Egyél sajtot, és igyál Követ!

Nem, nem viccelünk! Mi múlt héten megtettük a Pagonyban - Követ ittunk, és nem győztünk ájuldozni. Egy estére Budára költözött a Káli-medence.

Káli-medence a Pagonyban

A Pagony Facebook-oldalán az alábbi szöveggel invitáltak bennünket:

"Lassan itt az ősz, a hűvösödő esték könnyebben telnek egy-két pohár bor mellett. Két kiváló borász hozza el ajánlatát személyesen a Pagonyba ezen az estén, kiegészülve Pettenkoffer Viki csodálatos sajtjaival, mandulával, egyéb vulkanikus finomságokkal."

Nem tudtuk, mire számíthatunk és mennyien lesznek, hogy esélyes-e, hogy csak a sajtó lesz jelen, vagy meghitt családi-baráti körben zajlik majd az este, de végül meglehetősen ideálisan a kettő között alakult a helyzet.

Egy óriási (egyébként borosdobozokból eszkábált) pultnál állt a két borász: Pállfy Gyula (Pálffy szőlőbirtok és pince) és Szabó Gyula (Káli Kövek borászat), akik készségesen töltötték boraikat a jónépnek, miközben pedig örömmel meséltek róluk. Igyekeztük hát végigkóstolni a repertoárt, így befizettünk néhány kisebb és nagyobb kóstolókörre.

Káli-medence a Pagonyban

A listán a következők szerepeltek: Káli Kövek rizling, Rezeda olaszrizling, Szentbékkálla szürkebarát és Szentantalfa Rajnai rizling – nevüket természetesen mind arról a településről kapták, ahonnan a szőlő származik.

Az elképesztően könnyed rizling és a Szentbékkálla szürkebarát véleményem szerint mindent vitt. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a jó borokat. Kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak - csak Köveskálon, és a Bortársaságnál illetve néhány étterem itallapjáról juthatunk hozzájuk.

Káli Kövek borászat

Akad még egy eldugott kis hely, ahol megkóstolhatjuk az említett borokat: ez nem más, mint a Frankie's Food Truck a Római parton, ahova szintén mindenképp érdemes ellátogatni, míg jó az idő. Egy jó nagy dunaparti séta után jól esik náluk egy-két falat. A kis családi vállalkozást ketten viszik: Frankie és kedves felesége, Kriszta. A jó borok – például a Káli Kavics – mellett a csodás falatokban szintén nincs hiány. (A Káli kavicsból egyébként bodzaspriccet is készítenek!) A hátszínes, kolbászos és csirkemelles grillszendvicsek mellett bruschetta, chili con carne és még sok más finomság is vár ránk náluk! Azonban nemsokára úgy helyre költöznek, hogy pontosan hova, azt a facebook-jukról megtudhatjátok majd.

Frenkie's Food Truck

De térjünk is vissza a borokra: a Pálffy pincészetből a Királyi olaszrizlinget, a Királyi furmintot, a Törökugrató rosét és a Cabernet sauvignont kóstolhattuk meg. A rosé gyümölcsös, már-már málnaszörpre emlékeztető íze illetve illata, és a cabernet testes, inkább téli estékhez illő ízvilága is teljesen magával ragadott bennünket.

Pálffy pince

Persze a sok nedű mellett jólesett pár falat, amit Pettenkoffer Viktóriának köszönhettünk. Viktória sajtjai szintén a Káli-medencéből érkeztek hozzánk a családi vállalkozásból, amely igen változatos sajtokat kínál.

A sajttálon egyébként natúr kecskesajt, borsos kecskeparenyica, füstölt chilis tehénsajt, mediterrán parenyica, Istvándi mangalica parasztsonka, kékkúti dió, mandula és szőlő kapott helyet.

Pettenkoffer sajttál

A lista magáért beszél, így aki lecsúszott a múlt heti eseményről, keresse fel őket oldalukon, illetve személyesen, mert beszélhetünk akár a borokról, akár a sajtokról vagy Frankie falatozójáról, egyiket sem érdemes kihagyni!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!

Nosalty

További cikkek