Hűsítő hungarikum – keszőce

A keszőce, minden gyümölcslevesek legősebbike, igazi magyar nyári csemege, legalább olyan nélkülözhetetlen a konyhánkból, mint a gulyás. Csináljuk meg együtt!

A magyar gasztronómia egyik ékköve, identitásunk alapja a gulyásleves. Ha messziről jött idegenekkel találkozunk, ha mást nem is tudnak kis országukról, a gulyást biztosan be tudják lőni. Szeretem én is a gulyáslevest, de soha nem értettem, miért pont ő a kiválasztott. Miért nem például a szintén csak a Kárpát-medence területén megtalálható gyümölcsleves? Jó, tisztában vagyok vele, hogy a marhából készült, erős tűzön főtt, pusztai jampecokról elnevezett leves sokkal „keményebb” falat, mint a selymes, savanykás-édeskés, hűsítő, rózsaszín rokona, melynek neve a népi kultúrában keszőce volt.

Keszőce receptért kattints ide

De mi az a keszőce?

Nem tévesztendő össze a gabonából főzött, savanykás alaplével, amit ételek savanyítására használtak évszázadokon át, sem a híg, félig kész szilvalekvárral, amit ugyanígy neveztek el. A gyümölcskeszőcét vagy gyümölcskiszit idénygyümölcsből, meggyből, szilvából, egresből készítették, aludttejjel vagy tejfellel sűrítették, és jól lehűtve fogyasztották, ugyanazon indokok miatt, amiért ma is népszerű – gyors, frissítő, laktat, de nem telít. Ha tehát legközelebb a gasztronómiánkkal dicsekszünk, említsük meg őrózsaszínságát is, hiszen ez a sűrű, frissítő csemege igazi kuriózum az európai táplálkozáskultúrában.

Keszőce receptért kattints ide >>

Még több meggyleves recept itt >>Még több gyümölcsleves recept itt >>

Hozzászólások

MataHariV

A félig kész szilvalekvár felénk cibere volt. A kesz?ce leves aszalt szilvából volt. De ahány táj annyi szokás.

Törölt felhasználó

Kesz?ce a majdnem kész szilvalekvár, amikor még nem s?r?södött be a szilva. A mi környékünkön legalábbis .Amit itt leírtak az gyümölcsleves.

Törölt felhasználó

Szeged környékén liszttel s?r?sítik a meggyet.... de legalábbis a mi rokonságunk minden háziasszonya ekképpen készíti.

Törölt felhasználó

Igen. Én is így készítem, s?t anyukám és nagymamám is így készíti, készítette. És "kesz?ce"!!! Ha valakinek a mostani lakóhelyemen így említem mit f?ztem, nagy szemekkel rám néznek és megmosolyognak. Igazi szegedi étel! Gyerekkorom egyik legkedvesebb emléke nyáron a kukoricásban nagymamám porcelán kancsójában, hidegen tartva ettük délben. Az edényt ma is ?rzöm a konyhában. :) Nyáron pedig alig várom, hogy érjen a cseresznye és a meggy. Az én gyerekeim is KESZ?CE-t ettek, és esznek, ha hazajönnek. :)

Törölt felhasználó

Én még életembe nem hallottam ezt a szót, pedig általában ismer?s vagyok az elnevezésekben például nálunk senki sem egrest kér a piacon és a többi... Csak a Kárpát-medencében található? Én ezidáig úgy tudtam német találmány s mi is onnan vettük át, de ki tudná már ennyi év után bizton állítani. Minden esetre ez tényleg csak egy gyümileves, nem kell mindenre ráfogni, hogy hungarikum, mert az most olyan divatos,

Törölt felhasználó

A gyümölcsleves nem kárpát-medencei találmány, sorry: Cold and warm fruit soups are common in Scandinavian, Baltic, Middle, and Eastern European cuisines (e.g. nyponsoppa, blåbärssoppa, kissel, hideg meggyleves and krentjebrij), while hot fruit soups with meat appear in Middle Eastern, Central Asian and Chinese cuisines. http://en.wikipedia.org/wiki/Soup#Fruit :)

Címlapról ajánljuk

Ezek a dolgok mindig legyenek a konyhádban, ha sérülést szereznél

Talán a konyhában a legkönnyebb balesetet szenvedni, hiszen ott a rengeteg éles kés, olló, reszelő, tűz, gőz, sercegő olaj, és még sorolhatnánk. Ha már megtörtént a baj, nem marad más hátra, minthogy kezeljük a sérülést, érdemes tehát néhány dolgot mindig a főzőhelységben tartani, hogy rögtön lekezelhessük a sebeinket. (X)

Nosalty

További cikkek

HETI MENÜ: házias fogások, amelyektől egy balatoni nyaralóban érzed magad

Lecsó kolbásszal, rántott hekk, főtt kukorica, lángos sok tejföllel vagy ducira töltött töltött paprika? Csupa-csupa nyári fogást hoztunk, amelyek a nagyi nyaralójában levő rezsón is simán összedobhatók! Ha pedig nem utaztok idén, legalább ezekkel a receptekkel nosztalgiázzatok! Finom lesz, ígérjük...főzzetek velünk jövő héten is!