Ízlés szerint leves

Legutóbb unokámmal ízlés szerint levest készítettünk. Ne keresse senki, nincs ilyen az oldalunkon, mégis szinte mindegyik recept megemlíti.

Mostani, közösen készített levesünk nem előzmények nélküli. Legutóbbi, Mennyi a csipetnyi? című írásomban már szó volt arról, milyen sokféle mértékegységet lehet használni főzés közben. Az viszont nem várható el egy ötévestől, hogy tisztában legyen a tömeg- és űrmértékkel, mi több, tudja oda-vissza is váltani azokat. De most nem is ez volt a cél, hanem az ízesítés gyakorlása.

Húsgombócos erdélyi leves recept

Először sózni tanultunk. Ehhez bevezetőként elolvastam neki A három királykisasszony című mesét. Azt hiszem, mindenki ismeri, nem szükséges bőven idézni belőle. A lényege: az öreg király elűzte legkisebbik lányát, mert kérdésére: „Hogy szeretsz kedves leányom?", ez volt a válasz: „Én atyám úgy szeretlek, mint a sót". A király aztán később, amikor minden ételt sótlanul, ízetlenül kapott, belátta tévedését.

Miután levontuk a mese tanulságait, kimértük a vizet, föltettük a tűzre, belepakoltuk a hozzávalókat, előszedtük a mérleget. Két csapott evőkanálnyi sót tettünk a serpenyőbe, ami 3 dkg-ot nyomott. A szakirodalom hat liter vízhez 3 dkg sót javasol (a párolgás miatt mindig csökken a folyadék mennyisége a főzéssel). Mi 3 liter vizet használtunk, úgyhogy egy evőkanálnyival dolgoztunk tovább. Kicsit sóztunk, kóstoltunk, újra sóztunk, újra kóstoltunk – végül picit több só került bele a zöldségek miatt. A többi fűszerrel ugyanígy jártunk el, annyi különbséggel, hogy csipetnyi volt a mércénk.

A húsgombócba rizsből egy „énmaréknyi” került, ami éppen megfelelt unokám kétmaréknyijának. Azt nem állítom, hogy most már minden ételt tökéletesen fog elkészíteni, de legalább belekóstolt abba – szó szerint is –, hogy milyen fontos az ízek harmóniája, aminek bizony a helyes arányok megtalálása a titka. Akárcsak a művészetekben – és ez a konyhaművészetben sincs másképp.Mari nagyi

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.