Ízlés szerint leves

Legutóbb unokámmal ízlés szerint levest készítettünk. Ne keresse senki, nincs ilyen az oldalunkon, mégis szinte mindegyik recept megemlíti.

Mostani, közösen készített levesünk nem előzmények nélküli. Legutóbbi, Mennyi a csipetnyi? című írásomban már szó volt arról, milyen sokféle mértékegységet lehet használni főzés közben. Az viszont nem várható el egy ötévestől, hogy tisztában legyen a tömeg- és űrmértékkel, mi több, tudja oda-vissza is váltani azokat. De most nem is ez volt a cél, hanem az ízesítés gyakorlása.

Húsgombócos erdélyi leves recept

Először sózni tanultunk. Ehhez bevezetőként elolvastam neki A három királykisasszony című mesét. Azt hiszem, mindenki ismeri, nem szükséges bőven idézni belőle. A lényege: az öreg király elűzte legkisebbik lányát, mert kérdésére: „Hogy szeretsz kedves leányom?", ez volt a válasz: „Én atyám úgy szeretlek, mint a sót". A király aztán később, amikor minden ételt sótlanul, ízetlenül kapott, belátta tévedését.

Miután levontuk a mese tanulságait, kimértük a vizet, föltettük a tűzre, belepakoltuk a hozzávalókat, előszedtük a mérleget. Két csapott evőkanálnyi sót tettünk a serpenyőbe, ami 3 dkg-ot nyomott. A szakirodalom hat liter vízhez 3 dkg sót javasol (a párolgás miatt mindig csökken a folyadék mennyisége a főzéssel). Mi 3 liter vizet használtunk, úgyhogy egy evőkanálnyival dolgoztunk tovább. Kicsit sóztunk, kóstoltunk, újra sóztunk, újra kóstoltunk – végül picit több só került bele a zöldségek miatt. A többi fűszerrel ugyanígy jártunk el, annyi különbséggel, hogy csipetnyi volt a mércénk.

A húsgombócba rizsből egy „énmaréknyi” került, ami éppen megfelelt unokám kétmaréknyijának. Azt nem állítom, hogy most már minden ételt tökéletesen fog elkészíteni, de legalább belekóstolt abba – szó szerint is –, hogy milyen fontos az ízek harmóniája, aminek bizony a helyes arányok megtalálása a titka. Akárcsak a művészetekben – és ez a konyhaművészetben sincs másképp.Mari nagyi

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!

Nosalty

További cikkek