Bébiétel – főzöd vagy veszed?

Az anyatej/tápszer utáni babaételek bolti kínálatában nincs hiány, mégis akad olyan, aki kizárólag a házira esküszik. Érvek pro és kontra.

Élesen emlékszem arra, hogy ahogy az első gyermekem közelített a hozzátáplálás kezdete felé, úgy lettem egyre biztosabb abban, hogy magam fogom megfőzni neki a pépeket. Márpedig az elveim sziklaszilárdak – egészen addig, amíg nincs rá bármilyen ok, hogy megdőljenek. Végül persze hogy a mi konyhánkban is előfordultak a konzervált bébiételek, és most már meggyőződésből tudom leírni, hogy pontosan mi az előnyük és a hátrányuk.

A cukkinis tojásrántotta babáknak receptjéért kattints ide!
Miért jobb a bolti bébiétel?

Sokkal egyszerűbb vele az élet, nem kell zöldséget mosni, pucolni, darabolni, hámozni, párolni, turmixolni, utána mosogatni. Megveszed a boltban, beletömöd a gyerkőcbe, az üveget meg kidobod (én próbáltam benne lekvárt eltenni, de sajnos a kupakja csak egyszer használatos).

A fenti okból kifolyólag rengeteg időt spórolhatunk vele, ami pici gyerek mellett egyáltalán nem elhanyagolható szempont. A főzéssel töltendő időt felhasználhatjuk alvásra, evésre, pisilésre és hasonló luxustevékenységekre, amiket a kismamák ritkán engedhetnek meg maguknak.

Ha figyelmesen elolvassuk a bébiételek címkéit, nagy eséllyel olyan táplálékot választunk a gyermekünknek, amelynek alapanyagai ellenőrzött, sőt, vegyszermentes gazdálkodásból származnak, a készétel pedig szinte soha nem tartalmaz hozzáadott cukrot vagy sót.

Ugyanakkor a sarki zöldséges kínálatának eredetéről nem mindig kielégítőek az információink. Nem kell tanakodni, utánajárni annak, hogy éppen milyen alapanyagokból főzhetünk a kicsinek, az üvegecskén mindig feltüntetik, hogy hány hónapos kortól adható az adott étel. Amiatt sem kell frusztráltnak lennünk, hogy vajon eleget evett-e a csemeténk. Egy üveg bébiétel nagyjából egy főétkezésnyi mennyiségnek felel meg, így könnyedén megállapíthatjuk, hogy tele van-e a bendő.

Miért jobb a házilag készített bébiétel?

Sokkal-sokkal olcsóbb, mintha boltban vásárolnánk meg. Egy heti kész bébiétel árából nagyjából egy egész hónapig főzhetünk a gyermekünknek. Magunk állíthatjuk össze az életkornak megfelelő étrendet. Persze ugyanez hátrány is lehet, amennyiben feladatként éljük meg, viszont sokkal változatosabban főzhetünk a kicsinek, mintha készételeket vásárolnánk, amelyek a hozzávalók viszonylag szűk körét tartalmazzák csak. Szezonális zöldségeket főzhetünk, így még jobban csökkenthetjük a kiadásainkat.

Egyszerre nagyobb adagot is készíthetünk a bébiételekből, s kiporciózva lefagyaszthatjuk, így mindig van mihez nyúlni, ha éppen nincs időnk főzni. A fokozatosság elve, amelynek fontosságát a szakértők olyannyira hangsúlyozzák a hozzátáplálás kezdetén, kizárólag otthoni főzéssel valósítható meg. Ez azt jelenti, hogy minden új alapanyag bevezetésénél csupán kis mennyiséget kóstoltatunk a babával, majd a következő min. két napban egyre növelhetjük a mennyiséget, de közben nem vezethetünk be újabb alapanyagot. Ezzel egyrészt hozzászoktatjuk a pici ízlelőbimbóit és szervezetét az újdonsághoz, másrészt megkönnyítjük az allergizáló alapanyagok kiszűrését.

Nem is olyan nagy macera főzni egy babának, ha főzünk magunknak, a legtöbb ételből apróbb módosítással a kicsinek is adhatunk. Vegyük ki az ő adagját, mielőtt fűszereznénk az ételt.

Azt gondolom, hogy sem a házi, sem a bolti bébiételek nem hozhatók ki nyertesen ebből a párbajból, mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Egyetlen dolog van azonban, ami nálam a házi koszt felé billentette a mérleget, ez pedig a készételek uniformizált ízvilága. A zöldségek, sőt a gyümölcsök mellett is szinte minden esetben rizslisztet vagy főtt, turmixolt rizst alkalmaznak a gyártók sűrítésre, illetve az ételek laktatóbbá tételére. Emiatt aztán ezeknek a bébipapiknak egytől egyig van egy jellegzetes alapízük, ami egyáltalán nem kellemetlen, sőt. Könnyen megeshet, hogy ha a baba huzamosabb ideig csak ezzel a típusú étellel találkozik, akkor idegenkedve fogadja majd az ettől eltérő ízeket.

Persze ez nem szabályszerű, mindenki döntse el maga, hogy melyik táplálási mód a legmegfelelőbb számára illetve a gyermeke számára - ártani vélhetőleg nem fogunk egyikkel sem.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...