Két duci Hölgy

Ki ne emlékezne a két duci hölgyre, akik egy oldalkocsis motorral bejárták a brit vidéket, a legkülönfélébb konyhákban főztek, és a legváratlanabb vendégeknek tálaltak?

A gasztronómiai televíziós műsorok netovábbja volt az övék, szívesen megismerném azt az embert, aki teret adott nekik a műsorkészítésre. Valószínűleg élete ötletét valósította meg, hiszen nem csak a szigetországban, de kis hazánkban is hatalmas rajongói tábort szereztek a lányok. Jennifer Paterson sajnos már nem lehet közöttünk, de nevét örökre beírta a halhatatlan szakácsok közé.

Nem voltak fiatalok és bohók mikor kezdték, mint Jamie Oliver. Nem voltak dizájnolva és sminkelve, mint Nigella Lawson, kinek bája és mosolya valóban aranyat ér. Viszont annyi élettapasztalat és színes, szaftos sztori senkinek nem lehet a tarsolyában, mint nekik volt. Főzés közben egymásnak adták a szót, miközben humorosabbnál humorosabb történetekkel fűszerezték az éppen terítéken lévő fogás elkészítésének minden egyes fázisát. Lendületük végigkísérte az összes adást, melyek végén az alkotók mindig megpihentek egy cseppet - Jennifer egy pohár borral, Clarissa egy üdítővel.

Az angol konyha sokak számára ízetlen. Ez valószínűleg azért lehet, mert az angol, pontosabban a brit alapanyagok kiváló minőséggel rendelkeztek, így nem volt szükség túlzott fűszerezésükre. Manapság, a nagyipari gyártás és gyorséttermek világában ez már nem mondható el róluk. Az angol konyha viszont reneszánszát éli, jobbnál jobb szakácsok vezetésével valóságos brit gasztronómiai birodalomról beszélhetünk.

Jönnek a lányok!

Ezen birodalom két “hatalmas” csillaga a néhai Jennifer Paterson és Clarissa Dickson Wright, aki még mindig aktív, de Jennifer nélkül már lehet nem az igazi. Ugyan mindketten londoni származásúak, a BBC-n indult tévéműsoruk által inkább a vidéki brit élet szimbólumává váltak az évek során. A főzés alapanyagait a legjobb helyi kistermelőktől szerezték be, a legautentikusabb, vidékre jellemző ételeket készítették el és kóstolták meg, rengeteg helyen megfordultak. Főztek papoknak, apácáknak vagy éppen egy kórusnak, és mindezt hatalmas életörömmel tették, mely tökéletesen átjött a tévé képernyőjén. Éppen ezért lett a kedvenc főzős műsorom az övék - még DVD-m is van otthon tőlük. Nem kifejezetten fogyókúrás receptek alapján dolgoztak, de Jennifer énekes-táncos különszámai egyszerűen kihagyhatatlanok.

Sok általuk készített recept hallatán hátrahőkölhet egy magyar háziasszony, hiszen hiába megy le a piacra, olyan ritka erdei gombát, foglyot, fürjet nem kaphat ott, mint amelyeket az egyik adásban egy eldugott, erdei falucska vadásza segítségével szereznek be a lányok. Igen, mindig irigylésre méltó alapanyagok kerülnek az asztalra. A hagyományos ételek mellett, ahogyan ez a mai angol konyhára jellemző, ők is nagy szeretettel használták az idegen alapanyagokat, fűszereket. Kiemelkedő az anglo-indiai konyha, mely világszerte népszerű. Külön érdekesség számunkra, hogy a kilencedik részben Clarissa a magyar cigányprímásról elnevezett legendás süteményt, a Rigójancsit készíti el: érdemes felkutatni az archívumban!

További angol receptekért kattints ide

Címlapról ajánljuk

További cikkek