Az elfeledett könyvjelző

Az E-book és az internet világában, amikor az offline magazinok is sorra eltűnnek a színről, egyre ritkábban veszünk a kezünkbe könyveket.

Nem tudom, ki, hogy van vele, nekem még mindig a nyomtatott sajtónak és egyéb, papír alapú olvasmányoknak van súlya. A receptkönyveket is felváltották a gasztroblogok, na meg persze mi. Ami jó dolog! Mert sok mindent hamar megtalálunk, de bevallom, én személy szerint jobban szeretem, ha főzés közben nyakig kajásan nem a laptopomon kell nézegetnem az éppen elkészítendő ételt. De van, hogy csak egész egyszerűen nincs lehetőség arra, hogy a notebook is kikerüljön velünk a konyhába. Éppen ezért én a kedvenc receptjeimet általában kinyomtatom vagy leírom egy papírra, és egy mappába rendezem, vagy pedig könyvből nézem. Ezek hátránya, hogy folyton olyankor csukódnak össze, amikor nem kéne.

Pofonegyszerű, szinte már banális dolgot javasolnánk. Könyvjelzőt!

Könyvjelző variációk

Nem, nem akarjuk megváltani a világot, tudjuk, hogy nem mi találtuk fel a spanyol viaszt. Mi csak alternatívákat szeretnénk mutatni ennek az egyszerű problémának az áthidalására, és mutatni néhány szuper, olcsó, de talán nem hétköznapi megoldást, hogyan is készíthetünk egy ilyen jelölőt, ami mégiscsak esztétikusabb, mint egy – a lapok közé nyomott – sajtpapír. (Reméljük, nem a szó szoros értelmében.)

Készítsük papírból!

Hobby boltokban már számtalan nagyon szép kartonpapírt lehet kapni, többek között az úgynevezett scrapbook papírokat. Színesek, mintásak és nagyon vidámak. Ebből aztán bármilyen formát ki lehet vágni. A technika nagyon egyszerű.

Első lépésként célszerű papír sablont készíteni. Ha szimmetrikus a mintánk, akkor hajtsunk félbe egy papírt, rajzoljuk rá a motívum felét, majd vágjuk körbe.

Hajtsuk szét, és kész is a sablon. Ezt helyezzük a kiválasztott papírra, újra rajzoljuk körbe, majd vágjuk ki. Most készítsünk el egy ugyanilyen, de pár cm-rel kisebb motívumot, amit majd ráragasztunk félig, így kapunk egy olyan kis csücsköt, amit a könyv lapjai közé tudunk helyezni. Valahogy így!

Textilek és gombok

Akinek jó a kézügyessége, textilből is készíthet/varrhat könyvjelzőt, amire tehet még gombot vagy függönyrojtot. De még annál is egyszerűbb megoldás, ha gemkapocsra ragasztunk valamilyen kis kütyüt, legyen az egy kicsi műanyagfigura vagy gomb.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek

Ha ilyen tésztát vettél, ne edd meg, azonnal vidd vissza

A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) arra kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosítóadatokkal megegyező tortellinit ne fogyasszák el! Az érintett termék bármelyik Spar üzletbe visszavihető, a termék teljes vételárát visszafizetik.