A hét bloggere: Le Café de Capucine

Néhány gondolat a főzésről, és egy receptötlet. Ismerkedjetek meg Ágotával, és az ő főzéshez és a póréhagymához fűződő kapcsolatával!

Jókai is megmondta, hogy egy férfihoz a hasán keresztül vezet a legrövidebb út. Ez csak részben igaz, mert nemcsak hogy elvezet hozzá, hanem az úton is tart. Rövidtávon lehet, hogy összetarthat egy kapcsolatot a testiség, a kezdeti tűz, de aki hosszú időre tervez, végig kell gondolnia a következő dolgot: a has csak metafora. A közös étkezés olyan hátteret ad a beszélgetéseknek, ami így lélegző, élő kapcsolattá lesz.

Póréhagymával töltött csirkemell recept

A főzés nekem amellett, hogy emberi kapocsnak tartom, egyfajta semmidoboz. A semmidoboz az, amibe visszavonul az agyad, és az adott pillanatra figyel. Az ételanyagok, hőmérsékletek, ízek összetalálkozása, melyek a te tányérodon nyernek értelmet. Szép kis házimunka, sőt kiváltság, ha belecsempésszük az alapanyagok szeretetét. Ahogy az életben minden dologban, az egyszerűséget vallom a konyhámban is. Nem idegenkedem az újdonságoktól, talán még sohasem készítettem el ugyanazt az ételt ugyanúgy, csak hellyel közzel hasonlóan.

Póréhagymával töltött csirkemell recept

Minden változik, de egy dolog állandó. Minden este 7 órakor menetrendszerűen feltűnik az ember a konyha küszöbén, aki élete árán sem akarja kipróbálni, milyen egy joghurtot vacsorázni. Az évek rutinja kialakított egy sémát a húsételekben, ami nagyszerűen működik. Így hangzik: zöldséged a fűszered, ne hagyd, hogy kiszáradjon, és ha beleharapsz, ropogjon a megpirult teteje.

Póréhagymával töltött csirkemell recept

Tél végén beérem azzal a növénnyel, ami akkor is harsogja haragos zöld színét, amikor a hóból kandikál ki, elrejtve termését. Szent Hildegárd óvva intett a fogyasztásától, de ahogy a franciák, én is csak huncutul beledobom a kosaramba, és jót eszünk belőle. Ez a póréhagyma, annak is a téli fajtája, ami túléli a fagyokat. Szerencsére nagyon alkalmazkodó, jó barátságban van minden olyan disznótorosról hozott húskészítmény ízével, ami a kamra feltankolása után épp erre a borongós időre érik össze. Hedonista lakomát főzhetünk belőle, a zöldségek részesülnek a saját zsírjában és levében puhuló hús ízeiből és viszont. A szalonna zsírját a szivacsfunkciót ellátó kukoricakása szívja magába. Kicsit ropog, kicsit forró, nagyon jó.

A Le Café de Capucine blog további receptjeiért kattints ide

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...