A párizsi divattól a bélgyulladás kezeléséig

Igazi forradalom zajlott le a gyógyításban a festékeknek köszönhetően. A belőlük kifejlesztett antibiotikumok azonban hasznos bélbaktériumainkat veszélyeztetik.

A modern gyógyászat maga is a kőolajból mesterségesen előállított színezőanyagok felfedezésével kezdődött a 19. század második felében. Az első antibiotikum, aminek segítségével az emberiség fel tudta venni a harcot a bakteriális fertőzésekkel, így pl. a tbc-vel, egy festék volt. A vegyipari cégekből ennek következtében nőttek ki a gyógyszergyárak.

A kémia a 19. század második felében indult fejlődésnek, miután egy alkimista 18 éves unokája véletlenül előállított egy világoslila festéket. A mályva szín az ezt követő években uralta a párizsi divatot, és William Henry Perkin meggazdagodott. Karrierjét látva sokan követték, a tudomány és az ipar frigyre lépett, az addig komolytalannak tartott szerves kémia, majd a gyógyszergyártás is felvirágzott.

Rájöttek ugyanis, hogy az egyik festék, a szulfonamid nevű anyag megfest és elpusztít egyes kórokozókat, és a szervezetbe beadva az emberi sejtekhez nem kötődik, azoknak kevésbé árt (allergiát kiválthat és a vörösvérsejtek festékanyagának létrehozását akadályozhatja).

A szulfonamid használható vérfertőzések, gyermekágyi láz, orbánc kezelésére, és mivel a penicillin 1926-os felfedezése előtt ez volt az egyetlen hatásos szer baktériumok ellen, rengeteget használtak belőle. Így kiderült, hogy származékai igazán sokoldalú gyógyító hatással bírnak: szulfonamidból készültek az első epilepszia-ellenes szerek, az első vérnyomáscsökkentők, az első vízhajtók, a cukorbetegség elleni első gyógyszerek, az első vírus elleni szerek és az első antipszichotikumok, azaz az elmebetegség kezelésére használható orvosságok. A szulfonamid egyik származékát – ami egy azo-festék - gyulladásos bélbetegségek kezelésére is használják.Az antibiotikumok azonban mellékhatásként elpusztítják az ember bélrendszerében élő rengeteg fajta hasznos baktériumot is. A jelen kor egyik kihívása az orvoslásban épp az, hogy hogyan lehetne megakadályozni ezeknek az egészségünk fennmaradásában alapvető szerepet játszó bélbaktériumoknak a pusztulását.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Az EVA AIR bemutatja új Premium Economy osztályát a Bécs–Taipei...

2025. november 3-tól az EVA AIR utasai teljesen új élményben részesülhetnek a Bécs–Taipei közvetlen járatokon: a légitársaság Boeing 787-9 repülőgépein debütál az új Premium Economy kabin, amely a kényelmet, a térkínálatot és a modern fedélzeti szolgáltatásokat ötvözi az Economy és a Business osztály közötti tökéletes átmenetként.

Legújabb receptek

Téli orjaleves lassú tűzön főzve

Ez az orjaleves igazi időutazás a nagymama konyhájába: lassan fő, csontból, zöldségből és szeretetből. Aranyló, telt ízű leves, amit disznóvágáskor vagy vasárnapi ebédre is ...

Nagyon vajas aranygaluska

Pihe-puha, szaftos kelt tészta, rengeteg dió és krémes vaj, melyeket mind körbejár a citromhéj intenzív aromája: ez az aranygaluska. Ki ne szeretné ezt a desszertet, pláne egy selymes ...

Címlapról ajánljuk

Aki megújította a hot-dogot és a kaszinótojást – interjú Albrecht...

A párizsias hangulatú Kammermayer sarkában található Cabrio nemrég ünnepelte első születésnapját. A konyha élén a Mór24-ből és a Bar Lolaból ismert Albrecht Tamás áll, aki pont úgy, mint eddig, most is az újat, az inspiralót, az előremutatót keresi a gasztronómiában. A Bar Bizarre csapatával összefogva egy modern, európai bisztrókonyhát képviselő hellyel vették be a belvárost, az első év után pedig leültünk, hogy inspirációról, komfortételekről, újra és újra megálmodott kaszinótojásokról beszélgettünk, miközben az egyik tulajdonos, Tenner Benjámin is csatlakozott hozzánk.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...