Étrendkiegészítőkkel az egészségért?

A drogériák polcait megtöltik a különféle cseppek, kapszulák, porok, a hirdetésekből zúdulnak ránk a hatékonyabbnál hatékonyabb szerek. De valóban szükségünk van rájuk?

Bár a vitaminokat csak az 1900-as években izolálták, a táplálkozás kiegészítése már régóta foglalkoztatja az emberiséget. Rájöttek, hogy bizonyos betegségek hiányállapotra vezethetők vissza, így például James Lind hajóorvos citrusféléket adott a matrózoknak a skorbut ellen, Boussingault pedig javasolta a só jódozását a strúma megelőzésére.

Az első elnevezett vitamin az 1913-ban izolált A-vitamin volt, innentől kb. 10 éven belül összeállt az egész vitamin-ABC. Általánosan elfogadottá vált, hogy a vitaminok hiánya hiánybetegséghez vezet. Amikor 1929-ben napvilágot látott, hogy a feldolgozás során az ételek vitamintartalma csökkenhet, robbanásszerűen beindult a táplálékkiegészítő-ipar.

Étrendkiegészítő tehát hivatalos meghatározás szerint olyan vitamin, ásványi anyag, növényi kivonat (vagy ezek kombinációja), amely sűrített formában van jelen tabletta, kapszula, por, folyadék kiszerelésben, és a táplálkozás kiegészítésére szolgál.

Ma több tízezer féle étrendkiegészítő van a piacon, sajnos sok köztük a hamisítvány vagy akár receptköteles hatóanyagot tartalmazó áru is. Mindez a nem túl szigorú szabályozásnak köszönhető.

Míg gyógyszer csak olyan anyagokból lehet, melyek hatását komoly vizsgálatok tanúsítják, az étrend-kiegészítőket csak be kell jelenteni. Az USA-ban a Food and Drud Administration (FDA), hazánkban az OÉTI foglalkozik az étrendkiegészítők bejegyzésével. Mindkét hatóság eljárása esetében igaz, hogy sem a hatásosságot, sem a biztonságosságot nem kell bizonyítania a gyártónak, így gyakorlatilag porított formában bármi piacra kerülhet. Ha mégis étrendkiegészítőt szeretnénk vásárolni, mindenképpen megbízható gyártót válasszunk.

A vitaminok a szervezet alapvető működéséhez szükséges vegyületek. Az ilyen-olyan vitaminkapszuláktól, -poroktól lehet szebb a hajunk, erősebb az immunrendszerünk, lehetünk okosabbak, de csak a vitaminhiányos állapothoz képest. Az étrendkiegészítő formájában fogyasztott vitaminok nem egészséges emberekből csinálnak szuperhősöket, hanem a - betegség vagy egyéb tényező miatt - vitaminhiányos embereken segíthetnek.

Fetás-görögdinnyés saláta

Ez a recept nagyon görög, és nagyon nyári! Van benne minden: édes, sós, csípős, ropogós, krémes... A feta lehetőleg juh- vagy kecskesajtból készült legyen, hogy jó csípős, karakteres ...

Zöld zöldségturmix

Nos ez a recept nem való azoknak, akik a nyers zöldségeket, salátát nyúltápnak tartják. Viszont tele van vitaminnal!!! A receptet egy internetes oldalon találtuk, de nem volt ...

Legújabb receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

24 órás gyógyító csontleves

A csontleves vagy erőleves egy gazdag, tápanyagokban dús leves, amelyet lassú főzéssel készítünk csontokból, zöldségekből és fűszerekből. Minél tovább főzöd ezt a tápláló ...

Címlapról ajánljuk

Így készíts gyógyító, 24 órás erőlevest, hogy minden cseppje aranyat...

Az erőleves, vagy más nevén csontleves, egy igazi szuperétel, amely évszázadok óta az egészségtudatos konyhák egyik alapköve. Nemcsak ízgazdag és tartalmas, hanem tele van értékes tápanyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszert, az ízületeket és az emésztést. De mi a titka a tökéletes csontlevesnek? Hogyan érhetjük el azt a gazdag, kocsonyás állagot és mély ízvilágot? Nézzük a legfontosabb tudnivalókat és főzési trükköket!

Hering András

„Most, ha valaki séf akar lenni, híres akar lenni. Bennem...

Tavaly év végén Madrid, London és Doha után Budapesten is megnyitotta BiBo nevű éttermét Dani García, a három Michelin-csillaggal kitüntetett spanyol sztárséf. A Dorothea Hotel Budapestnek is otthont adó épületegyüttes tetején található rooftopbár és étterem étlapján García igyekezett a spanyol tradíciókat a magyar stílussal ötvözni, hogy a hazai és nemzetközi vendégek egyaránt új ízélményeket fedezhessenek fel a tolmácsolásában. Olvassátok Dani Garcíával készült friss interjúnkat!

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...