A párizsi divattól a bélgyulladás kezeléséig

Igazi forradalom zajlott le a gyógyításban a festékeknek köszönhetően. A belőlük kifejlesztett antibiotikumok azonban hasznos bélbaktériumainkat veszélyeztetik.

A modern gyógyászat maga is a kőolajból mesterségesen előállított színezőanyagok felfedezésével kezdődött a 19. század második felében. Az első antibiotikum, aminek segítségével az emberiség fel tudta venni a harcot a bakteriális fertőzésekkel, így pl. a tbc-vel, egy festék volt. A vegyipari cégekből ennek következtében nőttek ki a gyógyszergyárak.

A kémia a 19. század második felében indult fejlődésnek, miután egy alkimista 18 éves unokája véletlenül előállított egy világoslila festéket. A mályva szín az ezt követő években uralta a párizsi divatot, és William Henry Perkin meggazdagodott. Karrierjét látva sokan követték, a tudomány és az ipar frigyre lépett, az addig komolytalannak tartott szerves kémia, majd a gyógyszergyártás is felvirágzott.

Rájöttek ugyanis, hogy az egyik festék, a szulfonamid nevű anyag megfest és elpusztít egyes kórokozókat, és a szervezetbe beadva az emberi sejtekhez nem kötődik, azoknak kevésbé árt (allergiát kiválthat és a vörösvérsejtek festékanyagának létrehozását akadályozhatja).

A szulfonamid használható vérfertőzések, gyermekágyi láz, orbánc kezelésére, és mivel a penicillin 1926-os felfedezése előtt ez volt az egyetlen hatásos szer baktériumok ellen, rengeteget használtak belőle. Így kiderült, hogy származékai igazán sokoldalú gyógyító hatással bírnak: szulfonamidból készültek az első epilepszia-ellenes szerek, az első vérnyomáscsökkentők, az első vízhajtók, a cukorbetegség elleni első gyógyszerek, az első vírus elleni szerek és az első antipszichotikumok, azaz az elmebetegség kezelésére használható orvosságok. A szulfonamid egyik származékát – ami egy azo-festék - gyulladásos bélbetegségek kezelésére is használják.Az antibiotikumok azonban mellékhatásként elpusztítják az ember bélrendszerében élő rengeteg fajta hasznos baktériumot is. A jelen kor egyik kihívása az orvoslásban épp az, hogy hogyan lehetne megakadályozni ezeknek az egészségünk fennmaradásában alapvető szerepet játszó bélbaktériumoknak a pusztulását.

Címlapról ajánljuk

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Nosalty

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!