Mindörökké gulyás! 5 hely Budapesten, ahol mindig remekül készítik a magyar klasszikust

A gulyásleves amolyan komfortétel. Az ember kanalazza-kanalazza, és megnyugszik, hogy étkezési trendek jönnek és mennek, de ehhez a gazdagon zöldségezett, sűrű, paprikától pirosló, marhahústól gazdag leveshez mindig vissza lehet kanyarodni. Az igazi a bográcsos verzió, de ha épp nincs rá mód, otthoni körülmények között is elkészíthető.

Aki pedig nem akar neki állni élethosszig répát-zöldséget karikázni a konyhájában, annak mutatunk öt éttermet Budapesten, elegánstól a lazáig, ahol isteni gulyást készítenek, és ahova a külföldi barátokat is bátran el lehet vinni:

Remma’s Bistro Budapest

A belvárosban könnyű elveszni a magyaros étlappal csalogató éttermek tengerén, de aki odafigyel néhány apró részletre, az könnyedén kikerülheti a turistacsapdákat, azokon belül is a rettenetes, fagyasztóból szabadult gulyásutánzatokat.

A Rumbach-zsinagógától egy háznyira lévő Remma’s Bistro magyaros konyhát visz, de kellemetlen csárdahangulat nélkül, elegánsan, rövid étlappal, jó stílusban.

Az angus marhából készült gulyáslevesükből nagy- és kisadag egyaránt elérhető, ha előbbit néhány szelet finom kenyérrel elfogyasztjátok, másra talán már nem is lesz szükség. Illetve de, valamire mégis: egy isteni desszertre. A Remma’s a szemfülesek bisztrója, aki viszont egyszer rájuk talál, biztos vissza fog térni.

A Remma’s Bistro Budapest gulyása
A Remma’s Bistro Budapest gulyása
via

Remma’s Bistro Budapest

Budapest, Rumbach Sebestyén utca 7.

Nyitvatartás: hétfő-szombat 12.00-22.00

Kismező

A Nagymező utca Andrássy-Bajcsy közé eső szakasza még mindig őriz valamicskét a Pesti Broadway hangulatából: színházi előadások előtt és után megtelnek a környékbeli éttermek-bisztrók, egyre nő a zsongás a teraszokon, és van valami időtlen, no meg szép ebben a nyüzsgésben. A Kismező is egyike azoknak a helyeknek a városban, ahol jól nyúlnak ahhoz, amit magyaros konyhának nevezünk, értsünk ezalatt bármit is. A menük között találunk Erdély, Felvidék és Hortobágy ihlette ételsort is.

Utóbbiban a sort a szürkemarhából főtt gulyásleves nyitja, és madártej zárja, kettő között túrós csuszával. Ennél perfektebb menüt nehéz lenne kitalálni.

Aki azonban úgy érzi, nem enne végig egy háromfogásos menüt, az nyugodtan kóstolja meg magában a gulyáslevesüket, amely tsárda (tál) és bisztró (tányér) adagban is kérhető.

A Kismező gulyása
A Kismező gulyása
via

Kismező

Budapest, Nagymező utca 19.

Nyitvatartás: vasárnap-csütörtök 12.00-22.00, péntek-szombat 12.00-23.00

N28 Wine and Kitchen

A Nagymező utca másik oldalán Nagy Szabolcs séf a konyha ura, aki saját magát merész hagyományőrzőként jellemzi. Alapanyagai frissek, hazai kistermelőktől származnak, az ízei úgy otthonosak és ismerősek, hogy közben mégis bujkál bennük valami friss és izgalmas.

Szabolcs a gulyást marhapofából főzi, és mangalicakolbászt is tesz bele, ami olyan párosítás, amiről lehet, hogy korábban nem hallottál, de tedd a szívedre a kezed, így második nekifutásra már nagyon szeretnéd megkóstolni, nem?

Na, ugye! Az N28 keddtől vasárnapig dél és három között ebédmenüvel várja a vendégeket, aztán hatig pihen a konyha, hogy az esti betérők már a teljes étlap kínálatából szemezgethessenek. Érdemes egy egész estét rájuk szánni és kóstolgatni, úgy az étlap, mint a borlap kínálatából, de ha csak egy levesre térnétek be hozzájuk, akkor is jól fogtok járni.

A N28 Wine and Kitchen gulyása
via

N28 Wine and Kitchen

Budapest, Nagymező utca 28.

Nyitvatartás: kedd-szombat 12.00-23.00

Terv Presszó

Mind jártunk már a Terv Presszóban, szervezett találkozók, spontán betérések, a kollégáim leszólítottak a teraszról típusú elcsábulások alkalmával, így tudjuk, mire vállalkozunk az itt induló estékkel. De azt tudjátok-e, hogy a Tervben harapnivalót is kínálnak, és nagyon jó gulyáslevest főznek? Na, most már mindenki tisztában van vele, hogy ide nemcsak akkor érdemes jönni, ha megszomjaztatok, a Terv akkor is tárt karokkal vár titeket, ha megéheztetek.

Megmondom őszintén, engem meglepett, hogy mennyire klassz a gulyáslevesük, elsőre nem gondoltam volna, hogy ennek a helynek a melegkonyhája is erős lehet, de annál kellemesebb volt a meglepetés.

Ha ti is meglepődnétek kellemesen, irány a Nádor utca!

A Terv Presszó gulyása
A Terv Presszó gulyása
via

Terv Presszó

Budapest, Nádor utca 19.

Nyitvatartás: hétfő-vasárnap 12.00-22.00

Csiga Cafe

A Rákóczi tér egyre inkább maga mögött hagyja a rossz hírét, és a maga fésületlenségében otthonos hellyé vált, ahova nagyon szeretünk járni, legyen szó akár piacozásról, ázsiai hozzávalók beszerzéséről, vagy egy gyors ebédről-kávéról, esti sörözésről. Régi kedvencünk a Csiga, ahova reggeltől estig mindig jó jönni, szinte mintha hazajárnánk.

Az étlapjukon pedig, most mindenki lepődjön meg, van gulyásleves is, amit nem csűrnek-csavarnak, nem tupíroznak, egyszerűen csak jól elkészítik, leteszik elénk és jó étvágyat.

Most őszintén, egy átmulatott péntek után, meleg ölelésre vágyó szombati gyomorral kell ennél jobb?

A Csiga Cafe gulyása
A Csiga Cafe gulyása
via

Csiga Cafe

Budapest, Vásár utca 2.

Nyitvatartás: hétfő-vasárnap 9.00-0.00

Címlapkép: Csiga Cafe

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...