Ha én főznék neked

A napokban volt szerencsém a kezemben tartani Lotta Lundgren svéd gasztoblogger „Ha én főznék neked” című lenyűgöző receptkönyvét.

Lotta Lundgren - Ha én főznék neked

Már akkor felkeltette az érdeklődésemet, amikor megláttam a könyvespolcokon, ugyanis a borítón egy hosszú taft szoknya alól kivillanó női térd látható. A hölgy talpig felékszerezve egyik kezében – feltehetően – báránycombot tart, míg a másikkal kacéran emeli szoknyáját.

Nem hétköznapi receptborító, nem igaz? Ahogyan maga a szerző sem az - és pont ezt szeretjük benne. Ki mondta, hogy csak mackóruhában, össze fogott hajjal lehet főzni? - hiszen már maga Nigella Lawson is bebizonyította, hogy lehet másképp is. Miért ne lehetne csinosan, elegánsan és stílusosan az asztalra tenni az ínycsiklandó fogásokat?

„Képzeljük csak el a következő helyzetet. Egy borongós decemberi reggelen arra ébredünk, hogy enyhén szólva imádjuk, aki mellett fekszünk. Mit tennél egy ilyen helyzetben?

A, Kiosonnál a fürdőszobába és megpróbálnál javítani a reggeli összképen egy zuhanyozással, fogmosással, szemcseppel, sminkkel, rúzzsal, borotvával, tengervizes orrspray-vel, pushopos melltartóval és némi parfümmel, vagy…

B, Kiosonnál a konyhába, és nekilátnál reggelit csinálni.”

Nahát, ilyen és ehhez hasonló szösszenetek szerepelnek a könyvben - sokszor kissé közhelyesek, de hihetetlenül szórakoztatóak, melyekből megismerhetjük a férfiakat és nőket, és persze Lotta-t. Bevallom, nekem nagyon tetszik. Végre egy olyan könyv, ami jókedvre derít, és milyen szokatlan, hogy mindez "csupán" egy receptkönyv.

Lottának saját műsora és gasztroblogja is van, és igen nagy népszerűségnek örvend Svédországban talán pont amiatt, hogy egyáltalán nem hétköznapi. Sőt, talán nem sértő, ha azt mondjuk: kissé bolond a hölgy - a legjobb értelembe véve.

Lotta Lundgren

Az könyv legelején Lotta feltárja előttünk kiadójával még a kezdetek kezdetén folytatott levelezését - már ezt olvasva is tudtam, hogy a könyvet nekem találták ki. Hihetetlenül szürreális alkotás, amely gyönyörűen van fotózva, provokatív, kissé szexi, és telis-tele van humorral.

Több kritikát is átfutottam a receptkönyvről, és eléggé megoszlanak a vélemények - a könyvben található történetekről és a benne található ételekről egyaránt. Tény, hogy a receptek nem feltétlen világmegváltóak, de nem is kell, hogy azok legyen. Nem emiatt született ez a könyv, hanem hogy felrúgjon minden szabályt. Igazi femme fatale nőknek szól, akik ezzel a könyvvel a hónuk alatt a férfiak álmaivá válhatnak, és tökéletesen megállhatják a helyüket családanyaként, szakácsként és nőként is.A könyvben szereplő több mint 60 recept egyszerű, de nagyon változatos. A reggelitől a vacsoráig mindent megtalálunk benne: a salátáktól a halakig a pitéken át, sőt, még tortákat is. Emellett ír alapanyagokról és konyhatrükkökről is - természetesen szintén inkább a humor oldaláról megközelítve.

Lotta Lundgren - Ha én főznék neked

Nagyon szimpatikus az is, ahogyan a könyv elején leírja, ő milyen alapanyagokat preferál, illetve hogy mi az, amit mindig érdemes otthon tartanunk. Meggyőződése, hogy hiába készíti el több ember ugyanazt a receptet, az eredmény sosem lesz ugyanolyan, emiatt nem is konkretizál túlzottan a hozzávalóknál, hiszen írhat ő egy recepthez két citromot, ha az olvasó totál más méretűt vagy más ízűt kap a zöldségesnél.

Rég találkoztam ilyen szépen összerakott receptkönyvvel. A képek, az ételek, és maga Lotta is hihetetlenül lenyűgözőek és inspiratívak.

A könyvért köszönet, a Geopen kiadónak!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!