Szedres medvemancs

Szederdézsmálás közben az idén újra felelevenítettük Anna történetét, ami a medvével esett meg – unokáim ugyan már betéve tudták, mégis szájtátva hallgatták.

Anna családtagnak számít nálunk, Erdélyből keveredett hozzánk, immár több mint húsz éve. Tőle tanultam a csorbaleves készítését és megörvendeztetett sok más erdélyi recepttel és történettel is ez idő alatt. Azt hiszem, unokáim mind' közül a szedres-medvéset tartják a legizgalmasabbnak. Most, hogy újra együtt szedegetjük a szúrós bokorról a szemeket – a miénk nem tövis nélküli, hanem olyan igazi, erdei, vad fajta –, ismét átélik az izgalmakat. Részben, mert mindig nagy kihívás, hogy sérülés nélkül ússzuk meg a szederszüretet. Csak úgy mellesleg, ez még sosem sikerült. Felsebzett bőrünk jelzi, hogy nem adja termését ingyen a kerítésre felfutott bokor. Mindig automatikusan elrántjuk kezünket-lábunkat, ha belénk akaszkodnak a kis karmok, pedig megtanulhattuk volna már, ha így teszünk, bizony bőrünk bánja. Elméletben tudjuk, hogy ilyenkor visszafelé kell húzni egy kicsit az ágat, hogy a kis kampó kiakadjon.

A fő attrakció azonban, amikor elmesélem Anna történetét. Az pedig úgy esett, hogy amikor még kicsi volt, nagyszüleivel felkerekedett szedret gyűjteni szörpnek és lekvárnak. Mentek-mendegéltek, mígnem a sűrű, rengeteg erdő közepén egy tisztásra értek…

Most nem színezem és eresztem szövevényesre mesémet, csak a lényegre szorítkozom. Szóval mindenki kiválasztott magának egy sűrű bokrot, és csipegetni kezdték a fekete bogyókat. Egyszer csak a nagymama így szólt élete párjához: „Papuskám, hagyd békén a bokromat, erről én szedem, van a tiéden is elég!”

Abban a pillanatban azonban egy szőrös mancs nyúlt felé az ágak között, a nagymama ölbe kapta Annát, felvisított: „Medve!” – és futásnak eredt. A nagypapa is fürgén ezt cselekedte, eldobták kezükből a megtöltött kosarakat, és hanyatt-homlok inaltak lefelé a hegyről. A mackó is meglepődhetett, és utánuk indult ugyan, de aztán meggondolta magát. Valami olyasféle járhatott a fejében, hogy meleg bundájában, abban a rekkenő hőségben ő ugyan nem futkos bizonytalan zsákmány után, inkább kényelmesen felszedegeti az elhullott a szederszemeket. Így abban az évben Anna nem ehetett szedres süteményt, és a kamrapolcon sem sorakoztak a szörppel, lekvárral teli üvegek.

Ha nyár, akkor gyümölcshab

A mese végén, ugyanúgy, mint minden évben, most is teletömtem unokáim száját a közben kezembe gyűjtött szederrel, elkiáltottam magam, hogy vigyázz, medve! – ők pedig, bár tudták, hogy nem igaz, iszkoltak befelé a házba. Én is utánuk indultam, de eszem ágában sem volt eldobni a teli edényt, hanem gyorsan hozzáláttam, hogy készítsek egy finom szedres süteményt.

Az istenek és a gyerekek eledele

Mari nagyi

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?