Kókuszdió feltörése lépésről lépésre

Aki egyenesen a dióból kóstolta már a kókuszdió vakítóan fehér húsát, tudja, érdemes babrálni a feltörésével: a friss kókuszreszelék köszönőviszonyban sincs bolti változatával. Készíts velünk te is házi kókuszreszeléket!

Jó tudni

Hogy biztosra menjünk, ne ragadjuk meg a boltban szembejövő első kókuszdiót, vizsgáljuk meg a polcon lévőket: az egyik végén 3 bemélyedést találunk, ha ezek puhák (netán penészesek is) semmi esetre se tegyük a kosarunkba. Fogjuk kézbe, rázzuk meg kicsit a gyümölcsöt, ha halljuk némi folyadék lötyögését benne, jó példánnyal van dolgunk, vihetjük haza.

Kókuszdió feltörése képekben:

{ GALÉRIA = title:K%C3%B3kuszdi%C3%B3%20felt%C3%B6r%C3%A9se%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 }

Elő a szerszámos ládával!

A kókuszdió feltöréséhez szükségünk lesz egy éles késre (vagy egy ollóra), egy kalapácsra (vagy egy húsklopfolóra), esetleg egy fúróra és fűrészre. Lássunk hozzá!

Első lépésben a kókuszvizet kell kifolyatni a kókuszdió belsejéből. Ehhez az egyik végén található 3 bemélyedés egyikét kell átfúrnunk. (Azért itt fúrjuk meg a kókuszdiót, mert itt a legkönnyebb, ezek dió „leggyengébb” pontjai.) Hogy a fúrást mivel végezzük, rajtunk áll: körkörös mozdulatokkal, egy olló hegyével is sikerrel járhatunk, vagy egy éles késsel (persze olyannal, amit nem sajnálunk). A könnyebb utat választok fúróval dolgozzanak. Bárhogy döntünk, legyünk nagyon óvatosak. Ha megvan a lyuk, egy szűrő fölé tartva folyassuk ki a kókuszvizet egy tálkába.

Most jön a neheze, el kell jutnunk a kókuszdió belsejéig. Többféle metódus közül választhatunk:

  • Bugyoláljuk be a kókuszdiót egy régi konyharuhába, és mérjünk rá néhány erős ütést, amíg a kókuszdió darabjaira nem hullik. (Azt mondani sem kell, hogy ne az étkezőasztalon, vagy konyhapulton végezzük a műveletet, hanem például betonon, vagy egyéb kemény felületen.) Kissé kőkorszaki megoldásnak tűnhet, de stresszlevezetőnek sem utolsó.
  • Vannak, akik a fűrészelésre esküsznek, ha a kókuszdió feltöréséről van szó: nemes egyszerűséggel tetszőleges darabokra fűrészelik a diót.
  • Mások vésővel megkezdik a héjat, majd az egészet lefejtik, lefeszegetik. Ezzel a módszerrel egyben marad a kókuszdió húsa.

Így törd fel a kókuszdiót!

{ GALÉRIA = title:K%C3%B3kuszdi%C3%B3%20felt%C3%B6r%C3%A9se%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9 }

Kókuszos recepteket itt találsz >>

Ha a szétütéses vagy fűrészelős megoldást választottuk, a következő lépésben ki kell fejtenünk a héjból a kókuszdió húsát. Hogy megkönnyítsük a dolgunkat, vagy tegyük mélyhűtőbe a héjdarabokat úgy 15 percre, vagy felmelegített sütőbe 10 percre. A hideg vagy a hő hatására könnyebben elválik a héjtól a húsrész. Most már csak egy éles kés hegyével ki kell feszítenünk a kókuszdarabokat.

Amit most látunk, úgy, ahogy van, ehető. Persze, ha kókuszreszeléket szeretnénk gyártani, a barna hártyától is meg kell szabadulnunk. Ezt egy zöldséghámozóval könnyedén megtehetjük.

Nem maradt más hátra, mint finom lyukú reszelőn lereszelni a friss kókuszt, majd felhörpinteni jól megérdemelt jutalmunkat, a kókuszvizet.

NoSalty-tipp: A friss kókuszdarabokat felhasználásig tároljuk hideg vízben.

Mindenki brownie-ja >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!