Fotósuli: ismerd meg a fényképezőgéped!

Szép ételt alkotni egy dolog, azt szépen le is fotózni már más tészta. Most ez utóbbihoz adunk néhány tippet, hogy ezentúl a megörökítéssel se legyen gond! (x)

Ahhoz, hogy jobban el tudjunk merülni a fotózási alapismeretekben, legelőször a saját fényképezőgépünket kell megismernünk. Ma már nemcsak a tükörreflexes, hanem a kompakt gépek is számtalan testre szabható beállítási lehetőséget nyújtanak, de mit is jelentenek ezek a számok? Mi az a fényérzékenység? És egyáltalán mi az, hogy rekesz és záridő? És ezek milyen összefüggésben állnak egymással? Egy Nikon D5500-as fényképezőgép segítségével most ezekre a kérdésekre adunk választ!

ISO

A digitális korszak előtti, filmes időkből még talán ismerős lehet, hogy különböző fényviszonyok esetén különböző filmet kellett befűzni. Legtöbbször ezt nem is számmal, hanem piktogrammal jelölték: a napocska az alacsonyabb fényérzékenységet, a felhő a magasabbat jelölte. Ha nagyobb érzékenységet állítunk be, kevesebb idő is elegendő ahhoz, hogy a fotó megvilágítása jó legyen. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Ha kültéren, jó fényviszonyok között készítjük el a fotót, akkor alacsonyabb fényérzékenységet, más néven ISO-t kell beállítani, mert ugyanannyi idő alatt több fény tud bejutni a gépbe, mintha egy félhomályos szobában készítenénk ugyanolyan rekesz- és záridő-beállítással a fényképet.

A nagyobb méretű fotó megtekintéséhez kattints a képre!

Igen, de akkor minek állítgatni? Miért nem elég, ha mindig magas ISO-értéket használunk, ha úgy elvileg biztosra mehetünk? Minél magasabb fényérzékenységet állítunk be, annál nagyobb az esélye, hogy a képünk szemcsés, szaknyelven „zajos” lesz. Minden fényképezőgép-típusnál eltér, hogy mi az a maximális ISO-érték, amit minőségromlás nélkül használhatunk, illetve néha nekünk kell kompromisszumokat kötnünk, hogy inkább lesz egy zajos, de jól megvilágított fotónk, vagy egy szemcséktől mentes, de esetleg homályos vagy alulexponált felvételünk.

Rekesz

A rekesz beállításával tudjuk szabályozni, hogy mennyi fény jusson a fényképezőgépbe. Itt minél kisebb értéket adunk meg, annál több, ha pedig minél nagyobbat, értelemszerűen annál kevesebb fény hatol át az objektíven keresztül. Az alacsony rekeszhasználat - a több fény mellett - másik tulajdonsága, hogy a fókuszponton kívüli terület annál elmosódottabb lesz. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Az ISO mellett rossz fényviszonyok esetén a rekeszbeállítással is tudjuk szabályozni a kép megvilágítását, vagy azt, ha csak kevés részletet szeretnénk élesen látni az elkészült fényképen.

Záridő

Míg a rekesszel azt tudjuk állítani, hogy milyen mennyiségű, a záridővel azt, hogy mennyi idő alatt jusson be a fény a fényképezőgépbe. De mit is jelent ez a gyakorlatban? A záridő minél lassabb, annál tovább tart a fénykép exponálása, de ezzel együtt annál nagyobb az esély, hogy a fénykép bemozdul és homályos lesz. Amit a legtöbb ember állvány nélkül ki tud tartani úgy, hogy ne legyen elmosódott a végeredmény, az az 1/60 s-os záridő.

Az ISO-rekesz-záridő hármasát tehát együttesen kell szabályoznunk és helyesen beállítanunk ahhoz, hogy az elkészült fotó bemozdulásmentes, jól megvilágított és a fókuszban lévő pont megfelelő élességű legyen.

A sorozatunk következő részében a fotó megkomponálásával és a fények megfelelő használatával foglalkozunk majd.

A Fotósulisorozat együttműködő partnere a Nikon

(x)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?