Játék határok nélkül

Szeptember 25-26-27. Napsütéses, szép őszi időnk lesz, átlagosan 22 fok körüli nappali hőmérséklettel. Otthon ülni nem ér!

Itt az őszi játék határok nélkül. A pálya most Magyarország minden szeglete, a játékosok pedig ti vagytok. Az időt a napsütötte órák számában mérjük, a feladat pedig a lehető legtöbb őszi fesztivált felkeresni, és begyűjteni a legjobb falatokat, legyen az étel, ital, vagy akár csak egy séta a Somogyi-dombságon az őszi napsütésben - a nagy adag lelki fröccs és a D-vitamin jól jön majd a közelgő öreg estéken. Nézzük hát, mik is lesznek terítéken az előttünk álló hétvégén!

Szent Vencel-napi Búcsú és Őszi Tállya Fesztivál

Nyitott pincékkel és hegyközségi borversennyel indul a hétvégén Tokaj-hegyalján az Őszi Tállya Fesztivál, amelyet a hagyományos Szent Vencel-napi borszentelés alkalmából rendez a Tállyáért Egyesület. Idén először lesz Mád-Tállya Futás is - a Mádról Tállyára futók a 7 kilométeres táv legyőzésével a tokaj-hegyaljai települések és borászatok közötti összefogás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. A rajtpisztolyt Szepsy István süti el, aki tavaly Olaszországban elnyerte a borvilág Oscar-díját. A futás útvonalán felsorakozó tokaj-hegyaljai pincék hordókról kínálják a résztvevőknek a frissítőket. Aki ott lesz, az biztosan jó helyen lesz, hiszen többek közt olyan pincészetek remekeit kóstolhatjuk, mint a Kaláka pince, a Bott pince, a Tokaj Kikelet pince, a Barta pince, a Homoky pince, a Mádi kúria, valamint az Oroszlános Borvendéglő és Borhotel, akik a gasztronómiai megújulás élharcosai Tokaj-Hegyalján. A hétvégén a településre látogatók négy új kiállítást is láthatnak, és tárlatvezetésen is részt vehetnek az újra megnyitott Maillot-kastélyban. A kastély udvarán a kézműves vásáron helyi termelők és mesterek mutatkoznak be. A színpadon napközben táncbemutatók láthatók, este pedig Deniz és Csepregi Éva ad koncertet.

A részletes programokról ide kattintva olvashattok!

XI. Őrségi Tökfesztivál

A rendezvény helyszínei Magyarszombatfa, Nagyrákos, Őriszentpéter és Szalafő. Sejthető, hogy minden a tök körül forog majd, a tökös ételektől kezdve a tökmagolaj készítésén keresztül egészen a tökkirályválasztásig. Sötétedés után pedig töklámpás felvonulás szórakoztatja majd a népet.

Részletes programleírást itt találtok!

Bajai Újbor Fesztivál – Baja-Gemenc Természeti Napok

Még javában tart a szüret, és bár az újborokat Szent Márton napjára töltjük a pohárba, Baján már ezen a hétvégén is kóstolhatunk primőr borokat. A szubmediterrán éghajlatnak köszönhetően a Hajós-Bajai borvidékről egyre szebb tételek kerülnek palackba. A Kincses Bácskaként is emlegetett vidék nemcsak nemzeti sokszínűségéről ismert, de természeti értékei is páratlanok. A gemenci erdő Európa féltett kincse, 1996-tól nemzeti park, hírneve pedig határokon átívelő.

A programokról bővebben itt olvashattok!

IV. Villányi Prémium Bormustra

Minden jel arra mutat, hogy a Cabernet Franc Villányban találta meg igazán a helyét. Olyannyira, hogy a prémiumkategóriába sorolt Cabernet Franc hamarosan Villányi Franc néven kerül majd bevezetésre. A XVIII. Európai Bordalfesztivál ünnepélyes gálaestje előtt rendezik meg a Villányi borvidék presztízsborait felvonultató Villányi Prémium Bormustrát, ahol 18 pincészet kiválóságait kóstolhatjuk. Olyanokét, mint Bock Pince, Csányi Pincészet, Gere Attila Pincészete, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Günzer Tamás Pincészete, Halasi Pince, Heumann Pincészet, Hummel Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Janus Borház, Jekl Pincészet, Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok, Mokos Családi Pincészet, Polgár Pincészet, Tiffán Ede és Zsolt Pincészete, Vinatus Pincészet, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Wassmann Pince Bioborok.

A részletes programot itt olvashatjátok!

Keszthelyi Szezonzáró és Szüret

Amíg délen még javában tart a szüret, Keszthelyen hivatalosan is pontot tesznek a végére. A főtéren szüreti felvonulással, eszem-iszommal és dínom-dánommal ünnepelnek majd. Talpalávalóként népzene és harmonikaszó, finom falatok gyanánt pecsenyék és más ínyencségek szolgálnak majd. Aki szeretné, a szőlőpréselést is kipróbálhatja, és végigkóstolhatja a környék borászainak remekeit is.

A rendezvényről részletesebben itt olvashattok!

Címlapról ajánljuk

5 magyar étterem a Michelin-kalauzból, amiről talán még nem hallottál

Hol van már az az korszak, amikor egy kezünkön meg tudtuk számolni a hazai Michelin-csillagos éttermeket! Jelenleg összesen 72 magyar éttermet ajánl a francia bázisú Michelin-kalauz, köztük a legtöbb a Michelin-tányér jelzést kapja a nemzetközi ítészektől. Ez még nem jelent Michelin-csillagot, de egy adott helyen ezeket az éttermeket is ajánlja a kalauz, kiemelkedő konyhai teljesítményük révén. 5 olyan hazai étterem következik vidéken és Budapesten, amelyekről kevesebbet hallani, pedig megérdemlik a figyelmet!

Nosalty

További cikkek

4 tipp, mire használd az út széli ringlót, azaz a...

Ringló, cseresznyeszilva, lotyószilva, mirabella vagy egyszerűen csak fosóka. Mind jól ismerjük a magyar települések elmaradhatatlan útszéli gyümölcsét, de azt kevesen tudjuk, hogy mennyi mindenre fel lehet használni ezt az alulértékelt termést.