Dolce vita az ünnepek alatt

Eljött az ünnepi menütervezés ideje, bújjuk a süteményes recepteket. Nézzük, mire figyeljünk az édesítéssel kapcsolatban, ha egészségünkre is ügyelni szeretnénk!

Közeledik a karácsony, annak minden szépséges percével és édes terhével együtt. A felkészült háziasszonyok már most listát, sőt, az igazán precízek menüsort írnak az elkészítendő ételekkel.

Azonban még mielőtt beszabadulna a család egy hipermarketbe, és bepakolná a karácsonyi kényeztetés alapját biztosító cukros zsákokat a bevásárlókocsiba, érdemes megállni egy pillanatra egy gyors eszmefuttatásra, hogy mitől is lesz idén édes a karácsony...

Olvasd el tippjeinket az "egészséges" vásárláshoz!

Első gondolataink: kristály-, barna- és nádcukor

Hazánkban a legelterjedtebb édesítőanyag a finomított kristálycukor, amit ipari körülmények között nyernek (hazánkban jellemzően) cukorrépából vagy cukornádból. A cukor magas energiatartalmú alapanyag, és mivel a gyorsan felszívódó szénhidráton kívül más tápanyagot nem tartalmaz, „luxus kalóriaként” számoljunk vele.

Legyünk tisztában azzal is, hogy a barnacukor is ugyanezzel a beltartalmi értékkel bír. Előállításakor a finomítatlan kristálycukorhoz hozzáadják a cukorgyártás egyik melléktermékét – a melaszt –, ennek köszönheti jellegzetes színét, aromáját és ragacsosságát, amely tulajdonságai miatt olyan közkedvelt a süteményekben.

A répacukor mellett a nádcukor adja a világ cukorgyártásának több mint felét. Energiatartalma azonos a répacukoréval, ezt is megtalálhatjuk barna kivitelben, aminek a közhiedelemmel ellentétben nincs egészségvédő hatása.

Cukor helyett

Ha valaki ódzkodik az édesítőszerektől, de szakítana a cukor tradíciójával, annak itt a lehetőség, hogy kipróbálja édesítésre például az aszalt gyümölcsöket. Ugyan ezek is magas energia- és szénhidráttartalmúak, de értékeik a cukorénál alacsonyabbak, és a natúr cukorral ellentétben magas az ásványianyag- és vitamintartalmuk. Használhatjuk őket a cukor egy részének helyettesítésére, édes ízük miatt remek társai a háziasszonynak pl. muffinokban, kekszekben. A süti tartalmasabb, különlegesebb lesz egy kevés datolyától, fügétől vagy aszalt szilvától.

Süteményeink ízesítéséhez használhatunk bátran mézet is, amely kalóriatartalomban ugyan megközelíti a cukor értékeit, de cserébe értékes ásványi anyagokat, antioxidánsokat tartalmaz, karakteres íze kiválóan illik az ünnepi hangulathoz.

A fruktóz (gyümölcscukor) is egyre népszerűbb édesítőszer. Közkedveltségét a kristálycukornál alacsonyabb vércukoremelő hatásának köszönheti, főzni-sütni kiválóan lehet vele, nincs mellékíze vagy fogyasztás utáni mellékhatása. (Meghatározott szénhidráttartalmú étrenden élőknek vagy fogyókúrázóknak azonban a fruktóz vonatkozó értékeit be kell számítaniuk a napi mennyiségekbe.) Aki még nem vásárolt fruktózt, ne lepődjön meg az árán, hiszen jóval borsosabb, mint hétköznapi társaié, viszont édesítőereje 30-50%-kal magasabb a kristálycukornál, tehát kevesebb is elég belőle.

Olvastad már?

Top 7 cukormentes ünnepi bonbon

Télen jön el igazán a kandiscukor ideje, hiszen meleg italokban oldódik leginkább. Feldobhatjuk vele teázásainkat, mivel színes és figurás formában is kapható, a gyerekek is imádni szokták.

Ha csökkenteni szeretnénk süteményeink energia- és szénhidráttartalmát, érdemes kipróbálni az eredeti recept fele-, kétharmadannyi cukorral, általában így is elég édes eredményt kapunk. Ha azonban a tésztához kell a cukor mennyisége, használhatunk energiamentes édesítőszereket, pl. eritritet, sztíviát.

Egészségünk érdekében érdemes próbálkoznunk a fenti, alacsonyabb kalóriatartalmat biztosító édesítési trükkökkel, hiszen minden 100 g (kb. 6 csapott evőkanál) kristálycukor energiatartalmának „semlegesítéséhez” egy átlagos nőnek legalább 45 percet kell kocognia. Persze ezt is lehet, hiszen a csendes téli estéken, friss levegőben futásnak is megvan a maga varázsa!

Címlapról ajánljuk

Az éhség lassíthatja az öregedést – állítja az új kutatás

Mindenki tudja, mennyire kellemetlen tud lenni, amikor annyira éhesek vagyunk, hogy gondolni sem bírunk másra. Üres hassal nem tudunk rendesen koncentrálni, nyűgösek vagyunk, sőt van, aki egyenesen irritált és ideges lesz az éhségtől. Egy legyeken végzett új kutatás szerint az éhség viszont nem is olyan rossz dolog, mivel lassíthatja az öregedést.

Kremmer Magdi