A köszvény egy fájdalmas ízületi gyulladás, amelyet a vérben felhalmozódott húgysav okoz, ami éles kristálylerakódások kialakulásához vezethet az ízületekben. A roham gyakran hirtelen kezdődik, bőrpírt, duzzanatot és súlyos fájdalmat okozva. Bár a köszvény kordában tartása gyakran gyógyszeres kezelést igényel, a megfelelő ételek – köztük a megfelelő gyümölcsök – kiválasztása segíthet megelőzni a köszvény kialakulását. Az alábbi 6 gyümölcs pedig kimondottan ajánlott a köszvény és a köszvényes rohamok megelőzésére.
A köszvény leggyakrabban a lábakban, különösen a nagylábujjban jelentkezik.
A húgysav a hőre reagál, így éles kristályok alakulnak ki a test hűvösebb részein. A nagylábujjak helyezkednek el a legtávolabb a szívtől, ezért itt a leggyakoribb a kristályosok kialakulása.
Azonban a betegség bármely ízületet érintheti, beleértve a térdet, a bokát, a könyököt és az ujjakat is.
Miért segíthetnek a gyümölcsök a köszvény kezelésében?
Tudtad?
A purinok olyan vegyi anyagok, amelyek természetesen megtalálhatók bizonyos ételekben és italokban, és amikor a szervezet lebontja őket, húgysav képződik. Ezért írnak fel gyakran alacsony purintartalmú étrendet a köszvényben szenvedőknek.
A cukros ételek és italok – különösen azok, amelyek magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmaznak – purinokat tartalmaznak, épp emiatt köszvényt okozhatnak.
Bár minden gyümölcs tartalmaz fruktózt, a legtöbb gyümölcs purinban szegény, és kimutatták, hogy csökkenti a szervezet húgysavszintjét – mondja Margaret O’Brien, a Banner Health vezető dietetikusa.
Egyes gyümölcsök ráadásul olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek kimondottan előnyösek lehetnek a húgysav szintjének csökkentésében. A gyümölcsök jó C-vitamin-források, ami szintén segít csökkenteni a húgysavszintet. Emellett antioxidánsokat és rostokat tartalmaznak, ezek a tápanyagok pedig hozzájárulnak az általános egészséghez. A gyümölcsök magas víztartalma pedig hozzájárulhat a megfelelő hidratáltsághoz, ami elengedhetetlen a húgysav kiürítéséhez.
A legfontosabb, hogy olyan gyümölcsöket válasszunk, amelyek gazdagok tápanyagokban és alacsony a cukortartalmuk, és azokat mértékkel fogyasszuk
- tanácsolja O’Brien.