Hogy néz ki a nyolcezer éves banán?

Manapság mozgalmak indulnak, hogy ne csak a tökéletes külsejű, szabályos, hibátlan zöldségeket és gyümölcsöket vásároljuk - de vajon hogy néztek ki ugyanezek párezer éve?

Vásárláskor igyekszünk a legszebb, leghibátlanabb gyümölcsöt, zöldséget kiválasztani - sokszor a kevésbé szabályos termékek a polcon mennek tönkre. Pedig a formának nem sok köze van az ízhez, ötven-száz éve még sokkal több tápanyag volt a zöldségesek kínálatában. Ahhoz azonban, hogy a mai tökéletes, vásárlók számára vonzó külsőt megkapják a zöldségek és a gyümölcsök, sok időnek kellett eltelnie. Az alábbi videóban megnézhetitek, hogy nézett ki a sárgarépa, a padlizsán, a kukorica, a banán és a görögdinnye őse!

A X. század egyik legnépszerűbb zöldsége a vadrépa volt. Az ágas-bogas fehérrépára hasonlító vadrépa fehér vagy lila volt, a mainál jóval vékonyabb, és erős, nagyon tipikus íze volt. A modern répa színe, ropogása, vastagsága már a nemesítésnek köszönhető.

A vadpadlizsán sokkal tüskésebb volt, mint mai modern rokona. Ahol a mai padlizsán a virágaihoz kapcsolódik, ott a vadpadlizsán tüskéket növesztett. A színe is más volt - kéktől a sárgáig terjedt a skála, és inkább kerekded volt, mint hosszúkás. A "modern" padlizsán íze ugyan -állítólag - hasonlít az őséére, formája és színe teljesen más.

A vadkukoricát i.e 7000 körül kezdték először háziasítani. A mai kukoricánál jóval kisebb volt, az íze pedig a nyers krumpliéra emlékeztetett. A kukorica akkor nyerte el mai végső formáját, mikor az európai telepesek farmokat kezdtek szervezni Dél-Amerikában.

A XVII. századi csendéleteken láthatjuk, hogy a görögdinnyének kacskaringós "magsávja" volt. Mára nemhogy a magok rendeződtek sorba, de van olyan görögdinnye is, amiben már egyáltalán nincsenek is magok.

A vadbanánt valószínűleg i.e 7000-ben kezdték háziasítani Pápua Új-Guinea-ban. Belülről tömött volt, nagy magokkal. A ma zöldségeseknél kapható banán kétfajta vadbanán hibridje: a musa acuminata, és a musa balbisiana keveréke.

Ez is érdekelhet!

6+2 emlékezetes fogás a Jóbarátok Monicájától

(viabusinessinsider.com)

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...