A hájas sütik kora

A hagyományos népi konyha koronázatlan királynőjének is eljött a szezonja – éljen a tél, a mínuszok, a disznóvágás, és az ilyenkor beszerezhető sertésháj. Készítsük el együtt a hájas tésztát!

Nemcsak a konyhát messziről kerülőkre, hanem a gyakorló háziasszonyokra is igaz lehet, hogy egyes ételekre egyszerűen csak legyintenek: imádom, de inkább hozzá sem kezdek! A hájas tészta tipikusan ilyen darab – imádjuk, de csak is akkor, ha valaki elénk teszi.

Hájas történet

A hájas tészta egyáltalán nem olyan régi darab, mint ahogy azt mi képzeljük. A XIX. század előtt ritkán készítettek a sertés ezen részéből süteményt – sokkal gyakoribb volt, hogy kocsikenőcsként, vagy mécsesként végezte. Előfordult, hogy Balázs nap alkalmából megkapta a helyi tanító a többi ételadománnyal együtt ( pedagóguslét már akkor sem volt egyszerű). A legszegényebbek kisütötték zsírnak, vagy pirított kenyérre kenték, és vacsorára rágcsálták.

A hájas süti receptjét itt találod >>

{ GALÉRIA = title:H%C3%A1jas%20t%C3%A9szta%20k%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9se%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9psre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 }

Megmentő mangalica

A XIX. században egyre népszerűbb lett az új sertésfajta, a krémesen kenhető hájjal megáldott mangalica. Az addigra fellendülő paraszti és polgári háztartásokban pedig elterjedt a háj „legédesebb” felhasználása. Mivel csak télen, disznótor idején lehetett beszerezni, ezért a a november végétől farsang végéig tartó szezon egyik nagy kedvence. Főleg a nyáron eltett, savanykás szilva vagy sárgabarack lekvárral töltötték, hogy a zsíros tésztával megterhelt gyomornak megkönnyítsék az emésztést.

Ha ti is kedvet kaptatok ehhez a pillekönnyű, „repülős”, porcukros, lekvárral töltött sütihez,akkor idén hagyjátok aNagyit, a nagynénit,és a kedves szomszédot!

Szerezzétekbe ti ahájategy megbízható hentestől, vagy egy jóbaráttól,zárkózzatok be a konyhába délutánra, éskészítsétek el velünk! Ünnepélyesen megígérjük:könnyebb lesz, mint amilyennek valaha képzeltétek!

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok >>

Hozzászólások

Törölt felhasználó

háta képek alapján nem vagy te egy kísérletez? típus?

Csurgóné Erzsébet

Kérjük a receptet is! Már nem él a Nagymamám.

Dacota

Kedves Erzsébet, A képen látható hájas süti receptjét a cikkben találod, ha az összehajtott tészta feletti "hájas tészta receptje" linkre kattintasz! Szép estét! Üdvözlettel, Nóra

Csurgóné Erzsébet

Köszönöm szépen! Kedves Nóra.

Törölt felhasználó

Hát IGEN! nem ártana megtudni mi is kell a hájas tésztához a hájon kívül!!! Hihihi....

Farkas Katalin

Én az édesanyámtól tanultam, nem a nagymamámtól, híresen finom, és ami a lényeg, még napok múlva is olyan, mint frissen sütve! Recept:35dkg háj, 50dkg liszt. A liszt 1/3-át összegyúrni a megkapart hájjal, betenni a h?t?be. 2/3 lisztet összegyúrjuk 3 tojássárgával,csipet sóval,2 ev?kanál tejföllel és b? 2dl száraz fehér borral. Nagyon jól kidolgozzuk, majd henger alakúra formázva, mind a két végét felváltva, er?sen a gyúródeszkához csapkodjuk 4-6 percig. Ezután kinyújtjuk, közepébe tesszük a h?t?b?l kivett, liszttel összekevert hájat, a tésztát ráhajtogatjuk, és kinyújtjuk, pihentetjük félórát,és ismét nyújtani, hajtogatni, pihentetni, legalább 3-4-szer. A végén fél centire nyújtjuk, és forró késsel kockára vágjuk fel. Közepébe ízlés szerint diót, vagy lekvárt teszünk, legfinomabb kemény szilva lekvárral, vagy barack lekvárral. Félbe hajtjuk, vagy tetszés szerint formázzuk, el?melegített süt?ben sütjük magas h?fokon. Én megszoktam kenni a tetejét sütés el?tt tojással, de nem muszáj. Id?igényes sütemény, de évente 2-3 alkalommal megéri. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Ollocska

En azt szeretnem tudni, hogy csak disznohajjal lehet megcsnalni? En nem eszem disznot, de a piacon kapni kacsa vagy libahajat is kullemileg hasonloan nez ki, vajon allagaban is ugyanugy viselkedik? Pl. ugyanannyi kell belole?

Csurgóné Erzsébet

Köszönöm!Kedves Kata!Üdv. Erzsébet.

Farkas Katalin

Nagyon szívesen, kitartást az elkészítéséhez, de ha egyszer elkészíted, akkor minden évben er?t merítesz a szádban maradt ízekb?l! Üdvözöllek, jó sütést!

margica

szia Katalin azt írod , hogy másnap is olyan mint frissen sütve én is ezt a receptet használom és nekem másnapra megpuhul, nem marad meg a friss állaga és nem tudom miért nincs valami jó tipped miért lesz puha a sütim szép estét

Farkas Katalin

Kedves Margica! Édesanyám szerint a száraz fehér bor, és a háj-liszt arány a fontos! Nekem eddig bevált, remélem Neked is sikerül. Jó sütést!

margica

köszönöm válaszodat lehet a liszt min?sége is fontos lenne, én sima lisztet használok üdv.

Ollocska

En azt szeretnem tudni, hogy csak disznohajjal lehet megcsnalni? En nem eszem disznot, de a piacon kapni kacsa vagy libahajat is kullemileg hasonloan nez ki, vajon allagaban is ugyanugy viselkedik? Pl. ugyanannyi kell belole?

Egyetlen Rózsa

Kedves Ollocska! Ráma margarinnal is nagyon finom, én azzal szoktam csinálni. Üdv.:Edit

Ollocska

Egyetlen Viragszalam, kedves Rozsa! Sajnos nem szeretem a margarint, soha, semmihez sem hasznalom. Szerintem nem termeszetes anyag (hidrogenezett utansajtolt novenyi olaj, ami a hidrogenezesi eljarastol szilardul), de koszonom a tippet. Remenykedtem, hogy libahajjal neki lehet fogni, de azt mondjak itt a gyakorlott sutikeszitok, hogy semmi allaga sem lesz. Azert lehet, hogy teszek egy probat a libahajjal.

Branya Palne

Most olvastam , igen lehet libahájból is készíteni:Hájas tészta gesztenyével töltve,ezt írd a keres?be! Igaz még nem próbáltam ,csal d.hájjal de olvasatra jól hangzik. Jó sütést..

Ollocska

koszi a tippet, meglesem!

Ollocska

meglestem, es az tkpen egy leveles-vajas teszta. Szoval igazabol nem hajas suti. De Harmathy Ildikonak nagyon jo dolgai vannak, erdemes kiprobalni, amit sut-foz, szerintem jo szakacsno nagyon.

Címlapról ajánljuk

További cikkek