Élmények és ízek

„Minden pohár bor, amit elfogyasztasz, egy szelet kenyér a szőlősgazda családjának az asztalán” – mondta Mathiász János, a szőlőbűvész, valamikor a 19. század végén. Neki pedig hihetünk, hiszen aligha akad ember az országban, aki annyit foglalkozott volna a szőlővel és a borral, mint a múlt századi nemesítő.

ATerra Hungarica BorSzalonrendezvényének november 19-én a budapesti Gerbeaud-ház adott otthont. Az esemény elsődleges célja az volt, hogy bemutassák a természethű magyar borokat, ennek keretében pedig több mint harminc kisebb-nagyobb borászat képviseltette magát.

Milyen is a természethű bor? Olyan, amelyet a borászmester a saját borvidéken termesztett szőlőből állított elő természet- és tájhű gazdálkodással. A bor készítése során nem kap olyan mesterséges vagy természetes adalékokat, ami megváltoztatná karakterét, illetve a saját borvidéken kívül csak palackozott formában kapható. A BorSzalon harmincegy kiállítójának háromfajta borát kellett bemutatnia a közönségnek, akik végig ízlelhették a könnyű fehéreket, a finoman pezsgő rosékat,a testes vöröseket és a bejáratnál kapott füzetekbe ki is írhatták magukból a frissen szerzett ízélményeket.

A Gerbaud-ház fogadóterében lévő büfében kiváló borkorcsolya-tálakkal kedveskedtek az amatőr és profi kóstolóknak. A különböző sonkák és kolbászok, a libamáj-falatok, a nap érlelte paradicsom- és olajbogyóköretek, és a desszertként kínált bonbonok és macaronok tökéletes kiegészítői voltak a kilencven fajta kiváló bornak. Hogy akadt-e, aki az összeset végigkóstolta? Azt megígérhetjük, hogy jövőre figyelni fogjuk! Abban azonban már most biztosak vagyunk, hogy a Terra Hungarica remek bemutatót szervezett, és remélhetőleg sikerült új hagyományt teremteniük!

Dacota

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?