A brazil módi, amitől a töltött sült krumpli igazán laktató, téli komfortkaja lesz

A héjában sült egész krumpli olyan, mint az üres vászon: kedved szerint töltheted meg. De ha egy tanácsot megfogadsz tőlünk, kipróbálod a brazil módit, amivel egy igazi téli, laktató komfortkaját kaphatsz.

Négy darab sajt. Ennyi kell ahhoz, hogy elkészítsd azt, amit a brazilok a töltött burgonya, vagyis a batata recheada királyának tartanak. Ezt a négysajtos változatot quatro queijosnak (szó szerint azt jelenti portugálul, hogy négy sajt) hívják, és egy krémes, laktató fogásról van szó. Nincs tejföl. Nincsenek szalonnadarabkák a tetején. Csak sajt. Próbáld ki egyszer, és a tél hátralévő részében garantáltan heti rendszerességgel fogod így készíteni a töltött burgonyát.

Héjában sült egész burgonya, sajttal a tetején
A brazilok ezt a négy sajtot halmozzák a héjában sült krumplira

És mielőtt elhamarkodnánk a dolgot, nem, nem úgy készítjük a quatro queijost, hogy négy szelet lapkasajtot pakolunk a tetejére.

Ennek a töltött burgonyának a lényege, hogy a kvartett minden darabja más-más sajt – alacsony nedvességtartalmú mozzarella az extra rágós állagért, izgalmas provolone, pikáns gorgonzola és végül krémsajt. Egy kevés tejszín segít, hogy az egész kenhető masszává álljon össze.

Hogyan készítsd?

  • Először szúrj néhány lyukat a krumplidba, süsd puhára,
  • ezután vágj bele egy nyílást, és süsd tovább, amíg a héja ropogós és aranybarna nem lesz.
  • A töltelék a négy sajtból, tejszínből és a krumpli kikapart húsából áll, simára keverve!
  • Töltsd vissza a burgonyába – lehetsz bőkezű, most nem kell visszafogottnak lenni.
  • Az egész mehet vissza a sütőbe vagy az airfryerbe, amíg minden megolvad, és meg nem jelennek a buborékok.

Ha tovább tuningolnád a burgonyát

Túlságosan egyhangú ez a krémes textúra? Akkor egy kis kontrasztért szórj a sajttöltelék tetejére némi vékonyra szeletelt krumplit. A ropogós burgonya tökéletesen feldobja a puha burgonyát.

Ha az ízeken csavarnál, a lehetőségek száma ismét csak végtelen. A metélőhagyma remek választás, mivel nem nyomja el a sajt ízét, de friss aromát ad hozzá, így nem lesz teljesen egysíkú az étel. A spenót is segít, ha még földesebb ízre vágysz. Egyszerűen csak keverd bele a töltelékbe. Füstös ízekre vagy kiéhezve? Bacon. Melegségre fáj a fogad, ami áttöri a tejtermékek ízét? A jalapeño paprikával vagy csípős szósszal nyakonöntve minden falat más lesz, mint az előző.

Csak egy szabály van: a sajtnak mindig a főszereplőnek kell lennie!

Ha a hozzáadott összetevők elnyomják az ízét, akkor már nem csak javítasz rajta, hanem teljesen átalakítod az ételt. Nincs ezzel semmi baj, de a brazil klasszikust szeretnéd elkészíteni, érdemes ezt észben tartani.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek