Erre figyelj, ha házon kívül eszel!

Gyümölcsleves, majonézes saláta, apának egy tatárbeefsteak, desszertnek meg tiramisu vagy madártej. Egytől-egyik kockázatos ételek: figyeljünk arra, hogy hol mit eszünk!

Itt a nyári szabadságolások fő időszaka: kirándulások, strandolások, külföldi utak- ismeretlen helyeken, ismeretlen ételeket eszünk.

Magyaros tatár beefsteak recept - kattints a képre!

Mire kell odafigyelnünk, ha nem akarjuk a ételfertőzés miatt a mellékhelyiségben tölteni a szabadidőnket?

  • Fokozottan figyeljünk oda a csecsemőkre, kisgyermekekre, várandós nőkre, az idősekre, hiszen az ő esetükben a hányás, a hasmenés a fokozott víz- és ionvesztés miatt különösen veszélyes lehet.
  • Tanácsos könnyen szállítható vagy akár előre csomagolt, hűtést nem igénylő élelmiszert is magunkkal vinni, pl.: müzliszeletet, kekszeket, dióféléket, kemény gyümölcsöt (pl. alma).
  • Ha viszünk hűtőtáskát, akkor mindenképp tegyünk bele vizet is, hiszen nem tudhatjuk, hogy az adott helyszínen milyen lehetőségek lesznek folyadékpótlásra, különös tekintettel a csapvíz higiéniájára. Ha nem megfelelő a csapvíz minősége, fogmosásra és gyümölcsök megmosására se használjuk.

Olvastad már?

Ételfertőzés otthon? Így kerülheted el!

  • A cukros üdítőket hagyjuk el, ha a gyerekek kis változatosságot szeretnének, akkor gyümölcslével, vagy természetes édesítéssel készült limonádéval lehet a szomjat oltani.
  • A dobozos italok teteje is szennyezett lehet, ezért töröljük át, mielőtt a szánkhoz emelnénk.
  • A gyümölcsöt, zöldséget csak tiszta késsel szabad meghámozni, ha nem lehet meghámozni, és nem tudjuk alaposan megmosni, akkor inkább ne együk meg. A zöldségekre és gyümölcsökre ugyanaz az alapszabály vonatkozik: ”Hámozd meg, főzd meg vagy hagyd ott”!
  • Ismeretlen tisztítású, tárolású, az utcán árult gyümölcslevek, előre szeletelt gyümölcsök könnyen romlanak a nyári melegben, azért ezek is veszélyesek lehetnek.
  • Ha tehetjük, frissen készült, forrón tálalt ételt fogyasszunk. Kerüljük a nyers húst, tojás tartalmazó ételeket (pl. tatárbeefsteak, madártej, tiramisu stb.)
  • Ha helyi specialitást fogyasztunk és nem vagyunk vele tisztában, hogy miként készül az adott étel, akkor inkább kérdezzünk rá, hiszen kiváltképp külföldön találkozhatunk félig hőkezelt húsokkal, amelyek élelmiszerbiztonság szempontjából kockázatosnak minősülnek.
  • Ha beülünk egy vendéglátóegységbe, akkor nézzük meg mennyire tiszta a dolgozók ruhája, az evőeszközök. A meleg étel legyen forró, a hűtendő étel legyen jéghideg.
  • Mi magunk gyakori kézmosással sokat tehetünk a fertőzések elkerüléséért.

Címlapról ajánljuk

További cikkek