A hét bloggere: Le Café de Capucine

Néhány gondolat a főzésről, és egy receptötlet. Ismerkedjetek meg Ágotával, és az ő főzéshez és a póréhagymához fűződő kapcsolatával!

Jókai is megmondta, hogy egy férfihoz a hasán keresztül vezet a legrövidebb út. Ez csak részben igaz, mert nemcsak hogy elvezet hozzá, hanem az úton is tart. Rövidtávon lehet, hogy összetarthat egy kapcsolatot a testiség, a kezdeti tűz, de aki hosszú időre tervez, végig kell gondolnia a következő dolgot: a has csak metafora. A közös étkezés olyan hátteret ad a beszélgetéseknek, ami így lélegző, élő kapcsolattá lesz.

Póréhagymával töltött csirkemell recept

A főzés nekem amellett, hogy emberi kapocsnak tartom, egyfajta semmidoboz. A semmidoboz az, amibe visszavonul az agyad, és az adott pillanatra figyel. Az ételanyagok, hőmérsékletek, ízek összetalálkozása, melyek a te tányérodon nyernek értelmet. Szép kis házimunka, sőt kiváltság, ha belecsempésszük az alapanyagok szeretetét. Ahogy az életben minden dologban, az egyszerűséget vallom a konyhámban is. Nem idegenkedem az újdonságoktól, talán még sohasem készítettem el ugyanazt az ételt ugyanúgy, csak hellyel közzel hasonlóan.

Póréhagymával töltött csirkemell recept

Minden változik, de egy dolog állandó. Minden este 7 órakor menetrendszerűen feltűnik az ember a konyha küszöbén, aki élete árán sem akarja kipróbálni, milyen egy joghurtot vacsorázni. Az évek rutinja kialakított egy sémát a húsételekben, ami nagyszerűen működik. Így hangzik: zöldséged a fűszered, ne hagyd, hogy kiszáradjon, és ha beleharapsz, ropogjon a megpirult teteje.

Póréhagymával töltött csirkemell recept

Tél végén beérem azzal a növénnyel, ami akkor is harsogja haragos zöld színét, amikor a hóból kandikál ki, elrejtve termését. Szent Hildegárd óvva intett a fogyasztásától, de ahogy a franciák, én is csak huncutul beledobom a kosaramba, és jót eszünk belőle. Ez a póréhagyma, annak is a téli fajtája, ami túléli a fagyokat. Szerencsére nagyon alkalmazkodó, jó barátságban van minden olyan disznótorosról hozott húskészítmény ízével, ami a kamra feltankolása után épp erre a borongós időre érik össze. Hedonista lakomát főzhetünk belőle, a zöldségek részesülnek a saját zsírjában és levében puhuló hús ízeiből és viszont. A szalonna zsírját a szivacsfunkciót ellátó kukoricakása szívja magába. Kicsit ropog, kicsit forró, nagyon jó.

A Le Café de Capucine blog további receptjeiért kattints ide

Címlapról ajánljuk

További cikkek