Befőzési kisokos – alapvetések és praktikák

Használjuk ki a gyümölcsökben bővelkedő időszakot. Főzzük be, tartósítsuk a legkedveltebb ízeket! Ha pár szabályt betartunk, nem fog ki rajtunk. (x)

Beszerzés

Befőzni csak idénygyümölcsből érdemes. Tanácsos kivárni a legmegfelelőbb alkalmat, amikor a legkedvezőbb áron a legtökéletesebb gyümölcsökhöz juthatunk. Ez általában a termési idejük végére tehető. Ha nincs saját nevelésű gyümölcsünk, keressünk kistermelői portékát vagy más olcsóbb beszerzési forrást.

Szirupos-darabos eperlekvár - a receptért kattints a képre!

Édesítés

Miután begyűjtöttük az alapanyagot, elgondolkodhatunk azon, milyen édesítőszert és fűszereket használunk. Cukor helyett mesterséges vagy természetes, alacsony kalóriatartalmú édesítőket is bevethetünk, de akár mézet is. A fűszerezés nem kőbe vésett, keressünk minél izgalmasabb ízpárosításokat!

Ezeket olvastad már?

Keress a befőzéshez mindent egy helyen a LIDL áruházakban, az aktuális árukínálatért kattints ide!

Sterilizálás

Amikor mindent előkészítettünk, akkor jön a legfontosabb mozzanat: az üvegek sterilizálása. Ha hosszútávra tervezünk, és szeretnénk, hogy a következő szezonig kihúznák a befőttjeink a polcon, mindezt tartósítószer nélkül, akkor ezt a lépést semmiképpen ne hagyjuk ki. Amennyiben rövidebb idő a cél, vagy egy éppen betervezett desszerthez készítjük a dzsemet, akkor az üvegeket elég alaposan elmosni, mert a hűtőben akár egy hónapig is elállnak a cukros finomságok.A sterilizálás egyszerű: az elmosott üvegeket és tetőket forrásban lévő vízbe tesszük, kb. 15 percig forraljuk, majd hagyjuk lecsepegni. A vízbe tehetünk néhány csepp ecetet is, hogy a kemény víz miatt ne legyen homályos, vízköves az üveg.

Vegyes gyümölcslekvár - a receptért kattints a képre!

Befőzés

Sterilizálás után indulhat a befőzés tisztított, sérülésmentes gyümölcsökkel. Van, amelyiket cukorsziruppal, főzés nélkül is tartósíthatjuk, ilyen például a cseresznye és a körte. Ezeket üvegbe zárás után gőzölve csírátlanítjuk. Nincs kőbevésett szabály, lehet:

  • a gyümölcsöket néhány percig főzni, majd forrón eltenni,
  • vagy nyersen cukros oldatban, már lefedve gőzölni,
  • de vannak olyan receptek is, ahol főzni és is gőzölni is kell.

A lényeg a gyümölcsök hőkezeléssel való csírátlanítsa. Nem csak az üvegre, a gyümölcsre is nagy figyelmet kell fordítanunk, így áll el hosszan a befőttünk.

Keress a befőzéshez mindent egy helyen a LIDL áruházakban, az aktuális árukínálatért kattints ide!

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...