Élmények és ízek

„Minden pohár bor, amit elfogyasztasz, egy szelet kenyér a szőlősgazda családjának az asztalán” – mondta Mathiász János, a szőlőbűvész, valamikor a 19. század végén. Neki pedig hihetünk, hiszen aligha akad ember az országban, aki annyit foglalkozott volna a szőlővel és a borral, mint a múlt századi nemesítő.

ATerra Hungarica BorSzalonrendezvényének november 19-én a budapesti Gerbeaud-ház adott otthont. Az esemény elsődleges célja az volt, hogy bemutassák a természethű magyar borokat, ennek keretében pedig több mint harminc kisebb-nagyobb borászat képviseltette magát.

Milyen is a természethű bor? Olyan, amelyet a borászmester a saját borvidéken termesztett szőlőből állított elő természet- és tájhű gazdálkodással. A bor készítése során nem kap olyan mesterséges vagy természetes adalékokat, ami megváltoztatná karakterét, illetve a saját borvidéken kívül csak palackozott formában kapható. A BorSzalon harmincegy kiállítójának háromfajta borát kellett bemutatnia a közönségnek, akik végig ízlelhették a könnyű fehéreket, a finoman pezsgő rosékat,a testes vöröseket és a bejáratnál kapott füzetekbe ki is írhatták magukból a frissen szerzett ízélményeket.

A Gerbaud-ház fogadóterében lévő büfében kiváló borkorcsolya-tálakkal kedveskedtek az amatőr és profi kóstolóknak. A különböző sonkák és kolbászok, a libamáj-falatok, a nap érlelte paradicsom- és olajbogyóköretek, és a desszertként kínált bonbonok és macaronok tökéletes kiegészítői voltak a kilencven fajta kiváló bornak. Hogy akadt-e, aki az összeset végigkóstolta? Azt megígérhetjük, hogy jövőre figyelni fogjuk! Abban azonban már most biztosak vagyunk, hogy a Terra Hungarica remek bemutatót szervezett, és remélhetőleg sikerült új hagyományt teremteniük!

Dacota

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek