Isteni citromtorta nagyitól

Június 14-ére, a Nagyszülők és unokák című könyvem dedikálására invitálom kedves olvasóimat! Remélem, találkozunk személyesen, de azért a recept most sem marad el!

Szóval találkozzunk szombaton, az Ünnepi Könyvhéten, a Vörösmarty téren! A Jaffa Kiadó standjánál üldögélek majd 14 órától, és várom az érdeklődőket egy kis beszélgetésre, ismerkedésre, eszmecserére. A könyvet vásárlóknak pedig egy unokáknak szánt kis ajándékkal szeretnék kedveskedni.

Természetesen recept is van bőven a kötetben, valamint nagyszülőknek szóló sok hasznos ötlet. A kéziratot azonban egyszer le kell adni, nem lehet a végtelenségig hozzáírni, bővíteni. Szerencsére a webszakácskönyvre mindez nem érvényes, épp ezért igyekszem hétről hétre a legújabb családi receptszerzeményekkel megismertetni az olvasókat.

Francia citromtorta receptjéért kattints ide!

Most sincs ez másképp, és mivel nyáron születtek az unokáim, nehezen úszhatom meg tortasütés nélkül a bulikat. (Nem is akarom persze.) A nagy melegben nyári torta dukál. Na és milyen egy nyári torta? Könnyed, üdítő, gyümölcsös.

Sorba vettem a családi kedvenceket, és mint kiderült, nálunk a fregoli torták viszik a prímet. Természetesen nem a kád felé szerelhető csigás ruhaszárító értendő alatta, hanem egy alap recept, amit többféleképp variálhatunk. Sokáig tartotta magát a mézes krémes, ami könnyen tortává formázható, tetején a csoki kiváltható eper-, ribizli-, málna vagy meggymázzal.

A következő kedvezményezett egy túrótorta, ami citromtorta néven is futhatna, mivel a benne lévő citrom mennyisége határozza meg, milyen néven illessük! Gyümölcshalommal a tetején újabb és újabb ízek hozhatók ki belőle.

A népszerűségi listát mostanában egy francia citromtorta vezeti, ami Márti citromtortája néven került be a családi repertoárba. Savanykás, pikáns íze a nagy melegben különösen üdítő, és persze ezt is lehet variálni. A krémbe tehetünk kevesebb citromot, és mint a már említett túrótorta esetében, ha eperrel vagy málnával megbolondítjuk, más ízhatást érünk el vele. Még különlegesebbé teszi a tetejére pirított-szárított habcsókszerű tojásfehérje-korona. És bizony nálunk egyesek a habcsóknak nem tudnak ellenállni!

Túrótorta eperdísszel recept

Így hát szerencsére most sem kell sokat morfondíroznom az ünnepi torta kiválasztásán, és mivel a nagyikönyvből kimaradt a később érkezett recept, legalább a dedikálás apropóján közkinccsé teszem. Érdemes kipróbálni!

Mari nagyi

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.