Isteni finom gombócleves

Javában küzd még egymással Cibere vajda és Konc király, azaz a böjt és a farsang. Amíg eldől, ki a győztes, együnk egy ciberelevest – de húsgombóccal!

A hagyomány szerint ugyanis vízkeresztkor Konc király szerzi meg a hatalmat, és elkezdődik a farsangi dőzsölés, mulatozás, ami kitart húshagyó keddig. Akkor azonban Cibere vajda legyőzi őt, és hosszú böjti időszak következik. Még nem tartunk itt, de a hústalan jövőre gondolva, most, amíg tehetjük, áldozzunk a királynak és a vajdának is, és mi más lenne erre alkalmasabb, mint egy finom cibereleves, bőségesen telipakolva húsgombóccal!

Mielőtt még a levesről szólnék, a Mi az a cibere? című írásomban megígértem, beszámolok arról, sikerült-e ciberét előállítanom. Jelentem, sikerült! Még visszatérek erre, és most jöhet a húsgombócos cibereleves, amit csorbalevesnek titulálunk.

Az elkészült cibere fotója

Nem szeretnék botcsinálta nyelvész lenni, de a csorbaleves kifejezés tautológia, mivel ugyanazt ismétli meg, hiszen a román ciorba, vagyis csorba szó tartalmas levest jelent. Úgyhogy maradjunk inkább a cibereleves húsgombóccal elnevezésnél. A receptet Annától tanultam, akiről már volt szó a szederszüret kapcsán. Saját bevallása szerint Erdélyben is többféleképpen készítik ezt a fajta levest, és az, amiről írok, az egyik változata. Mi így szeretjük. Eddig különféle savanyítási technikákat alkalmaztam. Az egyik a savanyú káposzta leve. Ebből az volt a legfinomabb, amelyik cirka 15 órát utazott szintén Erdélyből, és Anna anyukája küldte. A másik módszer a kovászosuborka-lé, a harmadik a citrom, a negyedik ugyan kicsit snassz, de az ecet. Az ötödik a Bors magic – legutóbb a kolozsvári szupermarketben táraztam be néhány zacskónyit belőle –, ami pedig nem más, mint porított cibere. Erre utal a zacskón díszelgő gabonakalász és a lekötött befőttes üveg, amiben a ciberét erjesztik. A hangzása megtévesztő, mert a borshoz sok köze nincs, sokkal inkább a borscsféle leveseket varázsolja savanyúvá. És persze a ciberelevest.

Húsgombócos erdélyi leves recept

Most azonban nem használtam semmilyen mágikus kelléket a leves készítéséhez, hiszen akinek van saját búzaciberéje, az azzal savanyít. Márpedig nekem lett! Igaz, két napig semmi különös nem történt a ciberémmel azon kívül, hogy naponta kétszer megkavartam, és kicsit besűrűsödött, olyasféle állagú lett, amilyennel Nagyszékelyen Karcsi barátunk etette malackáit. Nem véletlenül, hiszen leforrázott korpa került a vályúba. Ez a felismerés kicsit elbizonytalanított, de nem adtam fel! Jól tettem, az idő engem igazolt, mert negyedik napon már magam is meglepődtem, mert kiváló, savanyú lé képződött, így aztán késznek nyilvánítottam a ciberémet. Leszűrtem, másnap pedig elkészítettem vele a levest.

Jól sikerült az időzítés is, mert Anna unokám éppen megérkezett téli nyaralásából, és miközben vígan kanalaztuk a farsangi király levesét, azt is elmesélte, milyen jelmezt visel majd a farsangi bálon, én pedig Cibere vajda és Konc király történetével szórakoztattam őt. Aztán annyit mondott: nem is királyi, hanem isteni finom ez a gombócleves!

Mari nagyi

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?