Egy zsíros serpenyő vagy edény elmosogatásának legjobb módja (gondolhattuk eddig), ha használat után rögtön forró vizet eresztünk bele, és megvárjuk, amíg feloldja a zsiradékot. Ezt a módszert ideje elfelejteni, mert sokat árthatunk vele!

A legtöbben ugyanazt a gyakorlatot követjük, ha egy zsíros edény elmosogatásáról van szó: forró vízbe áztatjuk, vagy forró vizet eresztünk bele használat után. Így a zsiradék feloldódik, amit utána a lefolyóba öntve már könnyebb az edényt megtisztítani a mosogatószerrel.
Ez a módszer azért veszélyes, mert a lefolyóba öntött zsíros víz eltömítheti a lefolyót.
A meleg víz és a mosogatószer kölcsönhatásba lép a zsírral, így emulziót képezve a lefolyóba jut, ahol szilárd masszává alakul át, ezzel eltömítve azt.
Hogyan tisztítsd helyesen a zsíros edényeket?
A legjobb módszer, ha papírtörlővel összegyűjtöd a lehető legtöbb zsírt az edényből, és a kukába dobod. Ha ilyen módon nem tudsz elég zsiradékot felitatni, akkor hideg vizet engedve a zsíros edénybe inkább a wc-be öntsd, bár ez az eljárás sem a legjobb.
Ha pedig olyan mennyiségű olajban sütöttél, amit egy edénybe átszűrve le is tudsz adni erre kijelölt helyen, akkor tégy így, mert ezért még fizetnek is bizonyos üzletláncok!
Még több ügyes takarítási trükkről itt olvashatsz: