A csirkék szénfekete és méregdárga Lamborghinije

Indonézia nemzeti büszkesége az a csirkefajta, aminek nem csak a tolla játszik gyönyörű, kékesfekete színben.     

Randal Ford csirkeportréja

Indonéziában, Jáva szigetén tenyésztik évszázadok óta az Ayam Cemani nevezetű csirkefajtát, amely csodálatos, kékesfekete tollakkal bűvöl el mindenkit. A dolog azonban ennél izgalmasabb, mert egy fibromelanózisnak nevezett génmutáció miatt ezeknek a csirkéknek a szövetei is feketék.

A Greenfire Farm kakasa

Bőrük, csontjaik, húsuk és belső szerveik is rengeteg melanint tartalmaznak, emiatt nagyon-nagyon feketék. Csak a tojásaik héja halvány rózsaszín.

Ez a ritka fajta nagyon barátságos, díszállatnak is ideális, még idehaza is foglalkoznak a tenyésztésével. Jogosan merül föl, hogy mennyibe kerül egy ilyen ritka és különleges csirke, de a hazai tenyésztő csak konkrét kérdésre ad árajánlatot. Külföldi tenyésztők ajánlatait böngészve úgy tűnik, 14 ezer és 100 ezer forint közötti összegért már lehet venni kicsike csirkét. Az állatok ára nagyban függ életkoruktól és vérvonaluk minőségétől. A feketepiacon is nagy a kereslet az Ayam Cemanira.

kakas, csibe, tojó

1999-ben a jávai Wira Kusumah több, mint 900 ezer forintot kapott egy csirkéért. Ez az összeg az egy főre jutó GDP kétszerese Indonéziában.

Indonéziában a fibromelanózissal élő csirkéket nem csak díszként és státuszszimbólumként tartják, hanem évszázadok óta mágikus erőt tulajdonítanak nekik. Nagyon sötét, majdnem fekete, elvileg jó szerencsét hozó vérük is keresett. Egy-egy nagyobb építkezés elkezdésekor gyakran felajánlanak egy Ayam Cemanit az isteneknek.

Az észak-floridai Greenfarms a jávai szokásoktól eltérően kulináris különlegességként is próbálja megkedveltetni a "csirkék Lamborghinijét" a kitömött pénztárcával rendelkező nyugati vásárlókkal, de elsősorban profi séfek kísérleteznek a fajtával.

fekete csibe

Aki kóstolta, azt mondja, a húsa szikárabb, mint a megszokott csirkefajtáké, és az íze kissé jobban emlékeztet a vadhúsra.

fekete csirkebőr és csirkehús

Nem csak ez a jávai fajta él együtt a fibromelanózissal. Az indiai kadaknath csirkék szintén ezzel a mutációval születnek, és az amúgy pelyhes, világos "bundájú" kínai selyemtyúknak is sötét a bőre és a húsa.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Szokatlan mozaik az új menő burkolattrend a konyhában

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...