Isteni citromtorta nagyitól

Június 14-ére, a Nagyszülők és unokák című könyvem dedikálására invitálom kedves olvasóimat! Remélem, találkozunk személyesen, de azért a recept most sem marad el!

Szóval találkozzunk szombaton, az Ünnepi Könyvhéten, a Vörösmarty téren! A Jaffa Kiadó standjánál üldögélek majd 14 órától, és várom az érdeklődőket egy kis beszélgetésre, ismerkedésre, eszmecserére. A könyvet vásárlóknak pedig egy unokáknak szánt kis ajándékkal szeretnék kedveskedni.

Természetesen recept is van bőven a kötetben, valamint nagyszülőknek szóló sok hasznos ötlet. A kéziratot azonban egyszer le kell adni, nem lehet a végtelenségig hozzáírni, bővíteni. Szerencsére a webszakácskönyvre mindez nem érvényes, épp ezért igyekszem hétről hétre a legújabb családi receptszerzeményekkel megismertetni az olvasókat.

Francia citromtorta receptjéért kattints ide!

Most sincs ez másképp, és mivel nyáron születtek az unokáim, nehezen úszhatom meg tortasütés nélkül a bulikat. (Nem is akarom persze.) A nagy melegben nyári torta dukál. Na és milyen egy nyári torta? Könnyed, üdítő, gyümölcsös.

Sorba vettem a családi kedvenceket, és mint kiderült, nálunk a fregoli torták viszik a prímet. Természetesen nem a kád felé szerelhető csigás ruhaszárító értendő alatta, hanem egy alap recept, amit többféleképp variálhatunk. Sokáig tartotta magát a mézes krémes, ami könnyen tortává formázható, tetején a csoki kiváltható eper-, ribizli-, málna vagy meggymázzal.

A következő kedvezményezett egy túrótorta, ami citromtorta néven is futhatna, mivel a benne lévő citrom mennyisége határozza meg, milyen néven illessük! Gyümölcshalommal a tetején újabb és újabb ízek hozhatók ki belőle.

A népszerűségi listát mostanában egy francia citromtorta vezeti, ami Márti citromtortája néven került be a családi repertoárba. Savanykás, pikáns íze a nagy melegben különösen üdítő, és persze ezt is lehet variálni. A krémbe tehetünk kevesebb citromot, és mint a már említett túrótorta esetében, ha eperrel vagy málnával megbolondítjuk, más ízhatást érünk el vele. Még különlegesebbé teszi a tetejére pirított-szárított habcsókszerű tojásfehérje-korona. És bizony nálunk egyesek a habcsóknak nem tudnak ellenállni!

Túrótorta eperdísszel recept

Így hát szerencsére most sem kell sokat morfondíroznom az ünnepi torta kiválasztásán, és mivel a nagyikönyvből kimaradt a később érkezett recept, legalább a dedikálás apropóján közkinccsé teszem. Érdemes kipróbálni!

Mari nagyi

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.