Csapvíz vagy ásványvíz?

Csapvíz kontra ásványvíz. Vajon tényleg annyi veszélyt rejt a vezetékes víz, és sokkal egészségesebb lenne, ha palackos társát fogyasztanánk?

Harcias vita folyik ásványvíz kontra csapvíz témában. A palackos víz hívei a víz finomabb ízére, tisztaságára hívják fel a figyelmet, de a vezetékes víz fogyasztói minden érvet letarolnak azzal, hogy mennyivel környezetbarátabb és olcsóbb megoldás a csapból folyó vizet inni.Az elmúlt években számos támadás érte a csapvizet, a vízművek több kampánnyal is próbálták megcáfolni a keringő városi legendákat. Ilyen, a mai napig is kitartó híresztelés, mely szerint a központi vízben gyógyszermaradványok találhatók: elsősorban fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók származékai.

Szódasztori

Azonban bármely, a közelmúltban elvégzett kutatást vizsgáljuk, mindegyik arra az eredményre jutott, hogy nincsen kimutatható mértékben jelen a vezetékes ivóvízben gyógyszermaradvány, legalábbis a vizsgált hormonokat és az ibuprofén alapú fájdalomcsillapítókat illetően.

Az arzén, ez a köztudottan mérgező vegyület viszont sajnos több kisebb falusi település vizében előfordulhatjó hír, hogy évről-évre kevesebb helyen mérnek határérték fölötti arzénszintet, így a tendencia javuló. A csapvizeket illetően tudni kell azt is, hogy tartalmazhat szerves anyagokat, így baktériumokat, parazitákat. Ahhoz, hogy ezeket kiszűrjék, és a fogyasztóhoz már csak a kristálytiszta ivóvíz kerüljön, kénytelenek a vizet klórral fertőtleníteni, amely csak nagyon minimális szinten maradhat meg az ivóvízben, egészségre nem ártalmas mennyiségben.

Ettől függetlenül klóros utóíze maradhat a víznek, ami sokakat zavarhat, és erre hivatkozva inkább az ásványvízre szavaznak. A palackozott vizek közül olyat válasszunk, amelyiknek az ásványianyag-tartalma nem haladja meg az 500 mg-ot, és lehetőleg váltogassuk gyakran az egyes márkákat.

Super Bowl

Egy kis mellékes, aktuális érdekesség: a közelgő nagy amerikaifutball-bajnoság döntőjére mindig különleges reklámokkal készülnek a nagy márkák, hiszen a vasárnap esti esemény elképesztő nézettséget produkál. Ennek köszönhetően persze a legdrágább reklámidőkkel operálnak. Idén azonban egy olyan reklám kapta a legnagyobb visszhangot, a Budweiser cukisága mellett, ami végül nem is kerülhet majd adásba.

A Fox csatornánál Scarlett Johansson SodaStream reklámja verte ki a biztosítékot, mert mindamellett, hogy az üdítőknél jóval kevesebb cukrot és buborékot tartalmazó ízesített szódát promotálja, a végén egy kicsit be is szól a Pepsinek és a Coca-Colának. A reklám csak abban az esetben mehet le, ha kivágják belőle ezt az ominózus részt.

Fontos megjegyezni még, hogy Scarlett Johansson a reklámban való szereplésének okán került szembe az Oxfam International humanitárius szervezettel, amelynek eddig jószolgálati nagykövete volt. Azonban mivel a SodaStream gyára izraeli telepesek által megszállt palesztin területen működik, az Oxfam szerint illegális, és sérti a palesztin jogokat. Johansson azóta - a nézetkülönbség miatt - lemondott tisztségéről.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!