Drágább lehet a jövőben az egyik kedvenc üdítőitalunk

A II. világháború óta nem látott hiány van narancsból Floridában, a gyümölcs fagyasztott koncentrátumának határidős jegyzése pedig megugrott a tőzsdén.

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) szerint Floridában a II. világháború vége óta most a legalacsonyabb a narancstermés – hivatkozik a Wall Street Journal hírére a Magyar Konyha.

A minisztérium jelentése szerint a tavalyi évben mindössze 44,5 millió darab, egyenként 90 font (40,8 kilogramm) súlyú láda narancsot takarítottak be, ez a mennyiség pedig majdnem annyi, mint amennyit 1944 és 1945 között termeltek ki a helyi földek (akkor 42,23 millió doboz volt az éves adat). Egy ládányi narancsból átlagosan 1,42 gallonnyi, vagyis nagyjából 5,4 liternyi narancslé-koncentrátum készíthető, mely fő alapanyaga a boltokban is kapható dobozos narancsleveknek.

Ha a világ egyik legnagyobb termelőjénél nincs elég narancs, idővel mi is érezni fogjuk az árváltozást

Mivel nincs elég narancs, a feldolgozóknak, akiknek már így is többet kell fizetniük a csökkent narancskínálat miatt, több gyümölcsöt kell vásárolniuk ahhoz, hogy ugyanannyi gyümölcslé készüljön, ráadásul nem kizárt, hogy más országokból kell behozni hozzá az alapanyagot. Ez viszont magasabb költségeket jelent a fogyasztók számára.

A fagyasztott narancslé-koncentrátum jegyzése a chicagói határidős tőzsdén márciusi szállításra múlt hét csütörtökön 5,1 százalékkal emelkedett, ami rekord a járvány kezdete óta. Hétfőn a jegyzés fontonként (1 font=0,4536 kilogramm) 1,5 dollár körül mozgott, ez nagyjából 50 százalékos drágulást jelent az előző két évhez képest.

A terméskiesés egyik oka a citruszöldítés nevű bakteriális betegség, mely csaknem 17 éve sújtja a helyi ültetvényeket. A hiány nemcsak Floridában jelent majd gondot, a CNN cikke szerint a terméskiesés az egész világon aktuális probléma a termelők körében. Brazíliában a hatalmas aszály miatt szintén jóval kevesebb narancs termett meg a vártnál, így az egyik legnagyobb termelő ország sem fogja tudni az eddig megszokott mennyiséget exportálni.

Érdekesség, hogy miközben az elmúlt 20 évben folyamatosan csökkent a kereslet a legtöbbször cukros, kevéssé egészséges narancslé iránt, addig az elmúlt két évben óriási lett a kereslet az üdítő iránt. Ennek oka, hogy a pandémia és a lezárások ideje alatt az emberek ismét otthon kezdtek el reggelizni.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 nagyon szaftos, krémes és könnyed húsétel 1 óra alatt

A lusta, de gyakorlott szakácsoknak ma már rengeteg praktika lapul a zsebükben arra vonatkozóan, hogyan lehet finom, laktató és mutatós ebédet készíteni egy óra alatt. Mi most olyan főételeket hoztunk nektek, amelyekkel nem kell sokat bajlódni, a végén azonban garantáltan mindenki megnyalja a tíz ujját.