Vásárláskor igyekszünk a legszebb, leghibátlanabb gyümölcsöt, zöldséget kiválasztani - sokszor a kevésbé szabályos termékek a polcon mennek tönkre. Pedig a formának nem sok köze van az ízhez, ötven-száz éve még sokkal több tápanyag volt a zöldségesek kínálatában. Ahhoz azonban, hogy a mai tökéletes, vásárlók számára vonzó külsőt megkapják a zöldségek és a gyümölcsök, sok időnek kellett eltelnie. Az alábbi videóban megnézhetitek, hogy nézett ki a sárgarépa, a padlizsán, a kukorica, a banán és a görögdinnye őse!
A X. század egyik legnépszerűbb zöldsége a vadrépa volt. Az ágas-bogas fehérrépára hasonlító vadrépa fehér vagy lila volt, a mainál jóval vékonyabb, és erős, nagyon tipikus íze volt. A modern répa színe, ropogása, vastagsága már a nemesítésnek köszönhető.
A vadpadlizsán sokkal tüskésebb volt, mint mai modern rokona. Ahol a mai padlizsán a virágaihoz kapcsolódik, ott a vadpadlizsán tüskéket növesztett. A színe is más volt - kéktől a sárgáig terjedt a skála, és inkább kerekded volt, mint hosszúkás. A "modern" padlizsán íze ugyan -állítólag - hasonlít az őséére, formája és színe teljesen más.
A vadkukoricát i.e 7000 körül kezdték először háziasítani. A mai kukoricánál jóval kisebb volt, az íze pedig a nyers krumpliéra emlékeztetett. A kukorica akkor nyerte el mai végső formáját, mikor az európai telepesek farmokat kezdtek szervezni Dél-Amerikában.
A XVII. századi csendéleteken láthatjuk, hogy a görögdinnyének kacskaringós "magsávja" volt. Mára nemhogy a magok rendeződtek sorba, de van olyan görögdinnye is, amiben már egyáltalán nincsenek is magok.
A vadbanánt valószínűleg i.e 7000-ben kezdték háziasítani Pápua Új-Guinea-ban. Belülről tömött volt, nagy magokkal. A ma zöldségeseknél kapható banán kétfajta vadbanán hibridje: a musa acuminata, és a musa balbisiana keveréke.
Ez is érdekelhet!
6+2 emlékezetes fogás a Jóbarátok Monicájától
(viabusinessinsider.com)