Ezért nem szabadna a hűtőben – vagy a fagyasztóban – tárolni a kávét

Ha mi nem is csináljuk, biztosan ismerünk olyat, aki igen. Pedig a kávénak nincs helye a hűtőszekrényben – és a fagyasztóban sem jó ötlet tárolni.

Sokan úgy gondolják, hogy meghosszabbíthatják a kávé élettartamát azzal, hogy a hűtőben vagy a fagyasztóban tárolják. És igen, ez logikusnak is tűnhet, legyen szó őrölt vagy szemes változatról, de valójában több kárt tehet, mint amennyi hasznot hoz a kávénak. Mondjuk, miért!

Egy nő kávét tölt a konyhában
Ezért nem szabadna a hűtőben – vagy a fagyasztóban – tárolni a kávét
Getty Images

A nedvesség az ellenség

Az első és legfontosabb szempont a kávé tárolásánál a nedvesség kérdése. Akár a hűtőt, akár a fagyasztót használjuk, mindkettő közismerten nedves környezetet teremt. A kávé ugyanakkor porózus anyag, így könnyen magába szívja a nedvességet. Ez pedig nemcsak állottá teszi az ízét, de károsítja azokat a finom olajokat és vegyületeket is, amelyek a reggeli italunk aromáját adják. Egyszerűen fogalmazva: a hideg helyeken való tárolás kondenzációhoz vezet, ami a frissen őrölt kávészemeket nyirkossá és íztelenné teheti.

A fagyasztás az ízt is „lefagyasztja”

A fagyasztás hatására a kávéolajok megdermedhetnek, ami megváltoztatja a lefőzött kávé ízét. Ennél is rosszabb, hogy amikor kivesszük a kávét a fagyasztóból és kiengedjük, a hirtelen hőmérséklet-változás miatt az olajok kiszivárognak, és a végeredmény egy lapos, íztelen ital lesz.

Gondoljunk csak bele: olyan ez, mintha egy jó üveg bort betennénk a fagyasztóba – azt sem szívesen fogyasztjuk, ha kiengedett.

A hűtőszekrény sem sokkal jobb

Azt már tudjuk, hogy a fagyasztás nem jó ötlet, így joggal merülhet fel a hűtő mint alternatíva -ám sajnos ez sem sokkal jobb megoldás. Tény, hogy a hűtés kevésbé drasztikus, ám a hideg és nyirkos környezet így is károsítja a kávé ízét. Ráadásul a kávé átveszi a hűtőben lévő egyéb ételek szagát is. Ha például hagyma vagy tegnapi gulyás is van a hűtőben, ne csodálkozzunk, ha a reggeli kávénk furcsa mellékízt kap. A kávé ugyanis szivacsként viselkedik: bármit magába szív, amivel érintkezik – így a kellemes illatú babokból könnyen kellemetlen élmény válhat.

Az íz megőrzése: hűvös, száraz helyen

A kávé ideális tárolási helye nem a hűtő vagy fagyasztó, hanem egy hűvös, száraz hely – például egy kamra vagy szekrény, távol a napsütéstől és a hőtől. A legjobb, ha légmentesen zárható edényt használunk, ami megakadályozza az oxigén és a nedvesség bejutását, így a kávé hosszabb ideig megőrzi az aromáját. A szemek vagy az őrlemény sokkal tovább marad friss, ha sötét, stabil hőmérsékletű helyen tároljuk.

Felbontás után használjuk fel minél előbb

Egy másik fontos szempont, hogy mióta van bontva az adott kávécsomag. Miután felnyitjuk, a kávé – tárolástól függetlenül – elkezd veszíteni a frissességéből. Az aromáért felelős vegyületek és olajok idővel lebomlanak, ezért érdemes néhány héten belül elfogyasztani a készletet, hogy a legjobb élményt nyújtsa minden italunk. Ha igazán komolyan vesszük a frissesség megőrzését, érdemes kisebb mennyiségeket vásárolni gyakrabban, vagy beszerezni egy vákuumzárható tárolóedényt, hogy minimalizáljuk a levegővel való érintkezést.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk neked:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek