Friss bagelt az asztalra!

A Budapest Bagelnél tett látogatás megihletett, és végre, évek óta tartó készülődés után elkészítettem a saját, áfonyás változatomat. 

Túlzás nélkül állíthatom, hogy már évek óta készülök arra, hogy megsüssem az első adag saját bagelem. A küldetés még abból az időből datálódik, amikor a New York Bagel nem csak egy megfakult emlék volt csupán, hanem még javában működött. Azóta időről időre belefutok egy-egy receptbe, de általában inkább másra bízom az elkészítését, és az aktuális hírekre hagyatkozva az épp kiemelkedően jó bagel ígéretével kecsegtető pékség felé veszem az irányt. Most azonban, talán az Atelierben tett látogatás ihletésére, elkészítettem a sajátomat. Én most inkább egy édes változatot választottam, aszalt vörösáfonyával és fahéjjal. Reggelire, egy kicsit megpirítva, vajjal megkenve, mennyei!

Áfonyás bagel

Mi is az a bagel?

Az eredetileg lengyel származású bagel egy kör alakú péksütemény, a közepén lyukkal, amit hagyományosan kézzel formáznak, először megfőznek, majd pedig megsütnek. Az eredmény egy sűrű, tömött tésztás belső, és aranybarna ropogós külső. A sima bagel tetejét sokszor megszórják mákkal, pirított hagymával, szezámmaggal vagy valamilyen egyéb magfélével. Nagy népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban, Kanadában és az Egyesült Királyságban is. Általában Philadelphia típusú krémsajttal megkenve és különböző feltétekkel kiegészítve fogyasztják. Az egyik legnépszerűbb változat a krémsajtos és füstölt lazacos kombináció.

Talán azért is húztam ilyen sokáig, mert bagelt készíteni elég pepecselős dolog. Sajnos a sütéshez régen még annyi türelmem sem volt, mint most. A nagymamámat például az őrületbe kergettem azzal, hogy ötpercenként kérdeztem kész van-e már a sütemény, amit épp készített, és amennyiben nem volt a válasz, nekem muszáj volt tudnom, hogy pontosan mikor lesz kész. Ebből adódóan sajnos az első, még gyerekkori sütéseim alkalmával sem bővelkedtem a türelemben. Idővel ez persze azért megváltozott, de néha még ma is eltántorít egy-egy recept elkészítésétől, ha hosszú pihentetési vagy hűtési idővel találkozom.

Egyébként tapasztalataim szerint sokan hajlamosak beleesni abba a hibába, főleg még az első komolyabb konyhai szárnypróbálgatások idején, hogyha egy recept elsőre bonyolultnak tűnik, akkor azt inkább ki sem próbálják, keresnek egy egyszerűbb, egy gyorsabb változatot. Pedig érdemes próbálkozni, mert legtöbbször a végén már csak mosolygunk azon, hogy egy-egy bonyolultan leírt lépés a valóságban mennyire egyszerűnek bizonyult. Az sem baj, ha elsőre nem sikerül tökéletesen, hiszen senki sem úgy jött a világra, hogy minden konyhai fortélyt a kisujjából rázott ki. Na jó, néhányan talán mégis..

Mi az, ami elrettenthet minket a bagel készítéstől? Talán leginkább az, hogy sütés előtt még ki is kell főznünk a tésztát. De ne rohanjunk annyira előre, kezdjük csak szépen az elején. Miután küzdöttem egy kicsit az élesztővel, amihez felfuttatási praktikát itt találsz, jól összedolgoztam az alapanyagokat a receptben leírtak szerint, és szépen állni hagytam egy jó fél órát. Ne ijedjünk meg ha az áfonya adag esetleg soknak bizonyul, amit nem vesz fel a tészta, azt elcsipegethetjük készítés közben. A pihentetést követően megformáljuk a tíz kicsi bagelünket, és egy újabb rövid pihentetés után mehetnek is fürdőzni.

A főzés ez esetben leginkább türelem játék, de ha nem az adag háromszorosával készülünk, akkor ezzel is megleszünk hamar. Ezután pedig már csak a sütés van hátra. Töredelmesen bevallom, hogy az első adagnál elfelejtettem előre megkenni a bagelek tetejét a felvert tojással, ezért csak a sütési idő felénél szaladtam végig rajtuk, de a végeredményen ez szerencsére semmit sem rontott, a fotózást követően mind egy szálig elfogyott.

Az Áfonyás bagel receptjét itt találod

Még több bagel receptet itt találsz

Legújabb receptek

Chimichurris csirke

A chimichurri csirke egy fantasztikus, dél-amerikai (főként argentin) ihletésű étel, ahol a friss fűszernövényekből készült chimichurri szósz fűszerezi meg a csirkét. Az alábbi ...

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem sima víz, nem bolti gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít, hogy hidratáltak maradjunk!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...

Eredeti görög saláta

Régóta kerestem az igazi, valódi görög saláta receptjét, mert ahány helyen ettem eddig, pont annyiféle módon volt elkészítve. Most találtam egy receptet, ami gyanús volt, és görög ...