A hájas sütik kora

A hagyományos népi konyha koronázatlan királynőjének is eljött a szezonja – éljen a tél, a mínuszok, a disznóvágás, és az ilyenkor beszerezhető sertésháj. Készítsük el együtt a hájas tésztát!

Nemcsak a konyhát messziről kerülőkre, hanem a gyakorló háziasszonyokra is igaz lehet, hogy egyes ételekre egyszerűen csak legyintenek: imádom, de inkább hozzá sem kezdek! A hájas tészta tipikusan ilyen darab – imádjuk, de csak is akkor, ha valaki elénk teszi.

Hájas történet

A hájas tészta egyáltalán nem olyan régi darab, mint ahogy azt mi képzeljük. A XIX. század előtt ritkán készítettek a sertés ezen részéből süteményt – sokkal gyakoribb volt, hogy kocsikenőcsként, vagy mécsesként végezte. Előfordult, hogy Balázs nap alkalmából megkapta a helyi tanító a többi ételadománnyal együtt ( pedagóguslét már akkor sem volt egyszerű). A legszegényebbek kisütötték zsírnak, vagy pirított kenyérre kenték, és vacsorára rágcsálták.

A hájas süti receptjét itt találod >>

{ GALÉRIA = title:H%C3%A1jas%20t%C3%A9szta%20k%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9se%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9psre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 }

Megmentő mangalica

A XIX. században egyre népszerűbb lett az új sertésfajta, a krémesen kenhető hájjal megáldott mangalica. Az addigra fellendülő paraszti és polgári háztartásokban pedig elterjedt a háj „legédesebb” felhasználása. Mivel csak télen, disznótor idején lehetett beszerezni, ezért a a november végétől farsang végéig tartó szezon egyik nagy kedvence. Főleg a nyáron eltett, savanykás szilva vagy sárgabarack lekvárral töltötték, hogy a zsíros tésztával megterhelt gyomornak megkönnyítsék az emésztést.

Ha ti is kedvet kaptatok ehhez a pillekönnyű, „repülős”, porcukros, lekvárral töltött sütihez,akkor idén hagyjátok aNagyit, a nagynénit,és a kedves szomszédot!

Szerezzétekbe ti ahájategy megbízható hentestől, vagy egy jóbaráttól,zárkózzatok be a konyhába délutánra, éskészítsétek el velünk! Ünnepélyesen megígérjük:könnyebb lesz, mint amilyennek valaha képzeltétek!

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok >>

Legújabb receptek

Ciniminis keksz

Hatalmas rajongói vagyunk a hagyományos csokidarabkás keksznek, de ez a fahéjas-fehércsokis talán még nagyobb kedvencünk lett. A kívül ropogós, belül szaftos fahéjas sütik önmagukban ...

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készül a lusta asszony „töltött" káposztája: haraszt nélkül is...

A töltött káposzta egy igazi magyar klasszikus, amely minden ünnepi asztalon megállja a helyét, de az elkészítése nem éppen a leggyorsabb feladat. Aki kóstolta, már, tudja, hogy az íze minden fáradozást megér, de mi van akkor, ha valaki szeretné élvezni ezt az ízvilágot a hosszadalmas előkészületek nélkül? Itt jön képbe a lusta asszony „töltött" káposztája, amely haraszt (káposztalevél) nélkül, egyszerűbb és gyorsabb formában hozza el a klasszikus töltött káposzta ízét. Ez az étel nemcsak praktikus, de ugyanolyan laktató és finom, mint az eredeti változat.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...