Kisebb mértékben teljesen normális és természetes a földre hulló, éretlen gyümölcstermés. Az almafák például gyakorta lerázzák feleslegesnek mondható, még zöld szemeiket, elsősorban azért, hogy a maradék gyümölcs minél szebb, nagyobb és tápanyagban dúsabb legyen. A leesett, kemény és savanykás, zöld almák ne kerüljenek azonban a szemétdombra: hasznosítsuk őket az alábbi módokon.
Miért esik le a termés egy része?
A terméshullást gyakrabban okozza aszályos, meleg, csapadékmentes időjárás vagy egy hirtelen hőhullámok okozta sokk, azonban olykor állhatnak mögötte bizonyos betegségek is. Ezért is fontos, hogy szemmel tartsuk a földre hullott gyümölcsöt: a szemek állapotából biztos képet kaphatunk a fánk egészségi állapotáról is.
Amennyiben a földön lévő almák rohadtak, kukacosak vagy gombásak, mindenképpen vegyük szemre alaposabban is a fánkat.
Az elhullott alma felhasználása
Az éretlen almák kemények, zöldek és fanyarabbak annál, hogy önmagukban fogyasztva élvezhetőek legyenek. Ez persze még nem jelenti azt, hogy rögtön meg kéne válnunk a termés be nem érett részétől.
Íme, a földre hullott, éretlen alma felhasználásának legjobb módjai:
- Komposzt: kisebb darabokra vágva szórjuk a rétegek közé: feldarabolva hamarabb lebomlik és hozzájárul a komposzt gyorsabb beéréséhez magas nedvesség- és szervesanyag-tartalmával.
- Takarmány: kis mennyiségben és más alapanyagokkal keverve állatoknak is adhatjuk az éretlen almát. A baromfik és sertések szívesen fogyasztják nyersen vagy főzve – az azonban fontos, hogy az állatoknak adott gyümölcs ne legyen se rohadt, se erjedt.
- Konyhai felhasználás: az éretlen alma természetes pektintartalma kifejezetten magas, amit felhasználhatunk lekvárok, dzsemek, szószok vagy szörpök sűrítésére. Kevés savanyú almát reszelve, párolva és cukrozva süteményekben, palacsintában is hasznosíthatunk.
Hírek, érdekességek, újdonságok: