Eldőlt, melyik vaj a világ legjobbja, ráadásul magyar boltokban is kapható

Krémes textúra, aranyló szín, és telt, enyhén savanykás íz – ezek jellemzik a prémium vajak csúcsát, amely most díjat is nyert, és a magyar boltok polcain is megtalálható.

Sokan úgy vélik, hogy vaj és vaj között nincs számottevő különbség, pedig a nemzetközi versenyek épp az ellenkezőjét bizonyítják. Az International Cheese and Dairy Awards (ICDA) idei megmérettetésén egy ír vaj nyerte el a világ legjobbjának járó elismerést a sótlan vajak kategóriájában – méghozzá olyan mezőnyben, ahol csak az Egyesült Királyságon kívül készült termékek indulhattak.

Egy vaj kicsomagolva vágódeszkán
A győztes a Kerrygold Grass-Fed Unsalted Pure Irish Butter / a kép illusztráció
Getty Images

A győztes a Kerrygold Grass-Fed Unsalted Pure Irish Butter, amely a fűvel táplált ír tehenek tejéből készül.

Ez az alapanyag adja a vaj karakteres sárga színét, selymesen krémes állagát és ízének különlegességét. A természetes takarmányozás nyoma érződik minden falatban – és ez a zsűri szerint is megkülönbözteti a tömegvajaktól.

A legjobb pedig, hogy az ínyenceknek nem kell Írországig utazniuk, hogy megkóstolják: a Kerrygold több változata is elérhető már Magyarországon. A klasszikus, sóval készült változat mellett a sótlan verzió is kapható, jellemzően 200 grammos kiszerelésben, 1300 és 1600 forint között. A díjnyertes változat – amely kizárólag fűvel etetett tehenek tejéből készül – egyelőre főként delikáteszboltokban érhető el, de a friss nemzetközi elismerés után könnyen lehet, hogy szélesebb körben is terjedni fog.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek