Mindenki brownie-ja

Hozzánk is begyűrűzött pár évvel ezelőtt a brownie-őrület! Addig csak kávézóláncok sütis pultjaiban találkoztunk a tömény, csokis édességgel, majd hamarosan mindenki brownie-gyártásba fogott otthon.

Amerikából jött, küldetése pedig a kezdők és a rohanó haladók számára ugyanaz: gyors sikerélményt szerezni, a vendégeknek pedig finom falatokat! A brownie-t a XIX. században sütötték meg először (másik nevén chocolate brown), s mint elég sok finomságot, úgy ezt is véletlenül, mondhatni szórakozottságból „találták fel”. Ha lehet hinni a legendának, egy cukrász éppen csokoládétortát akart sütni, de a sütőport kifelejtette az édességből – na, ebből lett a brownie.

Top 10: 2012 kedvenc desszertjei >>

Az olvadós belsejű, mennyeien omlós csokis csoda mára az öreg kontinensen is óriási népszerűségnek örvend. Gyorséttermi láncok, kávézók előszeretettel kínálják sütis pultjaikban és hát valljuk be: nem nehéz elcsábulni egy-egy szeletre. Vaníliafagyival vagy tejszínhabbal is tálalják. Nem mintha önmagában nem lenne elég finom. S ha már itt tartunk: a süti lelke természetesen a csokoládé, így nagyon nem mindegy, hogy milyet vásárolunk hozzá.

5 tuti tipp a piskótához >>

Ezúttal tényleg ajánlott ragaszkodni a valódi étcsokihoz, kell még vaj, kevés liszt, cukor és tojás - ezekkel már a klasszikus brownie-t simán összedobhatjuk. Persze létezik rengeteg variációja is: tölthetjük krémekkel, gyümölcsökkel, csonthéjasokkal, akár muffinformában készíthetjük. Egy alapszabályt viszont tartsunk be: a brownie-t nem szabad túlsütni! Az a lényeg, ha a közepébe szúrjuk a villánkat, annak csokisnak kell maradnia – ez 220 fokon 15 perces sütéssel már tökéletesen kivitelezhető. Kókusszal is fokozhatjuk, de kipróbálhatjuk a tetejére csorgatott karamellával is – a siker garantált! De ha éppen ahhoz támadna kedvünk, apríthatunk a tésztájába gyümölcsöket is, málna, áfonya, meggy sorakoznak a hűtőpultokban,15 dekánál többre nincs is szükségünk belőlük. A NoSalty brownie-receptjei jobbnál jobb ötletekkel szolgálnak, válogass kedvedre belőlük!

További brownie-recepteket itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeiért kattints ide >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...