Ízlés szerint leves

Legutóbb unokámmal ízlés szerint levest készítettünk. Ne keresse senki, nincs ilyen az oldalunkon, mégis szinte mindegyik recept megemlíti.

Mostani, közösen készített levesünk nem előzmények nélküli. Legutóbbi, Mennyi a csipetnyi? című írásomban már szó volt arról, milyen sokféle mértékegységet lehet használni főzés közben. Az viszont nem várható el egy ötévestől, hogy tisztában legyen a tömeg- és űrmértékkel, mi több, tudja oda-vissza is váltani azokat. De most nem is ez volt a cél, hanem az ízesítés gyakorlása.

Húsgombócos erdélyi leves recept

Először sózni tanultunk. Ehhez bevezetőként elolvastam neki A három királykisasszony című mesét. Azt hiszem, mindenki ismeri, nem szükséges bőven idézni belőle. A lényege: az öreg király elűzte legkisebbik lányát, mert kérdésére: „Hogy szeretsz kedves leányom?", ez volt a válasz: „Én atyám úgy szeretlek, mint a sót". A király aztán később, amikor minden ételt sótlanul, ízetlenül kapott, belátta tévedését.

Miután levontuk a mese tanulságait, kimértük a vizet, föltettük a tűzre, belepakoltuk a hozzávalókat, előszedtük a mérleget. Két csapott evőkanálnyi sót tettünk a serpenyőbe, ami 3 dkg-ot nyomott. A szakirodalom hat liter vízhez 3 dkg sót javasol (a párolgás miatt mindig csökken a folyadék mennyisége a főzéssel). Mi 3 liter vizet használtunk, úgyhogy egy evőkanálnyival dolgoztunk tovább. Kicsit sóztunk, kóstoltunk, újra sóztunk, újra kóstoltunk – végül picit több só került bele a zöldségek miatt. A többi fűszerrel ugyanígy jártunk el, annyi különbséggel, hogy csipetnyi volt a mércénk.

A húsgombócba rizsből egy „énmaréknyi” került, ami éppen megfelelt unokám kétmaréknyijának. Azt nem állítom, hogy most már minden ételt tökéletesen fog elkészíteni, de legalább belekóstolt abba – szó szerint is –, hogy milyen fontos az ízek harmóniája, aminek bizony a helyes arányok megtalálása a titka. Akárcsak a művészetekben – és ez a konyhaművészetben sincs másképp.Mari nagyi

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...