Kókuszdió feltörése lépésről lépésre

Aki egyenesen a dióból kóstolta már a kókuszdió vakítóan fehér húsát, tudja, érdemes babrálni a feltörésével: a friss kókuszreszelék köszönőviszonyban sincs bolti változatával. Készíts velünk te is házi kókuszreszeléket!

Jó tudni

Hogy biztosra menjünk, ne ragadjuk meg a boltban szembejövő első kókuszdiót, vizsgáljuk meg a polcon lévőket: az egyik végén 3 bemélyedést találunk, ha ezek puhák (netán penészesek is) semmi esetre se tegyük a kosarunkba. Fogjuk kézbe, rázzuk meg kicsit a gyümölcsöt, ha halljuk némi folyadék lötyögését benne, jó példánnyal van dolgunk, vihetjük haza.

Kókuszdió feltörése képekben:

{ GALÉRIA = title:K%C3%B3kuszdi%C3%B3%20felt%C3%B6r%C3%A9se%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 }

Elő a szerszámos ládával!

A kókuszdió feltöréséhez szükségünk lesz egy éles késre (vagy egy ollóra), egy kalapácsra (vagy egy húsklopfolóra), esetleg egy fúróra és fűrészre. Lássunk hozzá!

Első lépésben a kókuszvizet kell kifolyatni a kókuszdió belsejéből. Ehhez az egyik végén található 3 bemélyedés egyikét kell átfúrnunk. (Azért itt fúrjuk meg a kókuszdiót, mert itt a legkönnyebb, ezek dió „leggyengébb” pontjai.) Hogy a fúrást mivel végezzük, rajtunk áll: körkörös mozdulatokkal, egy olló hegyével is sikerrel járhatunk, vagy egy éles késsel (persze olyannal, amit nem sajnálunk). A könnyebb utat választok fúróval dolgozzanak. Bárhogy döntünk, legyünk nagyon óvatosak. Ha megvan a lyuk, egy szűrő fölé tartva folyassuk ki a kókuszvizet egy tálkába.

Most jön a neheze, el kell jutnunk a kókuszdió belsejéig. Többféle metódus közül választhatunk:

  • Bugyoláljuk be a kókuszdiót egy régi konyharuhába, és mérjünk rá néhány erős ütést, amíg a kókuszdió darabjaira nem hullik. (Azt mondani sem kell, hogy ne az étkezőasztalon, vagy konyhapulton végezzük a műveletet, hanem például betonon, vagy egyéb kemény felületen.) Kissé kőkorszaki megoldásnak tűnhet, de stresszlevezetőnek sem utolsó.
  • Vannak, akik a fűrészelésre esküsznek, ha a kókuszdió feltöréséről van szó: nemes egyszerűséggel tetszőleges darabokra fűrészelik a diót.
  • Mások vésővel megkezdik a héjat, majd az egészet lefejtik, lefeszegetik. Ezzel a módszerrel egyben marad a kókuszdió húsa.

Így törd fel a kókuszdiót!

{ GALÉRIA = title:K%C3%B3kuszdi%C3%B3%20felt%C3%B6r%C3%A9se%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9 }

Kókuszos recepteket itt találsz >>

Ha a szétütéses vagy fűrészelős megoldást választottuk, a következő lépésben ki kell fejtenünk a héjból a kókuszdió húsát. Hogy megkönnyítsük a dolgunkat, vagy tegyük mélyhűtőbe a héjdarabokat úgy 15 percre, vagy felmelegített sütőbe 10 percre. A hideg vagy a hő hatására könnyebben elválik a héjtól a húsrész. Most már csak egy éles kés hegyével ki kell feszítenünk a kókuszdarabokat.

Amit most látunk, úgy, ahogy van, ehető. Persze, ha kókuszreszeléket szeretnénk gyártani, a barna hártyától is meg kell szabadulnunk. Ezt egy zöldséghámozóval könnyedén megtehetjük.

Nem maradt más hátra, mint finom lyukú reszelőn lereszelni a friss kókuszt, majd felhörpinteni jól megérdemelt jutalmunkat, a kókuszvizet.

NoSalty-tipp: A friss kókuszdarabokat felhasználásig tároljuk hideg vízben.

Mindenki brownie-ja >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ok, amiért nem pirosodik be a paradicsom

Nem pirosodik be a paradicsomod? Ennek több oka is lehet, de szerencsére egy kis odafigyeléssel könnyedén kiküszöbölhető a probléma. Az alábbiakban megmutatjuk a leggyakoribb hibákat és azok megoldásait, hogy paradicsomjaid ezentúl tökéletesen pirosak legyenek!