Egyél sajtot, és igyál Követ!

Nem, nem viccelünk! Mi múlt héten megtettük a Pagonyban - Követ ittunk, és nem győztünk ájuldozni. Egy estére Budára költözött a Káli-medence.

Káli-medence a Pagonyban

A Pagony Facebook-oldalán az alábbi szöveggel invitáltak bennünket:

"Lassan itt az ősz, a hűvösödő esték könnyebben telnek egy-két pohár bor mellett. Két kiváló borász hozza el ajánlatát személyesen a Pagonyba ezen az estén, kiegészülve Pettenkoffer Viki csodálatos sajtjaival, mandulával, egyéb vulkanikus finomságokkal."

Nem tudtuk, mire számíthatunk és mennyien lesznek, hogy esélyes-e, hogy csak a sajtó lesz jelen, vagy meghitt családi-baráti körben zajlik majd az este, de végül meglehetősen ideálisan a kettő között alakult a helyzet.

Egy óriási (egyébként borosdobozokból eszkábált) pultnál állt a két borász: Pállfy Gyula (Pálffy szőlőbirtok és pince) és Szabó Gyula (Káli Kövek borászat), akik készségesen töltötték boraikat a jónépnek, miközben pedig örömmel meséltek róluk. Igyekeztük hát végigkóstolni a repertoárt, így befizettünk néhány kisebb és nagyobb kóstolókörre.

Káli-medence a Pagonyban

A listán a következők szerepeltek: Káli Kövek rizling, Rezeda olaszrizling, Szentbékkálla szürkebarát és Szentantalfa Rajnai rizling – nevüket természetesen mind arról a településről kapták, ahonnan a szőlő származik.

Az elképesztően könnyed rizling és a Szentbékkálla szürkebarát véleményem szerint mindent vitt. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a jó borokat. Kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak - csak Köveskálon, és a Bortársaságnál illetve néhány étterem itallapjáról juthatunk hozzájuk.

Káli Kövek borászat

Akad még egy eldugott kis hely, ahol megkóstolhatjuk az említett borokat: ez nem más, mint a Frankie's Food Truck a Római parton, ahova szintén mindenképp érdemes ellátogatni, míg jó az idő. Egy jó nagy dunaparti séta után jól esik náluk egy-két falat. A kis családi vállalkozást ketten viszik: Frankie és kedves felesége, Kriszta. A jó borok – például a Káli Kavics – mellett a csodás falatokban szintén nincs hiány. (A Káli kavicsból egyébként bodzaspriccet is készítenek!) A hátszínes, kolbászos és csirkemelles grillszendvicsek mellett bruschetta, chili con carne és még sok más finomság is vár ránk náluk! Azonban nemsokára úgy helyre költöznek, hogy pontosan hova, azt a facebook-jukról megtudhatjátok majd.

Frenkie's Food Truck

De térjünk is vissza a borokra: a Pálffy pincészetből a Királyi olaszrizlinget, a Királyi furmintot, a Törökugrató rosét és a Cabernet sauvignont kóstolhattuk meg. A rosé gyümölcsös, már-már málnaszörpre emlékeztető íze illetve illata, és a cabernet testes, inkább téli estékhez illő ízvilága is teljesen magával ragadott bennünket.

Pálffy pince

Persze a sok nedű mellett jólesett pár falat, amit Pettenkoffer Viktóriának köszönhettünk. Viktória sajtjai szintén a Káli-medencéből érkeztek hozzánk a családi vállalkozásból, amely igen változatos sajtokat kínál.

A sajttálon egyébként natúr kecskesajt, borsos kecskeparenyica, füstölt chilis tehénsajt, mediterrán parenyica, Istvándi mangalica parasztsonka, kékkúti dió, mandula és szőlő kapott helyet.

Pettenkoffer sajttál

A lista magáért beszél, így aki lecsúszott a múlt heti eseményről, keresse fel őket oldalukon, illetve személyesen, mert beszélhetünk akár a borokról, akár a sajtokról vagy Frankie falatozójáról, egyiket sem érdemes kihagyni!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...