Készíts Panettone-t a karácsonyi asztalra a Société Bistro & Bar cukrászának segítségével!

Készítettél már panettonét? Idén karácsonykor érdemes kipróbálnod az olaszok legkedveltebb ünnepi sütijét! Íme egy csodálatos recept hozzá!

Karácsonykor összegyűlik a család, vendégségbe érkeznek rég nem látott rokonok, barátok, akiket jó érzés megvendégelni. Barna Zsanett, a Société Bistro&Bar cukrásza beavat minket abba, hogyan készíthetjük el otthon is könnyen az olaszok egyik kedvenc édességét, a Panettone olasz karácsonyi kuglófot.

PANETTONE OLASZ KARÁCSONYI KUGLÓF

HOZZÁVALÓK

Kovász: 12 g instant élesztő, 80 ml tej, 70 g liszt, 10 g kristálycukor

Tészta: 280 g vaj, 220 g liszt, 150 g rétesliszt, 4 tojás, 1,5 teáskanál só, 130 g kristálycukor, 1 teáskanál mandula aroma, 160 g kandírozott narancshéj, 170 g mazsola

Díszítés: szeletelt mandula, porcukor

ELKÉSZÍTÉS

  1. Langyos tejben elkeverjük az élesztőt és 5-10 perc alatt felfuttatjuk. Meghintjük cukorral és liszttel, majd lefedjük fóliával és 1 órán át pihentetjük. Amikor a kovász elkészült, a dagasztógép üstjébe öntjük és hozzáadjuk a lisztet, réteslisztet, cukrot, tojásokat, aromát és a sót. Közepes sebességgel 5 percig dagasztjuk a tésztát.
  2. A szobahőmérsékletű vajat apránként a tésztához adjuk és megvárjuk, amíg a gép teljesen beledolgozza a tésztába.
  3. A végén kerül bele a mazsola és a kandírozott narancs - ha valaki nem szereti, ízlés szerint tehet bele csokoládét vagy más aszalt gyümölcsöt. A tésztát kiborítjuk a munkafelületre, gömböt formázunk belőle és egy kiolajozott tálba tesszük, lefóliázzuk és egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Másnap kiolajozunk egy 15cm széles és 15cm magas panettone formát, a hűtőből kivett tésztát egyszer meggömbölyítjük és a formába tesszük, majd langyos helyen 6-8 óráig kelesztjük. A tészta lassan kezd el dagadni, 1-2 órát adjunk neki. Kelesztés után megkenjük tojással és megszórjuk szeletelt mandulával, végül előmelegített, 160-165 °C-os sütőben, légkeverés nélkül, 60 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk, amíg kihűl, majd óvatosan körbevágva, alulról megnyomva emeljük ki a formából.

Jó étvágyat!

Kóstolj még több finomságot a Société Bistro & Bar-ban itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?