JÓTEVŐK: egy kézműves kovászos pékség, ahol megváltozott munkaképességűektől kapod a kenyered

A budai Bake My Day pékségben jártunk, ahol a minőségi kenyerek és más pékáruk mellett megismerhettük, hogyan dolgozik együtt egy szeretettel teli, toleráns csapat.

A hazai kovászforradalom egyre nagyobb méreteket ölt. Budapesten évről évre növekszik a kovásszal készült kenyereket kínáló pékségek száma, de ezek közül is kitűnik a Bake My Day, amely a minőségi pékáruk készítése mellett nemes célokért küzd a vendéglátásban. Az első Bake My Day pékségetŐrmezőn (Kérő utca) nyitotta Szabó Péter és társa Takács Zoltán, és annyira sikeres volt a közös projekt, hogy az üzlettársak januárban újabb egységgel jelentkeztek a budai Böszörményi úton. A pékségben vadkovász felhasználásával készülnek a kenyerek és minőségi vajból a péksütik, de ezek mellett reggelit és kávét is kínálnak a vendégeknek.

„Az állandó kínálatban van például félbarna, százas rozskenyér, tönkölykenyér, aszalt vörösáfonyás vagy pirított vöröshagymás. Ezek az állandó napi termékeink, de szeretünk új ízeket és ötleteket kipróbálni, ezért nálunk mindig van napi kenyér. Valamikor rákészülök, megvan előre, hogy mi lesz, de van, amikor reggel jön az ötlet. Ma például egy konfitált fokhagymás kenyeret sütöttünk” - mondja Takács Zoltán, a Bake My Day ügyvezetője és egyik pékmestere.

A pékségben szinte csak magyar termelők alapanyagaival dolgoznak. A kenyerek és a pékáruk egy része például Lipták Lajos (Lipiliszt) lisztjeiből készülnek. De vannak szörpök a ValahaTanyáról, valamint olívabogyó és olívaolaj az Igazi Olívától.

Mondhatnánk tehát, hogy egy újabb hely, ahol végre normális kenyeret lehet venni, és jókat lehet reggelizni, de a Bake My Day ennél többről szól.

A pékségben megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak.

NÉZD MEG A BAKE MY DAY-BEN KÉSZÜLT VIDEÓNKAT!

„Itt mindenki megváltozott munkaképességű. Csak neki van róla papírja, neki meg nincsen” - mutat rá a pékmester arra, hogy bár dolgoznak a pékségben siketek, vagy más sérüléssel élő alkalmazottak, de a teljesen egészséges társaiknak is megvannak a maguk stikkjei, szokásai.

Zoltán egyébként a multik világától szegődött a Bake My Day-hez, melynek ötlete alapvetően Szabó Pétertől származik. Ő is megváltozott munkaképességű volt, és úgy döntött, segít azokon a társain, akik belefásultak a monoton munkába. 2014-ben megalapította Rehab Force Nonprofit Kft.-t, amely takarítással foglalkozott, és 8 emberrel indult. A Bake My Day-jel együtt ma már közel 150 megváltozott munkaképességű dolgozik Szabóéknak.

Megváltozott munkaképességűek Magyarországon:

A KSH adatai szerinthazánkban 675-685 ezer megváltozott munkaképességű felnőtt (19-64 év) ember él. Ez a szám meglehetősen magasnak tűnhet, ami annak köszönhető, hogy a fogalomba nagyon sok egészségügyi probléma beletartozik, például a krónikus szívbetegség is.

„Először én is egy kicsit távolságtartóan viszonyultam az egészhez, féltem. Tudtam azt, hogy ez egy kemény fizikai munka, a lisztes zsákokat dobálni kell, és a tészták sem könnyűek. Ki kellett találni, hogy a nehéz fizikai munkák hogyan végezhetőek el” - emlékszik vissza Takács Zoltán a Bake My Day indulására. A pék szerint nagy kérdés volt, hogy alkalmazottai milyen munkákra alkalmazhatóak majd, de a tapasztalatok pozitívak.

„Folyamatosan csiszolgatjuk egymást. Nekem is át kellett lépnem az előítéleteken és tévhiteken, amik velük kapcsolatban bennem voltak. Olyan munkafolyamatokat próbáltunk nekik kialakítani, hogy azokat meg tudják csinálni, és örömöt leljenek benne. Próbálunk mindenkinek személyre szabott feladatot találni” - mondja a pékmester, majd bemutatja nekünk Zolit, aki pultos kisegítő a Bake My Day-ben.

„Azért szeretek itt dolgozni, mert tulajdonképpen belecsöppentem a nyüzsgő életbe” – mondja Zoli, aki egy baleset következtében lett megváltozott munkaképességű. Hozzáteszi, mennyit tanulhat itt, és a kollégák is nagyon kedvesek vele.

Hasonlóan jó tapasztalatai vannak a Bake My Day-ben töltött munkanapokról Péternek, aki gyerekkora óta siket. A szakácsként dolgozó férfi jól tud szájról olvasni és beszélni, de a siket kollégáival jelelve kommunikál.

„Interneten találtam ezt a munkahelyet. Általában reggel héttől este nyolcig dolgozom. Előtte irodában voltam, adminisztratív munkakörben. Azért váltottam munkahelyet, mert szeretek főzni” - mondja nekünk Péter, aki jól kijön a pékség csapatával.

„Két és fél éve dolgozom a Bake My Day-ben, a Kérő utcában kezdtem. Ugyanolyan ebben a pékségben dolgozni, mint bárhol máshol, vannak határidők, időben be kell jönni” – ezt mondja Attila, aki éppen a friss kenyeret készíti.

„Én arra szoktam gondolni, mikor megváltozott munkaképességűekkel dolgozom, hogy mennyire hálásak tudnak lenni a foglalkozásért, és azért, hogy együtt dolgozhatunk. Nagyon ügyesen megcsinálják, amit elvállalnak. Akár nehezebb feladatokat is el tudnak látni” - jegyzi meg a pék.

A megváltozott munkaképességű alkalmazottakkal a környékbeliek is nagyon nyitottak.„Az emberek elfogadóak, éppen ezért gondoltuk azt, hogy ráteszünk még egy lapáttal, és olyan kollégákat keresünk a felszolgáló részre, akik egytől egyig siketek. Ezzel a vásárlókat is fejlesztenénk”- magyarázza Takács Zoltán, hozzátéve, hogy szeretnének tovább fejlődni, de nehéz munkaerőt találni a megváltozott munkaképességűek között is.

„Hinniük kell abban, hogy ők nem csak egy tollat tudnak összerakni, hanem másra is képesek”- hangsúlyozza pékmester.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.