Kókuszdió feltörése lépésről lépésre

Aki egyenesen a dióból kóstolta már a kókuszdió vakítóan fehér húsát, tudja, érdemes babrálni a feltörésével: a friss kókuszreszelék köszönőviszonyban sincs bolti változatával. Készíts velünk te is házi kókuszreszeléket!

Jó tudni

Hogy biztosra menjünk, ne ragadjuk meg a boltban szembejövő első kókuszdiót, vizsgáljuk meg a polcon lévőket: az egyik végén 3 bemélyedést találunk, ha ezek puhák (netán penészesek is) semmi esetre se tegyük a kosarunkba. Fogjuk kézbe, rázzuk meg kicsit a gyümölcsöt, ha halljuk némi folyadék lötyögését benne, jó példánnyal van dolgunk, vihetjük haza.

Kókuszdió feltörése képekben:

{ GALÉRIA = title:K%C3%B3kuszdi%C3%B3%20felt%C3%B6r%C3%A9se%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 }

Elő a szerszámos ládával!

A kókuszdió feltöréséhez szükségünk lesz egy éles késre (vagy egy ollóra), egy kalapácsra (vagy egy húsklopfolóra), esetleg egy fúróra és fűrészre. Lássunk hozzá!

Első lépésben a kókuszvizet kell kifolyatni a kókuszdió belsejéből. Ehhez az egyik végén található 3 bemélyedés egyikét kell átfúrnunk. (Azért itt fúrjuk meg a kókuszdiót, mert itt a legkönnyebb, ezek dió „leggyengébb” pontjai.) Hogy a fúrást mivel végezzük, rajtunk áll: körkörös mozdulatokkal, egy olló hegyével is sikerrel járhatunk, vagy egy éles késsel (persze olyannal, amit nem sajnálunk). A könnyebb utat választok fúróval dolgozzanak. Bárhogy döntünk, legyünk nagyon óvatosak. Ha megvan a lyuk, egy szűrő fölé tartva folyassuk ki a kókuszvizet egy tálkába.

Most jön a neheze, el kell jutnunk a kókuszdió belsejéig. Többféle metódus közül választhatunk:

  • Bugyoláljuk be a kókuszdiót egy régi konyharuhába, és mérjünk rá néhány erős ütést, amíg a kókuszdió darabjaira nem hullik. (Azt mondani sem kell, hogy ne az étkezőasztalon, vagy konyhapulton végezzük a műveletet, hanem például betonon, vagy egyéb kemény felületen.) Kissé kőkorszaki megoldásnak tűnhet, de stresszlevezetőnek sem utolsó.
  • Vannak, akik a fűrészelésre esküsznek, ha a kókuszdió feltöréséről van szó: nemes egyszerűséggel tetszőleges darabokra fűrészelik a diót.
  • Mások vésővel megkezdik a héjat, majd az egészet lefejtik, lefeszegetik. Ezzel a módszerrel egyben marad a kókuszdió húsa.

Így törd fel a kókuszdiót!

{ GALÉRIA = title:K%C3%B3kuszdi%C3%B3%20felt%C3%B6r%C3%A9se%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9 }

Kókuszos recepteket itt találsz >>

Ha a szétütéses vagy fűrészelős megoldást választottuk, a következő lépésben ki kell fejtenünk a héjból a kókuszdió húsát. Hogy megkönnyítsük a dolgunkat, vagy tegyük mélyhűtőbe a héjdarabokat úgy 15 percre, vagy felmelegített sütőbe 10 percre. A hideg vagy a hő hatására könnyebben elválik a héjtól a húsrész. Most már csak egy éles kés hegyével ki kell feszítenünk a kókuszdarabokat.

Amit most látunk, úgy, ahogy van, ehető. Persze, ha kókuszreszeléket szeretnénk gyártani, a barna hártyától is meg kell szabadulnunk. Ezt egy zöldséghámozóval könnyedén megtehetjük.

Nem maradt más hátra, mint finom lyukú reszelőn lereszelni a friss kókuszt, majd felhörpinteni jól megérdemelt jutalmunkat, a kókuszvizet.

NoSalty-tipp: A friss kókuszdarabokat felhasználásig tároljuk hideg vízben.

Mindenki brownie-ja >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...