Kényeztesd magad csokis-mogyorós pitével

Az ősz beköszöntével egyre inkább az otthoni időtöltésé a főszerep. Ilyenkor szeretünk bekuckózni a szobába pár illatos gyertyával, és bentről hallgatni az eső kopogását. 

A legújabb Jamie Magazin nemcsak rengeteg új receptet kínál, hanem a takaróba burkolózott hideg estéken kellemes olvasmány is lehet. De ha társaságra vágyunk, akkor is ideális társunk lesz, ugyanis ha otthon is maradunk, az sem azt jelenti, hogy unatkoznunk kellene egészen tavaszig.A hidegebb időben eszményi vendégségeket tarthatunk, ahol akár közösen is elkészíthetjük a finomságokat.

Ha egy szuper pitét választunk, a szórakozás garantált. Ha csak egyet próbálnátok ki, válasszátok a csokis-mogyoróvajas pitét!

Recept és elkészítés 10 személyre:

• 250 g krémmel töltött csokoládés keksz• 1 evőkanál sima liszt• 75 g vaj megolvasztva és visszahűtve• 300 ml 48%-os tejszín• 2 evőkanál porcukor• csokoládéforgács a díszítéshez

Mogyorós-vajas töltelék

• 250 g sima mogyoróvaj• 1 evőkanál porcukor szitálva• 50 g vaj megolvasztva és visszahűtve• 40 g sós mogyoró durvára törve• 5 evőkanál csokoládészirup

Csokoládémousse

• 3 zselatinlap• 175 g étcsokoládé (legfeljebb 62%-os), darabolva• 2 közepes tojás szétválasztva• 50 g porcukor• 200 ml 48%-os tejszín, felverve

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (4-es fokozat a gázsütőn). Tedd a kekszet és a lisztet egy csipetsóval turmixgépbe, és daráld meglehetősen simára. Keverd hozzá az olvasztott vajat.
  2. A keveréket tedd át 23 cm-es fém pités tálba, és fakanállal nyomkodd az aljába, illetve a falához.Hűtsd 20 percig.
  3. A kekszes pitealapot süsd 10 percig, amíg ropogós lesz, majd hagyd teljesen kihűlni.
  4. Készítsd el a tölteléket. Egy tálban verd simára a mogyoróvajat, a porcukrot és az olvasztott vajat.Kanalazd a kihűtött pitetésztába, és simítsd el a tetejét. Szórd meg a mogyoróval, egyenletesenlocsold meg a csokoládésziruppal, majd tedd a hűtőbe, amíg szükség lesz rá.
  5. Addig csináld meg a mousse-t. A zselatinlapokat tedd egy tál hideg vízbe, hogy meglágyuljanak. Acsokoládét tedd hőálló tálba, majd helyezd egy lábas forrásban levő víz fölé, és folyamatos kevergetésmellett olvaszd fel. Vedd le a lángról (a vizet hagyd tovább forrni), és tedd félre.
  6. Egy nagy hőálló tálban keverd össze a tojásfehérjéket és a cukrot, majd tedd a forrásban levő vízfölé, és keverd, amíg a cukor elolvad. A zselatinból nyomkodd ki a vizet, és add a tojásfehérjéhez.Addig keverd, amíg csaknem háromszorosára duzzad, és megtartja az alakját.
  7. A tojássárgákat verd hozzá a csokoládéhoz, amíg teljesen eloszlanak, majd forgasd bele atojásfehérjéket, végül pedig a tejszínt. A keveréket terítsd szét a mogyorón és a csokoládészirupon,közepesen magasra felhalmozva. A pitét tedd a hűtőbe legalább 1 órára.
  8. Tálaláshoz a tejszínt és a cukrot verd, amíg sűrű csúcsokat nem képez. Terítsd szét a mousse felett, éstedd hűtőszekrénybe a tésztát legalább 30 percre, mielőtt tálalnád. Tetszés szerint díszíthetedszeletelt csokoládéforgáccsal.

Adagonként 798 KCAL, 69,7 g zsír (36,5 g telített), 20,7 g fehérje, 30,9 g szénhidrát, 20,7 g cukor

Keresd a Jamie Magazint a Libri könyvesboltokban, az újságárusoknál vagy fizess elő most 15% kedvezménnyel a www.jamiemagazin.hu oldalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek