Hájas tészta baracklekvárral recept

1 adag
1071
kcal
Hájas tészta baracklekvárral
Hájas tészta baracklekvárral
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Élek-halok a hájas tésztából készült süteményekért.
Sajnos az a szomorú tapasztalatom, hogy egyre kevesebb a kedves, vidéki rokon nénik száma, akik nekikezdenek ennek a süteménynek, (nem is csodálom, mert a tészta kidolgozása igényel némi karizmot).  A minap rémülten ébredtem rá, az elmúlt két évben nem ettem házi hájas sütit.
Éreztem, hogy elérkezett a  pont, amikor nem lehet tovább halogatni az ügyet - nekem kell nekiállni a sütésnek. Azalatt a nem kis idő alatt, amíg rájöttem, hogy hogyan lehet a hájat hatékonyan kaparni, illetve, amíg felfogtam a hajtogatás fortélyait, magamban eldöntöttem, hogy na jó, ez volt az utolsó alkalom, hogy én ennek nekiálltam.
Aztán mikor beleharaptam az első, még langyos, porcukros, baracklekváros süteménybe, rájöttem, hogy megéri, megéri, megéri...és már bánom, hogy nem dupla adagot csináltam.

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
nehézség: nehéz
szezon: tél
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

baracklekváros sütemény hajtogatott hájas tésztából
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hájat megtisztítjuk a hártyától, úgy, hogy a megtisztított mennyiség 35 dkg legyen. Lehet kaparni vagy darálni, lényeg, hogy kenhető állagú, apró cafatokat kapjunk a művelet végére.
  2. A megtisztított hájat 10 dkg liszttel jól eldolgozzuk, és hidegre tesszük állni (kb 25 perc).
  3. A többi hozzávalóból tésztát gyúrunk, 15 percre féreteszük állni.
  4. A tésztát kinyújtjuk (kb. ujjnyi vastagra), és rákenjük a lisztes hájat (kézzel a legegyszerűbb lapogatni)
  5. Az egészet felcsavarjuk, és elkezdjük nyújtani, lehetőség szerint úgy, hogy viszonylag szabályos négyszöget kapjunk.
  6. Ha már sikerült ujjnyi vastagra nyújtani, akkor hajtogatunk rajta egyet: előbb az alsó részt, majd a felső részt hajtjuk középre.
  7. Az előttünk lévő téglalap alakú tésztának most a jobb, majd bal oldalát hajtjuk szintén középre.
  8. Kicsit meglapogatjuk az egészet, és hűvös helyen 20-25 percig pihentetjük.
  9. Utána ismét ujjnyi vastag négyszöget nyújtunk a tésztából, és megint meghajtogatjuk az előbb leírt módon.
  10. Ezt a nyújtás-hajtogatás-pihentetést még kétszer megcsináljuk (tehát összesen négyszer).
  11. Az utolsó nyújtás után (mikor szintén ujjnyi vastag a tésztánk) hosszú csíkokat vágunk le belőle, amit szabályos négyszögecskékre osztunk (kb. tenyérnyiekre).
  12. A tenyérnyi négyszögek sarkatit átlósan összenyomjuk, hogy kis batyukat kapjunk.
  13. 200 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt aranyszínűre sütjük őket.
  14. A sütőből kivéve még melegen porcukorba forgatjuk, majd az addigra szépen kinyílt kis batyukba teszünk egy-egy kanál saját készítésű baracklekvárt.

  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 56 836
elküldve: 16
receptkönyben: 519
elkészítve: 3/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
303 recept

Hozzászólások (11)

Ollocska
Ollocskap, 2013-01-11 08:57

Kedves Mind, Kedves Dacota!

En nem eszem disznohajat, de imadom a hajas sutit. El lehet kesziteni liba vagy kacsahajjal is? Ha igen, akkor mennyi kellene hozza, illetve ugyananyi, kevesebb vagy tobb?

Dacota
Dacotap, 2013-01-11 09:11

Kedves ollócska,
Megoszlanak a vélemények, van, aki szerint igen, a többség azt mondja, nem. Én egyszer próbálkoztam, ugyanezzel a recepttel, csak sertésháj helyett libahájjal - katasztrófa lett. Azóta hiszek a többségnek, a hájas sütihez sertésháj való. De ha valaki bizonyíthat egy tál sütivel, hogy tévedtem, elhiszem neki. :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

malna58
malna58cs, 2013-01-10 17:44

Kedves Nóra! Igen egyet kell értenem nem nagy kunszt,ha már láttuk mástól...és a hájat előkészítettük...
A tied miért nincs kinyílva szerinted? Miért nem látszanak a levelek?
tudom így is finom, néha nekem is ilyen, néha kinyílik és néha úszik a zsírban..:) Forró késsel vágtad?

Az Istenek oda fönn....én most sütöm..

