A hét szakácsa: Csöpp

E heti kiemelt szakácsunk Csöpp, alias Ági úgy gondolja, a legjobb terápia minden bajra főzni, és utána egy jót enni. Mi szívesen megkóstolnánk a finomságait, ismerjétek meg!

Anyukám szerint korán kezdtem érdeklődni a főzőcskézés iránt. 7 éves lehettem, amikor megkaptam életem első szakácskönyvét, a mai napig őrzöm. A címe mi is lehetett volna más: Első szakácskönyvem.

A hét szakácsa: Csöpp

Minden recept benne van, ami egy kislányt első konyhai próbálkozásai során érdekelhet. A limonádé, a tea, a rántotta, a bundás kenyér, sőt, még a málnaszörp is, azaz hogy mennyi szörp legyen a pohár alján, és hogy a szódával utólag kell felengedni. Én rendületlenül készítettem belőle sorban az ételeket, italokat kis székre állva, hogy felérjem a tűzhelyet, és persze a konyhából mindenkit kizárva. Természetesen időnként ehetetlen volt, de azért bátorított a család.

Ezeket olvastad már?

Később nem érdekelt annyira a főzés, így a komolyabb ételek készítésével akkor szembesültem, amikor 18 évesen férjhez mentem. Egy hét után észre kellett vennem, hogy ha nem vásárolok, üres a hűtő. És ha nem főzök, nincs vacsora. Ekkor kezdődött a Minerva-szakácskönyves időszak. Kérdés a férjhez, mi legyen a vacsora, szakácskönyv, futás vásárolni, aztán hívjuk anyát. Például azért, hogy nem találom a boltban a habarást, hol keressem?

Ezeket olvastad már?

Aztán szép lassan belopta magát a mindennapjaimba a főzés, és imádom. Este azzal fekszem, hogy „de jót ettünk!”, reggel azzal kelek, hogy milyen nap is van? Lesz ma idő főzni? És ha igen, akkor mit? És rossz a kedvem, ha tudom, hogy az adott napon nem főzhetek.

Ezeket olvastad már?

Többnyire a hagyományos ízeket kedveljük, de gyakran próbálkozom azért újdonságokkal is. Ha nincs ötletem, hogy mit főzzek, megnézem a környékbeli éttermek menüjét, és amire összefut a nyál a számban, azt készítem. Sokszor veszem észre, hogy nem véletlenül vannak abban a sorrendben az ételek. Egyik nap krumplipüré, következő nap krokett, egyik nap sertéspörkölt, következő nap babgulyás. Amúgy is híve vagyok a maradékmentésnek. Tele a fagyasztóm fél paradicsomokkal, paprikákkal, amik egy-egy nyárvégi vacsin maradnak, és télen mehetnek a pörköltbe, az ízetlen téli zöldségek helyett.

Ezeket olvastad már?

Mivel vidéken élünk, nagyon szerencsésnek érezzük magunkat, hogy mindig saját készítésű kolbász, sonka, szalonna kerül az ételeinkbe. És persze a kiskertből a saláta, paprika, paradicsom.Hiszem, hogy a mai rohanó világban is kell időt szakítani a főzésre, hiszen megnyugtat, kikapcsol, és nem utolsósorban pontosan tudjuk, mi kerül a tányérunkra.Szóval, fiatalok! Főzésre fel!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...