Két duci Hölgy

Ki ne emlékezne a két duci hölgyre, akik egy oldalkocsis motorral bejárták a brit vidéket, a legkülönfélébb konyhákban főztek, és a legváratlanabb vendégeknek tálaltak?

A gasztronómiai televíziós műsorok netovábbja volt az övék, szívesen megismerném azt az embert, aki teret adott nekik a műsorkészítésre. Valószínűleg élete ötletét valósította meg, hiszen nem csak a szigetországban, de kis hazánkban is hatalmas rajongói tábort szereztek a lányok. Jennifer Paterson sajnos már nem lehet közöttünk, de nevét örökre beírta a halhatatlan szakácsok közé.

Nem voltak fiatalok és bohók mikor kezdték, mint Jamie Oliver. Nem voltak dizájnolva és sminkelve, mint Nigella Lawson, kinek bája és mosolya valóban aranyat ér. Viszont annyi élettapasztalat és színes, szaftos sztori senkinek nem lehet a tarsolyában, mint nekik volt. Főzés közben egymásnak adták a szót, miközben humorosabbnál humorosabb történetekkel fűszerezték az éppen terítéken lévő fogás elkészítésének minden egyes fázisát. Lendületük végigkísérte az összes adást, melyek végén az alkotók mindig megpihentek egy cseppet - Jennifer egy pohár borral, Clarissa egy üdítővel.

Az angol konyha sokak számára ízetlen. Ez valószínűleg azért lehet, mert az angol, pontosabban a brit alapanyagok kiváló minőséggel rendelkeztek, így nem volt szükség túlzott fűszerezésükre. Manapság, a nagyipari gyártás és gyorséttermek világában ez már nem mondható el róluk. Az angol konyha viszont reneszánszát éli, jobbnál jobb szakácsok vezetésével valóságos brit gasztronómiai birodalomról beszélhetünk.

Jönnek a lányok!

Ezen birodalom két “hatalmas” csillaga a néhai Jennifer Paterson és Clarissa Dickson Wright, aki még mindig aktív, de Jennifer nélkül már lehet nem az igazi. Ugyan mindketten londoni származásúak, a BBC-n indult tévéműsoruk által inkább a vidéki brit élet szimbólumává váltak az évek során. A főzés alapanyagait a legjobb helyi kistermelőktől szerezték be, a legautentikusabb, vidékre jellemző ételeket készítették el és kóstolták meg, rengeteg helyen megfordultak. Főztek papoknak, apácáknak vagy éppen egy kórusnak, és mindezt hatalmas életörömmel tették, mely tökéletesen átjött a tévé képernyőjén. Éppen ezért lett a kedvenc főzős műsorom az övék - még DVD-m is van otthon tőlük. Nem kifejezetten fogyókúrás receptek alapján dolgoztak, de Jennifer énekes-táncos különszámai egyszerűen kihagyhatatlanok.

Sok általuk készített recept hallatán hátrahőkölhet egy magyar háziasszony, hiszen hiába megy le a piacra, olyan ritka erdei gombát, foglyot, fürjet nem kaphat ott, mint amelyeket az egyik adásban egy eldugott, erdei falucska vadásza segítségével szereznek be a lányok. Igen, mindig irigylésre méltó alapanyagok kerülnek az asztalra. A hagyományos ételek mellett, ahogyan ez a mai angol konyhára jellemző, ők is nagy szeretettel használták az idegen alapanyagokat, fűszereket. Kiemelkedő az anglo-indiai konyha, mely világszerte népszerű. Külön érdekesség számunkra, hogy a kilencedik részben Clarissa a magyar cigányprímásról elnevezett legendás süteményt, a Rigójancsit készíti el: érdemes felkutatni az archívumban!

További angol receptekért kattints ide

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Nosalty

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!