Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) legújabb értékelésében arra a következtetésre jutott, hogy egy bizonyos anyag élelmiszerrel való érintkezése káros hatással van az immunrendszerre, így az Európai Bizottság tavaly év végén be is tiltatta azt.

Betiltották a biszfenol-A használatát, amennyiben élelmiszerekkel érintkezik
Már korábban is számos tanulmány született azzal kapcsolatban, hogy a biszfenol-A mennyire káros hatással van az egészségünkre. Ez az anyag általában a műanyag ételhordozó edények szerves részét képezi, amit sokan nap mint nap használnak iskolában és munkában egyaránt.
Nagyon úgy néz ki, hogy hamarosan véget ér a „mérgezésünk", ugyanis az EB tavaly év végén betiltatta a biszfenol-A további használatát olyan termékek esetén, melyek élelmiszerrel vagy itallal érintkeznek.
Az új szabályozás nemcsak a biszfenol-A-ra vonatkozik, hanem annak származékaira is, sőt, élelmiszer előállítása, szállítása, tárolása esetén is tiltott lesz használata.
Az új szabályozás a fémdobozok bevonatait, a többször használatos műanyag italos palackokat és minden egyéb konyhai eszközt is érint. A teljes tiltást átmeneti időszak előzi meg, hogy az érintett gyártóknak legyen idejük átállni.
Ennek értelmében a többszöri használatra tervezett eszközök (ilyen az ételtároló doboz) 2026. július 20-ig kerülhetnek első alkalommal forgalomba. 2028. január 20-ig lesz lehetőség forgalomba hozni az élelmiszeripari berendezéseket (például cukrászati öntőforma).
Rossz hatással van az immunrendszerre
Az EU által finanszírozott HORIZON 2020 program kutatás keretében arra az eredményre jutottak, hogy az emberek 92 százalékának vizeletében megtalálható a BPA. Jelenleg úgy tudjuk, hogy negatív hatással van az immunrendszerre, és endokrinromboló hatása is van.
További érdekességeket itt találsz: