat felhasználásig tároljuk hideg vízben.

Mindenki brownie-ja >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Égetett cukkinikrémleves

Az önmagában szerény ízű cukkinit fantasztikus és különleges krémlevessé alakíthatjuk, ha turmixolás előtt jó alaposan megkapatjuk a sütőben. Nem kell félni a kozmálástól: épp ez ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.