Ma a világon 42 millió (!) öt évnél fiatalabb túlsúlyos vagy elhízott gyerek él a világon.
Személy szerint 100%-ig meg vagyok győződve arról, hogy ha gyermekeink többet tanulnának az általános ill. a középiskolában (netán már az oviban?!) a kiegyensúlyozott táplálkozásról, a főzésről, az ételkészítésről – mindezt persze gyakorlati ismeretekkel együtt – , akkor sokkal de sokkal egészségesebben élhetnénk le életünket, és jóval kevesebb túlsúlyos, beteg ember élne a világon.
Ezt a törekvést tűzte ki az idei Food Revolution Day missziójának Jamie Oliver, népszerű brit séf.

Mi az a Food Revolution?
Jamie Oliver televíziós és éttermi tevékenysége mellett nagy hangsúlyt fektet a főzés népszerűsítésére is. Ennek jegyében indította útjára 2012-ben a Food Revolution mozgalmat. A mozgalom mögötti ideológia alapja, hogy a főzés egyszerű dolog, és hogy sokat tehetünk egészségünk érdekében azzal, ha félkész-, készételek helyett magunk készítjük el ételeinket, valódi alapanyagokból. Különösen fontosnak tartja a gyermekek edukációját, ez a háttérben álló idea egyik alappillére.
Az idei, május 15-re meghirdetett Food Revolution Day fókuszában az edukáció áll: tegyék kötelezővé a kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos ismeretek oktatását az iskolákban.
Írd alá! Oszd meg!
Jamie Oliver a táplálkozási ismeretek kötelezővé tételének óhaja mellett indított egy online petíciót, amit eddig közel 830 000 írtak alá. Ha ti is alá szeretnétek írni, a képre kattintva megtehetitek:

És főzz!
- Felejtsd el a félkész-, készételeket és főzz! Hidd el, nem nehéz, nem bonyolult, nem drága!
- Főzz a gyerekkel együtt!
- Ha már tudsz főzni, tanítsd meg kételkedő ismerőseidet, barátaidat!
Hozzászólások (4)
Az odaig rendben lenne, hogy az iskolaban tobbet kene foglalkozni ezzel a temaval, de az a problema, hogy sokan a felelosseget akarjak masra haritani igy. Szerintem az iskolaban mar annyi minden ossze van zsufolva, hogy inkabb forditsak a tovabbtanulashoz fontos anyagokra az idot. Lehet, hogy hihetetlennek hangzik, de a gyerekek a szuloket utanozzak mindenben, szoval mutassunk peldat, mert az minden papolastol tobbet er. Tudom, hogy nincs ido semmire peldaul munka utan a hetkoznapokon vagy energia, de a hetvegen biztos tudunk idot szakitani az otthoni fozesre es mar az is oriasi lepes.
Ez mind szép és jó, teljes mértékben támogatnám is, ha a hazai átlag diák nem lenne így is túlterhelve a kötelez? óraszámok és miegymás mellett.
Szerintem pedig nagyon jó kezdeményezés hogy az iskolai tananyag kötelez? része legyen nem egyszer?en a f?zés, hanem táplálkozási ismeretek, helyes és kiegyensúlyozott táplálkozás, mert szép és jó családi program az együtt f?zés, de ha a szül? nincs tisztában a helyes táplálkozással, a gyerek - a hosszútávú egészsége szempontjából - nem lesz kisegítve azzal hogy tud készíteni csülökpörköltet, tojásos nokedlit, beiglit, zserbót, sajtos pogácsát, paprikáskrumplit. Ha a szül?k nem ilyeneket hanem egészséges ételeket készítenének, nem lenne ennyi elhízott gyerek. Márpedig van, tehát a szül?k többsége nincs tisztában az alapvet? egészséges táplálkozási ismeretekkel - még ha f?zni/sütni tudnak is -, mint az a cikk els? mondatában szerepel. A magyaros konyha ételei sem segítik el? a dolgot kifejezetten (rántás, habarás, tejfölb?l jó sok, mindent kirántva, kevés zöldség, sok krumpli). Számomra egyértelm? hogy hosszú távon, sikeresen, az iskolában tanulva lehet lassan megváltoztatni ezt a tendenciát.
A továbbtanuláshoz az is fontos, hogy egészséges legyen valaki, meg úgy általában az élethez, a jó közérzethez. Egy csomó olyan tanóra van, amit szívesen lecserélnék erre.