Isteni citromtorta nagyitól

Június 14-ére, a Nagyszülők és unokák című könyvem dedikálására invitálom kedves olvasóimat! Remélem, találkozunk személyesen, de azért a recept most sem marad el!

Szóval találkozzunk szombaton, az Ünnepi Könyvhéten, a Vörösmarty téren! A Jaffa Kiadó standjánál üldögélek majd 14 órától, és várom az érdeklődőket egy kis beszélgetésre, ismerkedésre, eszmecserére. A könyvet vásárlóknak pedig egy unokáknak szánt kis ajándékkal szeretnék kedveskedni.

Természetesen recept is van bőven a kötetben, valamint nagyszülőknek szóló sok hasznos ötlet. A kéziratot azonban egyszer le kell adni, nem lehet a végtelenségig hozzáírni, bővíteni. Szerencsére a webszakácskönyvre mindez nem érvényes, épp ezért igyekszem hétről hétre a legújabb családi receptszerzeményekkel megismertetni az olvasókat.

Francia citromtorta receptjéért kattints ide!

Most sincs ez másképp, és mivel nyáron születtek az unokáim, nehezen úszhatom meg tortasütés nélkül a bulikat. (Nem is akarom persze.) A nagy melegben nyári torta dukál. Na és milyen egy nyári torta? Könnyed, üdítő, gyümölcsös.

Sorba vettem a családi kedvenceket, és mint kiderült, nálunk a fregoli torták viszik a prímet. Természetesen nem a kád felé szerelhető csigás ruhaszárító értendő alatta, hanem egy alap recept, amit többféleképp variálhatunk. Sokáig tartotta magát a mézes krémes, ami könnyen tortává formázható, tetején a csoki kiváltható eper-, ribizli-, málna vagy meggymázzal.

A következő kedvezményezett egy túrótorta, ami citromtorta néven is futhatna, mivel a benne lévő citrom mennyisége határozza meg, milyen néven illessük! Gyümölcshalommal a tetején újabb és újabb ízek hozhatók ki belőle.

A népszerűségi listát mostanában egy francia citromtorta vezeti, ami Márti citromtortája néven került be a családi repertoárba. Savanykás, pikáns íze a nagy melegben különösen üdítő, és persze ezt is lehet variálni. A krémbe tehetünk kevesebb citromot, és mint a már említett túrótorta esetében, ha eperrel vagy málnával megbolondítjuk, más ízhatást érünk el vele. Még különlegesebbé teszi a tetejére pirított-szárított habcsókszerű tojásfehérje-korona. És bizony nálunk egyesek a habcsóknak nem tudnak ellenállni!

Túrótorta eperdísszel recept

Így hát szerencsére most sem kell sokat morfondíroznom az ünnepi torta kiválasztásán, és mivel a nagyikönyvből kimaradt a később érkezett recept, legalább a dedikálás apropóján közkinccsé teszem. Érdemes kipróbálni!

Mari nagyi

Legújabb receptek

Habkarika

Jóval karácsony előtt elkészíthető, ha nem félünk, hogy az ünnepekre elfogy. Színes zsinegekkel akár a karácsonyfánk dísze is lehet, de celofánba csomagolva gasztró ajándékként is ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...