Éget a torkom, napok óta nincs étvágyam a hangulatom a pincében. Beteg vagyok, felsőlégúti fertőzés. A következő házi praktikák mindegyikét kipróbálom a következő napokban, hogy visszanyerjem a vitalitásom, és végre ne úgy nézzek ki, mint egy négy napja nem alvó, életunt bulldog.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/QW/08/4ekPMxPxCwkdQTF2AsnMBddRF0xz3QXi8s9DK12B.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=6ae60a8a43d36dced13588b45637794c)
Házi csirkehúsleves citrommal és gyömbérrel
Ez egy nagyon egyszerű, mégis hatásos csodaszer megfázás ellen. Készítsünk egy kedvünk szerinti húslevest, ahogy a nagyi készíti, ahogy mi szeretjük. Egy tilos: nem dobunk bele ízfokozó kockákat, és nem zacskóból főzünk. A trükk annyi, hogy amikor a zöldségeket a levesbe tesszük, mellé küldünk egy 3-4 cm-es gyömbérdarabkát meghámozva és egy jól lesikált (lehetőleg bio) citrom gerezdet/karikát, ahogy esztétikai érzékünk sugallja, héjastól. Én fűszerként még megszórom koriandermaggal az elején, és egy hagymába szúrt szegfűszeget is a lébe dobok. Ha kész a leves, frissen még facsarjunk bele citromot, ha erős paprikával, chilivel esszük még hatásosabb.
Szívmelengető fogás, amitől biztos, hogy a gyógyulás folyamatát maximumra kapcsoljuk! Mondjuk én már attól jobban lettem, hogy a húsért és zöldségekért le kellett mennem a piacra: ”Jéé, kint vagyok az utcán, nem is ájulok el, tuti jobban vagyok.” Szintén előny, hogy ebből a család teljesen egészséges tagjai is ehetnek, az immunrendszerük szinten erősödik, és nyilván szívesebben fogadják, mintha mézzel töltött fekete retekkel kínálgatnánk őket vacsora helyett. A főtt csirkehús pedig sokoldalúan felhasználható.
Ezt próbáltad már?
Birslé
Ez is nagyon hatékony módszer a torokfájás eltüntetéséhez, és sokkal egyszerűbb, mint levest főzni. Fogjunk két darab birsalmát, vágjuk nyersen negyedekbe a gyümölcsöket, és tegyük fel őket lassú tűzön főni, a víz lepje el a gerezdeket. Tehetünk hozzá pár karika gyömbért (nyilván maradt a húsleveshez vett adagból), szegfűszeget. Ha már puhák a birsdarabok (körülbelül 40-50 perc), zárjuk el a lángot, a gyümölcsös levet fedjük le, és hagyjuk egy estére magára(vagy ha délelőtt lenne, várjunk 6-8 órát). Másnap szűrjél le , és igyuk, igyuk! Addig amíg el nem múlik a torokfájás, a birslé ugyanis nagyszerűen nyugtatja a torkot.
A főtt birsalma pedig kompót gyanánt kínálható a levesből megmaradt főtt csirkehúshoz. Isteni lesz! Bár a birskompót legfinomabb,ahogy szegedi nagynéném kínálja, rántott hús mellé. Aki azonban húst kezd rántani betegszabadságon, az csal, imitál, azonnal menjen vissza dolgozni.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/oF/wQ/Ktcpsgi8345wu2u4G6r1Jw0wsIha6orMiQmJ9ka0.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=7ead8904fd55cf40280db5154dbe8b2d)
Vigyázat felnőtt tartalom! Forralt bor chilipaprikával
Ez a praktika akkor is bevethető, ha egyáltalán nem vagyunk betegek, preventív céllal. Ha a kórokozókat akarjuk legyűrni vele, várjuk meg az antibiotikum kezelés végét. A forralt bort ízesítsük kedvünkre, de mindenképp legyen a lábosban friss, vagy szárított chili paprika és pár szem fekete bors. A receptet a nagypapámtól tanultam - mondjuk nem volt nehéz elsajátítani-, aki még a lekváros kalácsot is erős paprikával eszi.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Ii/u9/p6nXVizIjB0xCBvkx3kBPs1HCHmwcPXdcLhw8Jfk.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=aec215f6cd0046a5eaf79cf357405b14)
Aki pedig meggyógyult, örömében süthet egy finom süteményt az egész családnak, például ilyeneket:
Ez is érdekelni fog!
Itt az idő, hogy rendezzük kapcsolatunkat az édesköménnyel. Ideje felnőni!