Food Revolution Day 2015.05.15.

Saját munkám során gyakran tapasztalom, hogy alapvető táplálkozási ismeretek hiányával él a hazai lakosság legalább 90%-a. Ideje változtatni ezen.

Ma a világon 42 millió (!) öt évnél fiatalabb túlsúlyos vagy elhízott gyerek él a világon.

Személy szerint 100%-ig meg vagyok győződve arról, hogy ha gyermekeink többet tanulnának az általános ill. a középiskolában (netán már az oviban?!) a kiegyensúlyozott táplálkozásról, a főzésről, az ételkészítésről – mindezt persze gyakorlati ismeretekkel együtt – , akkor sokkal de sokkal egészségesebben élhetnénk le életünket, és jóval kevesebb túlsúlyos, beteg ember élne a világon.

Ezt a törekvést tűzte ki az idei Food Revolution Day missziójának Jamie Oliver, népszerű brit séf.

Mi az a Food Revolution?

Jamie Oliver televíziós és éttermi tevékenysége mellett nagy hangsúlyt fektet a főzés népszerűsítésére is. Ennek jegyében indította útjára 2012-ben a Food Revolution mozgalmat. A mozgalom mögötti ideológia alapja, hogy a főzés egyszerű dolog, és hogy sokat tehetünk egészségünk érdekében azzal, ha félkész-, készételek helyett magunk készítjük el ételeinket, valódi alapanyagokból. Különösen fontosnak tartja a gyermekek edukációját, ez a háttérben álló idea egyik alappillére.

Az idei, május 15-re meghirdetett Food Revolution Day fókuszában az edukáció áll: tegyék kötelezővé a kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos ismeretek oktatását az iskolákban.

Írd alá! Oszd meg!

Jamie Oliver a táplálkozási ismeretek kötelezővé tételének óhaja mellett indított egy online petíciót, amit eddig közel 830 000 írtak alá. Ha ti is alá szeretnétek írni, a képre kattintva megtehetitek:

És főzz!

  • Felejtsd el a félkész-, készételeket és főzz! Hidd el, nem nehéz, nem bonyolult, nem drága!
  • Főzz a gyerekkel együtt!
  • Ha már tudsz főzni, tanítsd meg kételkedő ismerőseidet, barátaidat!

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...