üdv
Zsuzsa

Corra
Corracs, 2012-12-20 11:22

Mirza, ne haragudj, hogy én is beleszólok, de igazából a leveles tészták hajtogatása nem nagyobb kunszt mondjuk egy papírforgó elkészítésénél.) DE tényleg. Szerintem pl. egy több lapos sütemény lapjait egyenként kinyújtani sokkal macerásabb. Főleg, hogy bár megvan a jól bevátl és ebben a kitűnő receptben is leírt módja a hajtogatásnak, igazából mindegy, hogy miképp hajtogatsz, lehet úgy is, mintha papírt hajtogatnál mindig félbe, csak arra figyelj, hogy minden nyújtás után ugyanazt és ugyanúgy csináld. A pihnetteési időktől sem kell megijedni, közben azt csinál az ember, amit akar, főz, mos, vasal, Tv-t néz.

Szerintem kizárólag a sütéssel lehet ezt a fajta süteményt elrontani, mert ha nem elég forró a sütő, amikor betesszük, akkor a zsiradékban lévő víz nem távozik el azonnal gőz formájában és nem válnak szét a lapok, sőt, még ki is olvad és kifolyik a zsiradék, a sütik pedig abban áznak.

gregoreva
gregorevap, 2010-12-31 20:29

Kedves Dacota!Köszi szépen!:-)) /azért tudom, hogy egyszer majd eljön az idő, amikor a két mama már nem fog ilyet készíteni, és fel kell vennem a kesztyűt, és szembe kell néznem, ezen csoda megsütésével is:-)))-de remélem, az még sokára lesz.:-))) / B.U.É.K.!!!!Éva-Anyóca

gregoreva
gregorevak, 2010-12-28 20:51

Kedves Dacota!Ez gyönyörű!Nekem van ismerősöm, aki a hájat adja, és van anyósom és anyum is, aki megsüti.Pofátlan szerencsém van ebben.Ugyanazt készíti a két mama, mégis totál teljesen más, a recept ugyanaz, csak a kinézete és íze más.Miért?Végül is mindegy,finom, és szerencsénk van a mamák miatt is!Köszi, átadom nekik a recit, hátha ez alapján is megpróbálják. :-))Elmentve!Szép napokat szilveszterig.Boldog új esztendőt neked és kedves családodnak!:-))Éva-Anyóca

Dacota
Dacotap, 2010-12-31 16:30

Kedves Anyóca!
Ó, hát én sem álltam volna neki, ha ilyen hájasgyártó apanázzsal lennék körülvéve! :)
Egyébként semmi extra nincs benne, mint kiderült a rokon néni Horvát Ilonát használja évtizedek óta!
Neked és családodnak is nagyon békés, boldog új esztendőt kívánok!
Szeretettel:
Nóra

mirza
mirzap, 2010-07-02 22:11

Dacota... Ez valami félelmetesen jól néz ki...
De azt hiszem én ebbe soha nem mernék belefogni; úgy hogy egyenlőre marad az ábrándozás... és a könnypotyogtatás... brühühü..............
(Nincs ennek valamivel kevésbé komplikált változata...??)
Ölel: Mirza

Dacota
Dacotah, 2010-07-05 14:46

Kedves Mirza!
Hááát, sajnos a legegyszerűbb változat a kedves vidéki rokon néni...ha ilyen nincs, akkor kell egy jó hentes, aki a lehető legjobb hájat adja neked, valamint pár jóbarát, aki kalákában segít hájat pucolni...Egyébként ha a háj már megpucolt állapotban van, nem olyan nagy ördöngösség.:)
Ha egyszer van egy szabad délutánod, érdemes nekilátni :)
Üdvözlettel:
Nóra

gyongyi.va
gyongyi.vap, 2013-01-11 18:24

A hájat lelehet húsdarálón is darálni nem muszáj kaparni.Én anyukám tol láttam,az ő hájas sütije olyan volt mindig,mint egy ki nyílt rózsa.Amilyen szép volt annyira finom is.

Legfrissebb cikkek

Tejet gyárt a Coca-Cola!
Tejet gyárt a Coca-Cola!
Jól olvastad, nem vicc. Tényleg. Tejet.
Kóstold végig a legjobb magyar borokat!
Kóstold végig a legjobb magyar borokat!
Tény, hogy egyre hidegebbek a napok, és ahogyan a tartalmasabb, melengetőbb ételek felé fordulunk, úgy nő az érdeklődés a komolyabb vörösborok iránt.
A kávé és a sütemény harmóniája
A kávé és a sütemény harmóniája
Egy csésze kávé mellé mi lehetne finomabb, mint egy ízében hozzá illő sütemény? De vajon melyik kávétípushoz milyen aromák illenek? Az Omnia segítségével utánajártunk. (x)
1071