Egy hamisítatlan hamis mézes

Az igazi mézeskalács télen esik a legjobban – de attól még nyáron is megkívánhatjuk! Ezért e heti gasztrobloggerünk, a mívesmézes szerzője, Erna, egy isteni, szezonális hamis mézest készített nektek!

A hamis mézes nevű sütemény gyerekkorom óta nagy kedvencem, és a nagymamámtól lestem el. Ez egy végtelenül egyszerű, kevert tésztából készült finomság. Azért nevezik „hamisnak”, mert mézet nem, csak fahéjat tartalmaz, ebben hasonlít az mézeskalács ízére. Az idők során én újragondoltam az eredeti receptet. A tésztájába erdei gyümölcsöt kevertem, csokiganache-sal kentem le, tejszínhabbal díszítettem és végül erdei gyümölcsökkel, eperrel tálaltam.

Hamis mézes recept

Hozzávalók

  • 250 g cukor (barna cukor is lehet)
  • 1/4 liter víz
  • 10 dkg margarin
  • 1 egész tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • liszt, amennyit felvesz
  • 200 g csokoládé
  • 250 g tejszínhab
  • gyümölcsök ízlés szerint

Elkészítés

  1. A cukrot felolvasztjuk, a karamellt felöntjük vízzel és feloldjuk benne.
  2. A margarint habosra kavarjuk, hozzáadjuk a tojást és a langyosra hűlt szirupot.
  3. Annyi lisztet adunk hozzá a szódabikarbónával együtt, hogy lágy, galuskatésztaszerű masszát kapjunk.
  4. Fűszerezzük fahéjjal, citromhéjjal, majd öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe a tésztát. Kb. 170 fokon, 40 percig, tűpróbáig süssük.
  5. A csokit vízgőz felett feloldjuk egy kis vajjal, majd ráöntjük a már kissé kihűlt süteményre. Tejszínhabbal és gyümölcsökkel tálaljuk.

Mívesmézes-tipp: A gyümölcsöket elhagyhatjuk, a süteményt három részre osztva, sárgabarack-lekvárral kenhetjük be.

Tornyay Erna receptjei a NoSalty-n >>

Tornyay Erna blogja >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek