Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fenntartható étkezés járvány idején? Hogyan?

Melyik típus vagy: halogatós vagy bespájzolós? Figyelj a fenntarthatóságra! Megmutatjuk, hogyan segítheted a WWF munkáját, és egy bolygóbarát brownie-receptet is adunk. (x)

Te is felkészültél a hetekig, hónapokig tartó otthon tartózkodásra, és betáraztál élelmiszerekből? Vagy csak egy-két hétre elegendő alapanyagot vásárolsz egyszerre? Bárhogy is teszel, ügyelj a fenntarthatóságra! Elmondjuk, miért.

Nem lehetünk egészségesek, ha a minket körülvevő ökoszisztéma beteg – pedig a nem fenntartható élelmiszer-termelés az egyik fő környezetpusztító. A növekvő területhasználat miatt drámaian csökken az élőlények sokfélesége, a trópusi erdők 2/3-át is az élelmiszer-termelés miatt irtják ki. Becslések szerint ráadásul 2050-re tízmilliárd embert kell eltartania a Földnek.

Mit tehetsz?

A készletek felhalmozása ne csapjon át pazarlásba – azt és annyit vegyél, amit elfogyasztasz – , és az se mindegy, hogy mit eszel. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás fenntarthatóbb és egészségesebb a húsevésnél. Jó, ha tudod, hogy 1 kg marhahús előállításához átlagosan 15.500 liter vízre van szükség, a baromfihúshoz elég a harmada. Válassz olyan alapanyagokat, amik a testednek és a Földnek is jók, és itthon is megteremnek: ilyenek a babfélék, gabonák (pl. tönköly, zab), csonthéjasok, az édesburgonya, a spenót vagy a gomba. A hazai, szezonális termékekkel a most különösen nehéz helyzetben lévő hazai termelőket segítheted, de szállításuk sem jár akkora károsanyag-kibocsátással, mint ha egzotikus gyümölcsöt vásárolnál.

A WWF Magyarország azért dolgozik, hogy erdőink és vizeink egészségesebbek legyenek, és a klímaváltozás negatív hatásait is mérsékelni lehessen. A természetvédelmi civil szervezet vallja, hogy együtt lehetséges.

Most egy egyszerű lépéssel te is részese lehetsz: ajánld fel adód 1%-át május 20-ig!

Extra tipp:

Készíts brownie-t fenntartható módon – a receptért kattints ide!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!