Az anyatej/tápszer utáni babaételek bolti kínálatában nincs hiány, mégis akad olyan, aki kizárólag a házira esküszik. Érvek pro és kontra.
Élesen emlékszem arra, hogy ahogy az első gyermekem közelített a hozzátáplálás kezdete felé, úgy lettem egyre biztosabb abban, hogy magam fogom megfőzni neki a pépeket. Márpedig az elveim sziklaszilárdak – egészen addig, amíg nincs rá bármilyen ok, hogy megdőljenek. Végül persze hogy a mi konyhánkban is előfordultak a konzervált bébiételek, és most már meggyőződésből tudom leírni, hogy pontosan mi az előnyük és a hátrányuk.
Sokkal egyszerűbb vele az élet, nem kell zöldséget mosni, pucolni, darabolni, hámozni, párolni, turmixolni, utána mosogatni. Megveszed a boltban, beletömöd a gyerkőcbe, az üveget meg kidobod (én próbáltam benne lekvárt eltenni, de sajnos a kupakja csak egyszer használatos).
A fenti okból kifolyólag rengeteg időt spórolhatunk vele, ami pici gyerek mellett egyáltalán nem elhanyagolható szempont. A főzéssel töltendő időt felhasználhatjuk alvásra, evésre, pisilésre és hasonló luxustevékenységekre, amiket a kismamák ritkán engedhetnek meg maguknak.
Ha figyelmesen elolvassuk a bébiételek címkéit, nagy eséllyel olyan táplálékot választunk a gyermekünknek, amelynek alapanyagai ellenőrzött, sőt, vegyszermentes gazdálkodásból származnak, a készétel pedig szinte soha nem tartalmaz hozzáadott cukrot vagy sót.
Ugyanakkor a sarki zöldséges kínálatának eredetéről nem mindig kielégítőek az információink. Nem kell tanakodni, utánajárni annak, hogy éppen milyen alapanyagokból főzhetünk a kicsinek, az üvegecskén mindig feltüntetik, hogy hány hónapos kortól adható az adott étel. Amiatt sem kell frusztráltnak lennünk, hogy vajon eleget evett-e a csemeténk. Egy üveg bébiétel nagyjából egy főétkezésnyi mennyiségnek felel meg, így könnyedén megállapíthatjuk, hogy tele van-e a bendő.
Miért jobb a házilag készített bébiétel?
Sokkal-sokkal olcsóbb, mintha boltban vásárolnánk meg. Egy heti kész bébiétel árából nagyjából egy egész hónapig főzhetünk a gyermekünknek. Magunk állíthatjuk össze az életkornak megfelelő étrendet. Persze ugyanez hátrány is lehet, amennyiben feladatként éljük meg, viszont sokkal változatosabban főzhetünk a kicsinek, mintha készételeket vásárolnánk, amelyek a hozzávalók viszonylag szűk körét tartalmazzák csak. Szezonális zöldségeket főzhetünk, így még jobban csökkenthetjük a kiadásainkat.
Egyszerre nagyobb adagot is készíthetünk a bébiételekből, s kiporciózva lefagyaszthatjuk, így mindig van mihez nyúlni, ha éppen nincs időnk főzni. A fokozatosság elve, amelynek fontosságát a szakértők olyannyira hangsúlyozzák a hozzátáplálás kezdetén, kizárólag otthoni főzéssel valósítható meg. Ez azt jelenti, hogy minden új alapanyag bevezetésénél csupán kis mennyiséget kóstoltatunk a babával, majd a következő min. két napban egyre növelhetjük a mennyiséget, de közben nem vezethetünk be újabb alapanyagot. Ezzel egyrészt hozzászoktatjuk a pici ízlelőbimbóit és szervezetét az újdonsághoz, másrészt megkönnyítjük az allergizáló alapanyagok kiszűrését.
Nem is olyan nagy macera főzni egy babának, ha főzünk magunknak, a legtöbb ételből apróbb módosítással a kicsinek is adhatunk. Vegyük ki az ő adagját, mielőtt fűszereznénk az ételt.
Azt gondolom, hogy sem a házi, sem a bolti bébiételek nem hozhatók ki nyertesen ebből a párbajból, mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Egyetlen dolog van azonban, ami nálam a házi koszt felé billentette a mérleget, ez pedig a készételek uniformizált ízvilága. A zöldségek, sőt a gyümölcsök mellett is szinte minden esetben rizslisztet vagy főtt, turmixolt rizst alkalmaznak a gyártók sűrítésre, illetve az ételek laktatóbbá tételére. Emiatt aztán ezeknek a bébipapiknak egytől egyig van egy jellegzetes alapízük, ami egyáltalán nem kellemetlen, sőt. Könnyen megeshet, hogy ha a baba huzamosabb ideig csak ezzel a típusú étellel találkozik, akkor idegenkedve fogadja majd az ettől eltérő ízeket.
Persze ez nem szabályszerű, mindenki döntse el maga, hogy melyik táplálási mód a legmegfelelőbb számára illetve a gyermeke számára - ártani vélhetőleg nem fogunk egyikkel sem.
Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.
Főszerkesztőnk gondolt egyet, és sütőbe dugta a rizses húst...hogy mi lett a dolog vége? Egy még háziasabb és komplexebb ízű egytálétel, mely elnyerhetné a legjobb magyar comfort food díját is. Tökéletes őszi-téli recept!
Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!
Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!
Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?