Így tartsd tisztán az edényeket!

Számos konyhai edényt, ha nem megfelelően tisztítunk, az a minőségének kárára válhat. Gondoljunk csak a leragadó palacsintatésztára. Szörnyű, igaz?

Az alumínium, a teflon, az öntöttvas, a nemesacél, a zománcozott edények, illetve az égetett agyagedények is mind-mind külön karbantartást igényelnek ahhoz, hogy hosszú évekig megőrizzék minőségüket. Lássuk, hogy mire kell ügyelnünk a különböző anyagokból készült edények tisztításánál.

Lábasokhoz

A lábas legnagyobb ellensége a vízkő. Ilyen esetben a 10%-os ételecet a legtermészetesebb és egyben legjobb megoldás. Önts a lábas vízköves felületére ecetet, hagyd hatni 1-2 órán át, majd jöhet a tiszta, forró vizes öblítés. A lábasok aljára égett részektől szódabikarbónás-vizes forralással szabadulhatunk meg. Önts a lábasba vizet és hintsd meg szódabikarbónával az égett részeket, majd forrald fel. Utána már jöhet is a tiszta, meleg vizes öblítés.

Alumíniumedény

Az alumínium sütőedényeket mindig meleg vízben, karcmentes mosogatószer vagy súrolószer hozzáadásával, a bevonatot nem sértő, károsító műanyagból, illetve fából készült eszközökkel mossuk el. Az odaégett ételmaradéknál a kihűlt edényt töltsük meg bőségesen hideg vízzel, és pár órát hagyjuk ázni. A még meleg alumíniumserpenyőt semmiképpen nem szabad hideg vízzel túl gyorsan lehűteni, mert könnyen az edény felületének egyenetlenné válását okozhatja. Az alumínium felületű sütőedényeket első használat előtt érdemes kevés olajjal átfuttatni.

Top 3: mindig legyen a konyhádban! >>Teflon

A teflonbevonatra is igaz, hogy tisztításakor nem szabad szemcsés, dörzsölő hatású súrolószert használnunk, mert ezzel tönkretesszük az edény felületét. A teflonedényt úgy tudjuk hatékonyan tisztítani, hogy az edényben 1/8 l víz és 2 evőkanál sütőpor elegyét felfőzzük, majd azt tiszta vízzel alaposan elöblítjük és szárazra töröljük.

Palacsintasütő

Egy jó minőségű, drágább palacsintasütő aranyat ér a konyhában, ezért azt használat után vétek lenne elmosni, mert a sütőfelület anyagába égett értékes pörzsanyagok elvesznek. Helyette egy finom felületű papírtörlő segítségével jól törölgessük le az olajat az edényről. Természetesen a palacsintasütő felületét is kímélnünk kell a dörzsöléstől.

Öntöttvas

Bármilyen jó minőségű öntöttvas edénnyel legyen is dolgunk, a rozsda sajnos makacs ellenség. Az öntöttvas rozsdásodását elkerülhetjük, ha az edényt, mosogatás után egy olajos konyharuhával átdörzsöljük. Az öntöttvas edények tisztán tartásához, rozsdátlanításához a következő természetes mosogatószer-keveréket használjuk: 1 evőkanál citromsav és 5 dl víz egyvelege. Ezzel a keverékkel addig dörzsöljük az edény rozsdás részét, amíg a rozsdafolt el nem tűnik.

Római tál (Römertopf)

A római tálat mindenképpen kíméljük a mosószeres víztől, mivel az agyagedény porózus felülete nemcsak a tiszta vizet szívja magába, hanem a vegyszereket is. Mosogatás előtt várjuk meg, hogy a tál kihűljön, majd forró vízzel és szivaccsal jól dörzsöljük át. Mosogatás után, szabad levegőn hagyjuk jól kiszáradni, vagy tegyük a meleg sütőbe és ott szárítsuk meg, mert könnyen előfordulhat, hogy a nedvesen eltett edény a konyhaszekrényben megpenészedhet.

Így használd a római tálat! >>

A rovat további cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek