Étrendkiegészítőkkel az egészségért?

A drogériák polcait megtöltik a különféle cseppek, kapszulák, porok, a hirdetésekből zúdulnak ránk a hatékonyabbnál hatékonyabb szerek. De valóban szükségünk van rájuk?

Bár a vitaminokat csak az 1900-as években izolálták, a táplálkozás kiegészítése már régóta foglalkoztatja az emberiséget. Rájöttek, hogy bizonyos betegségek hiányállapotra vezethetők vissza, így például James Lind hajóorvos citrusféléket adott a matrózoknak a skorbut ellen, Boussingault pedig javasolta a só jódozását a strúma megelőzésére.

Az első elnevezett vitamin az 1913-ban izolált A-vitamin volt, innentől kb. 10 éven belül összeállt az egész vitamin-ABC. Általánosan elfogadottá vált, hogy a vitaminok hiánya hiánybetegséghez vezet. Amikor 1929-ben napvilágot látott, hogy a feldolgozás során az ételek vitamintartalma csökkenhet, robbanásszerűen beindult a táplálékkiegészítő-ipar.

Étrendkiegészítő tehát hivatalos meghatározás szerint olyan vitamin, ásványi anyag, növényi kivonat (vagy ezek kombinációja), amely sűrített formában van jelen tabletta, kapszula, por, folyadék kiszerelésben, és a táplálkozás kiegészítésére szolgál.

Ma több tízezer féle étrendkiegészítő van a piacon, sajnos sok köztük a hamisítvány vagy akár receptköteles hatóanyagot tartalmazó áru is. Mindez a nem túl szigorú szabályozásnak köszönhető.

Míg gyógyszer csak olyan anyagokból lehet, melyek hatását komoly vizsgálatok tanúsítják, az étrend-kiegészítőket csak be kell jelenteni. Az USA-ban a Food and Drud Administration (FDA), hazánkban az OÉTI foglalkozik az étrendkiegészítők bejegyzésével. Mindkét hatóság eljárása esetében igaz, hogy sem a hatásosságot, sem a biztonságosságot nem kell bizonyítania a gyártónak, így gyakorlatilag porított formában bármi piacra kerülhet. Ha mégis étrendkiegészítőt szeretnénk vásárolni, mindenképpen megbízható gyártót válasszunk.

A vitaminok a szervezet alapvető működéséhez szükséges vegyületek. Az ilyen-olyan vitaminkapszuláktól, -poroktól lehet szebb a hajunk, erősebb az immunrendszerünk, lehetünk okosabbak, de csak a vitaminhiányos állapothoz képest. Az étrendkiegészítő formájában fogyasztott vitaminok nem egészséges emberekből csinálnak szuperhősöket, hanem a - betegség vagy egyéb tényező miatt - vitaminhiányos embereken segíthetnek.

Hozzászólások (1)

witch

Soha nem fogyasztottam vitaminokat, de amikor megtudtam, hogy azt tesznek bele amit akarnak, mert senki nem ellenorzi/szabalyozza, na, nekem tovabb nem is kell ecsetelni, hogy ilyen jo meg olyan jo a vitamin tabletta. Kiserleti nyulakat csinalnak belolunk meg sok esetben a gyogyszerekkel is.

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.